Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologická studie očima amerického vojáka Anthonyho Swofforda během operace Pouštní bouře. Anthony se po vzoru svých prapředků rozhodl přidat k námořnictvu. Nicméně ideály, které ho k tomuto rozhodnutí vedly, brzy vezmou za své. S puškou a padesátikilovým batohem na zádech uprostřed nekonečné arabské pouště se ocitá tváří v tvář vražednému horku a nepřátelským iráckým vojákům. Se svou nezáviděníhodnou situací se Swofford a jeho kamarádi ve zbrani vyrovnávají prostřednictvím sarkasmu a černého humoru. Vojáci trčí v zemi nikoho a neví proč. Nesmí střílet, nesmí utéct, nesmí dělat nic, jen čekat a doufat, že to všechno, co dosud prožili, nebylo úplně zbytečné. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (880)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kudy z nudy v Perském zálivu? Masturbace? Silácké řeči? Čištění kvéru? Počkat, až vyrostou parohy a jít si ho zase vyhonit..? Nemohou se dočkat, až půjdou do boje. Pak si přejí, aby ta hrůza skončila. A když pak sedí doma u televize, chtějí zpět, protože jen tam něco znamenali. Alespoň pro sebe… Inspirace konceptem Full Metal Jacket je více než patrná, i když celokovový plášť s výjimkou závěrečné střelby na hvězdy, neopustí komoru a Mendes hraje podle již kýmsi kdysi napsaných protiválečných not svou symfonii deziluze války s rutinérským přehledem. Bohužel, věren svých tradic, někdy až moc velkým.. Reklama na dieselové Ferrari je vskutku mystickou kamerovou orgií, ale mě mnohem více zaujalo setkání s vietnamským veteránem v autobuse, kde ta parta zranitelných puberťáků konečně spatřila pravou tvář války. Vždycky stejné a pokaždé jiné.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto výborný snímek o životě jednoho mariňáka v americké armádě. Film mi místy hodně připomínal Apokalypsu a Olověnou vestu. Není to film o válce jako takové ale o tom jak to v ní vypadá po psychický stránce. Vojáci se snaží zahnat nudu, jelikož tam není co dělat a tak si to zpříjemňují různými vtípky a jinými kravinkami. Film vlastně o ničem jiném není, ale zaslouží si pochvalu hlavně díky atmosféře, která Vás nutí stále děj sledovat. Američané stále ve filmech ukazují jak jsou přísní, ale pak to je vidět v daných situacích, kdy vojákům rupnou nervy... ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý a hlavně dost netradiční válečný film, protože se skoro neválčí. Ze začátku mě úplně praštil do hlavy řvoucí seržant, nevím jestli to byla pocta či vykrádačka, nicméně těch prvních pár minut je skoro kopie "Full metal jacket." Všichni herci byli fakt dobří a Jake Gyllenhaal bude jednou hvězda první velikosti. Nejvíc mě ale překvapil pro mě zatím neznámý Peter Sarsgaard, který toho svého kliďase zvládl fakt na jedničku. Ještě musím pochválit vynikající kameru a režii. Sam Mendes "Mariňáka" opatřil skvělým vizuálním hávem. Super film. Howgh. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Už vidím vyplašených vojnofilov, ako im pri záverečných titulkoch z xichtu zlieza maskovanie a odlietavajú umelohmotné frčky. Toto nieje vojnový film! "Je to príbeh o mužovi, ktorý veľa rokov strieľal z pušky a potom, keď ju odložil a chcel pomilovať ženu, postaviť dom jeho prsty si tú streľbu navždy pamätali." Mendes sa opäť raz vyhol megalomanstvu a svojím obrazovým kumštom dokázal sprostredkovať pocity obyčajných vojakov tak silno, že ma noc po filme dva krát strhlo zo spania. Jarhead obsahuje minimálne 3-4 scény, ktorých obrazy v živote nezabudnem. Čo sa týka hercov, tak Gyllenhaalovi fandím už od October Sky. Tu som mu zožral každé gesto a konečne z si čela strhol nálepku "Donnie Darko forever". ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Thomas Newman: 1. Welcome To The Suck ,2. Raining Oil ,3. Battery Run ,4. Mirage Bedouin ,5. Don't Worry Be Happy ,6. No Standard Solution ,7. 8 Men 5 Camels ,8. Full Chemical Gear ,9. Unsick Most Ricky-Tick ,10. Morning Glory ,11. Bang A Gong (Get It On) ,12. Desert Storm ,13. Desert Sunrise ,14. Zoomies ,15. Horse ,16. Pink Mist ,17. Jarhead For Life ,18. O.P.P. ,19. Dickskinner ,20. Permission To Fire ,21. Dead Anyway ,22. Scuds ,23. Listen Up ,24. Fight The Power [Explicit] ,25. Soldier's Things, ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Jake Gyllenhaal (Anthony Swofford) kvůli filmu nabral pět kilo svalové hmoty. V jednom záběru, nevědom si vlastní síly, přidusil hereckého kolegu, když ho měl jen chytit pod krkem. (Kamkon)
  • "Jarhead" je označení pro člena Námořní pěchoty Spojených států. Toto slovo vzniklo přirovnáním hlavy vojáka s předpisovým vojenským střihem ke džbánu. I přesto, že je toto označení spíše hanlivé, je používáno i mezi samotnými mariňáky. (Coldrex)
  • Natáčelo se v Imperial Valley v Jižní Kalifornii, kde panují podmínky srovnatelné s Írákem. Dodatečně se pak musely digitálně odstranit pohoří z pozadí. Některé scény z pouště se také natáčely v Mexiku. (HellFire)

Související novinky

Co se ví o 24. bondovce?

Co se ví o 24. bondovce?

22.01.2014

Sam Mendes sice po premiéře Skyfallu tvrdil, že ho další bondovská štace vážně neláká, ale jak známo, tvůrce míní a Hollywood mění. I 24. mise agenta 007 tak loni v červenci ulovila věhlasného… (více)

Reklama

Reklama