Reklama

Reklama

Panu učiteli s láskou

  • Velká Británie To Sir, with Love (více)
Trailer

VOD (1)

Idealistický Mark Thackeray si nájde zamestnanie ako učiteľ a dostane triedu plnú nevychovaných a neovládateľných výrastkov. Hoci stále dúfa, že toto zamestnanie je len dočasné, začne pomaly meniť pomery v triede - ku svojim žiakom pristupuje ako k dospelým ľuďom a učí ich, aby sa k svojmu okoliu správali s rešpektom. Keď dostane lukratívnu pracovnú ponuku, bude musieť urobiť zásadné rozhodnutie. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

sidzej 

všechny recenze uživatele

A mame tu dalsieho idealistickeho ucitela krotiaceho rebelantskych teenagerov ktory ich postupne uci vsetko podstatne o zivote. Kolko filmov s podobnym nametom som uz videl? 10? 15? A kolko z nich bolo dobrych? Viac menej vsetky. Keby som bol reziser urcite by som aspon jeden film venoval tejto tematike. Jednak na podobnom pribehu nemate co pokazit a jednak v tomto pripade ani tak nevadi neoriginalita a prevarenost. Je to skratka zakazdym zaujimave a strhujuce. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skvělý Sidney Poitier, jeho charisma až zaráží. Přichází jako učitel na svou první štaci, aby tam z hajzlů udělal slušné lidi. Míra naivity zde není tak velká, aby to obr-představení shodila. Čili film, u kterého se budete cítit báječně. Tedy pokud nejste učitel v České republice, nepobíráte učitelský plat a neztrácíte nervy u té nevychované chásky. Ve skutečnosti totiž taková náprava není možná. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Dnešným pomerom trocha šablónovité, zrozumiteľné a doslovné. Takto nejak vychádzal liberalizmus na západe na povrch a musím ale skonštatovať, že úspešne, pretože hlása síce humanisticky nekomplikované posolstvá, ale stále aktuálne. Sidney Poitier bol černošskou hviezdou ako rasovo adaptabilný ideál a nečudoval by som sa, keby aj medzi svojimi nebol ospevovaný len v superlatívoch, lebo sa od nich docela výrazne odlišoval. Videné v starodávne dabingovej verzii, neupravenej z roku 1973, takže som si doprial trochu archaický exkurz do sveta veľkých príbehov. V tomto prípade dozaista! ()

kisha 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si kdesi na netu dělala test "what movie are you?" a oni potom na mě, že tenhle...neváhala jsem, druhý den si ho sehnala, natěšeně se na to podívala, že se o sobě něco dozvím...výsledkem je, že jsem přecitlivělá, naivní, všechny dojímající, trapné monology/dialogy povídající, na druhou stranu možná rozumná, umím jednat s lidmi, bez předsudků, nevznětlivá a líbí se mi Judy Geeson:)ten film mi zkrátka otevřel oči ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Klasické schéma inteligentní učitel vs. nezvladatelná třída, možná poprvé použité v této podobě. Celkem se mi to líbilo, ale ne úplně bez výhrad. Sidney Poitier, i v roce 1967 stále v podstatě jediný obsazovaný černoch měl v témže roce tři veleslavné filmy má charisma na rozdávání a film táhne. Stejně tak na opačné straně jsou výrazní studenti, mezi nimiž se objeví i zpěvačka Lulu či menší roličce MacGyverova nemesis Michael Des Barres. Líbí se mi jak učitel rezignuje na látku a učí studenty o životě, co je správné a co je špatné. Ten přerod byl ale dost rychlý, občas se mohlo trošku přitlačit na pilu a hlavní hrdina je dost pokrytec. Tajně si hledá jinou práci a veškeré křivdy vůči studentům, kterých není málo omlouvá, zamlouvá a bagatelizuje. Na ty 4* to vytáhl závěr SPOILER dárek, písnička a roztrhání dopisu. PS: Pěkná titulní písnička zazněla ve filmu asi 4 krát, ve světě byla docela známá (i když ji neznám) a Oskarová nominace nikde. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film byl zakázán v Jihoafrické republice se zdůvodněním, že není přípustné, aby černoch učil bílé děti. (Kulmon)
  • Ve filmu se mluví o Cockney. Cockney je slang určité části Londýna, zejména z londýnského East Endu, nebo tradičně pro narozené poblíž kostela Bow Bells. Cockney také běžně označuje výrazný dialekt angličtiny používaný v těchto oblastech i jinde mezi dělnickou třídou domovských krajů. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama