Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Prostřednictvím technologicko-paranoidního podobenství věku sociálních sítí se tato napínavá, černě humorná minisérie zamýšlí nad současným neklidem našeho moderního světa. V průběhu posledních deseti let změnily technologie téměř každou oblast našeho života, bez možnosti zastavit se a zamyslet se nad smyslem těchto změn. V každé domácnosti, na každém stole, v každé dlani je plazmová obrazovka, monitor, chytrý telefon - černé zrcadlo naší 21 století trvající existence. Chápání reality se posouvá. Modlíme se na oltářích Google a Apple. Algoritmy Facebooku nás znají mnohem důvěrněji než naši vlastní rodiče. Máme přístup ke všem informacím na světě, ale mozková kapacita neumožňuje absorbovat cokoliv delšího než 140 znaků tweetu. Černé zrcadlo, směsice seriálů Zóna soumraku a Neobvyklé příběhy, se zamýšlí nad současným neklidem našeho moderního světa. Tři samostatné dramatické "co kdyby" příběhy v technicko-paranoidním duchu jsou břitké, napínavé, satirické a odvážné - některé komicky, jiné šokujícím způsobem - ovšem všechny jsou úplně jiné, než co jste kdy v televizi viděli. (HBO Europe)

(více)

Recenze (63)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatial ma seriál do svojho sveta vtiahol dosť intenzívne. Vôbec som nerátal s tak zaujímavými a hlavne kontroverznými príbehmi. Prvý príbeh o premiérovi a prasiatku bol ťažšie stráviteľný, ale zato vynikajuco vygradovaný. Druhy príbeh o talentovej súťaži bol neskutočne verne spracovaný a s postavami sa dalo ľahko stotožniť. Malo príbehov býva tak verne podaných, ako bol práve tento. Tretí príbeh o spätne zistenej nevere ma bavil asi najmenej, ale i ten mal svoje čaro. Tuto sériu by som hororom rozhodne nenazval, lebo jej kúzlo spočíva hlavne v prepracovaných príbehoch a nie v temnosti či krvavosti. Ale tato séria ma natoľko zaujala, že idem ďalej. ()

Blueeyes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První várka Černého zrcadla se mi skoro dostala pod kůži. Jde o třídílnou sérii vykreslující tři poměrně znepokojivé situace či životní styly. Každá povídka je dočista jiná než ostatní, každá má co říci. Narozdíl od spousty jiných uživatelů jsem si příliš neužila první díl Národní hymna. Resp. ano, pochopila jsem o čem to bylo, ale necítila jsem se moc příjemně a jaksi ten koitus s vepřem asi vybočuje z mé komfortní zóny :-). Nene, zde jsem blahem nechrochtala. Druhá povídka - Patnáct milionů meritů, z mého pohledu docela aktuální téma. I v podivné neutěšené společnosti mají všichni svůj sen, všichni po něčem touží a no jo.... všechno je na prodej. Skoro všechno? Třetí a poslední díl Celá tvá minulost -hodnotím jako nejlepší. Všechny naše vzpomínky zaznamenané v implatnátu v podkoží. Můžeme si je kdykoli vyvolat nebo pustit na monitoru. A přehrát je ostatním, třeba parterovi? Brrr. Kdo by o tohle stál? Velmi mrazivá a mně nejbližší část série. Za jasných 5*. ()

Reklama

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série tohoto úžasného seriálu složeného z jednotlivých příběhů je za mnou. A nelze jinak, než opravdu zůstat u plného počtu. První díl mě strhnul svou atmosférou a nevyhnutelnou hrůzou, kterou jsem doslova prožíval s hlavním hrdinou. Druhý díl, pojednávající o lehké dystopii, na mě zapůsobil děsivě depresivně, zoufale a jen tak jsem jej z hlavy nedostal. A poslední, třetí díl, leč podle mě ze všech takový nejslabší a nejméně sofistikovaný, zase hezky ukázal, že vracet se ke konkrétním obrazům z minulosti znamená jedině zkázu mezilidských vztahů. Již teď se těším na druhou sérii. 95% ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Reálné a o to víc děsivější. Hodnotím nejvyšším počtem hvězd, ale u všech třech povídek mi bylo docela zle a na další sérii se už asi dívat nebudu, má představivost se zabaví sama. U části 'Patnáct milionů meritů' jsem měla na začátku dojem, že tamní mladí jsou v nějakém druhu vězení a ono se ukázalo, že ve vězení skutečně jsou. S tou nejostřejší ostrahou, s nejpřísnějším trestem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Niekedy tri časti stačia, aby seriál sa stal už legendou a človek ho nikdy neprestal pozerať. Toto je ten prípad. Totálne nastavenie zrkadla hlavne v časti 15 miliónov meritov, ktorá sa stáva z dnešného pohľadu takmer neprekonateľnou. Vstaneš, naješ sa, pracuješ a okolo teba sú televízory, telefóny, stále nejaké obrazovky. A keďže nikto nechce byť odvrhnutý spoločnosťou a naopak rád si užije 15 minút slávy, zatiaľ čo dav požaduje chlieb a hry, tak rád obetuje "biedny život“ v ústraní a svoje ideály, aby sa na chvíľu stal "hviezdou". Silná myšlienka. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (31)

  • Porotcovia sa tu volajú Hope, Charity a Wraith, čo využíva citát z Biblie (1. Korinťanom 13:13) - "A tak teraz ostáva viera, nádej, láska, tieto tri; no najväčšia z nich je láska." (Arsenal83)
  • Charlie Brooker v rozhovore uviedol, že pri rozhodovaní, s akým zvieraťom Callow (Rory Kinnear) bude mať sex, bola celá škála možností, ktorá nakoniec neprešla. Najprv sa uvažovalo len o bloku syra. Do úvahy prichádzala aj kačica, kura (boli odmietnuté, pretože pre ich malú veľkosť by situácia bola príliš absurdná), kôň alebo somár (boli odmietnutí, pretože sa považovalo za ťažké s nimi natáčať). Nakoniec bolo vybrané prasa, pretože sa považovalo za niečo, čo je „na hranici medzi komickým a strašným“. (Arsenal83)
  • Hoci ide o druhú časť seriálu, bola to prvá napísaná epizóda vôbec. (Arsenal83)

Reklama

Reklama