Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Maurice Richard vždycky bude pro celý Kanadský národ hrdinou. Události okolo roku 1955 měly dopad na vnímání frankofonních Kanaďanů v celé zemi. Kanada je bezesporu kolébkou hokeje a proto není divu, že místní obyvatelé řeší některé problémy i přes tento sport. Maurice ztvárnil Roy Dupuis, jenž se s hokejovou legendou opravdu setkal a kdysi o něm natočil několik dílů televizního seriálu. Film měl v Kanadě nebývalý úspěch a to možná i díky dvojjazyčné distribuci. (Trias)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nesdílím úplné nadšení mých kolegů z tohoto filmu. Hlavně počátky mě skoro až zklamaly, čekal bych víc hokeje, víc tréninku, víc scén, které by podtrhli naprostou hokejovou vyjímečnost Maurice Richarda, jen pro dokreslení bavíme se o hokejistovi po kterém je pojmenovaná jedna z trofejí NHL. Já vím, že to je scénaristicky nesmírně těžké vzít si velké období u vyjimečné osobnosti a udělat z toho film, ale zase když už mám v názvu jméno dotyčného, měl bych přemýšlet nad každou scénou a dialogem. Paradoxně se mně mnohem víc líbila "politická" část filmu to byla zprostředkována velmi diváckým způsobem s jasně sdělením názorem. Pokud jde o postavu Mauriceho, tak si myslím že nebyl moc přesný, chyběli mě tvrdší rysy v obličeji, větši emotivně výrazový potencionál. Samozřejmě film má určitý náboj a zejména díky druhé části je celkem poutavý, ale žádný velezážitek se nekonal. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapilo, že v okamžiku, kdy jsem se chystal obohatit konečně tuhle databázi nějakým pořádným komentářem, skrývalo se u tohoto filmu pouze 433 hodnocení, což si zcela bez ostychu troufám považovat za málo. Navíc tento film není rozhodně marný, ba dokonce bych si troufl prohlásit, že se mi líbil. Pro fanoušky hokeje nechť je film povinností. Ostatním toho asi nemá moc co říct. Co bych filmu vytknul? Snad pouze to, že se scénky, které měly potenciál být pěknými odehrávají ,,za kamerou" pouze prostřednictvím rádia. Další výtka je k stopáži, která se rozhodně dala více prostříhat, protože mnoho momentek je stereotypních. Jinak panuje z mé strany celkem spokojenost. Rozhodně ne nadšení. 3* ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Výborný snímok o mimoriadnom hokejistovi hrajúcom v náročnej dobe, ktorému sa “nikdy” nepodarilo plnohodnotne získať rešpekt a úctu okolia napriek tomu, že bol najlepší. Skrátka, takto to dopadá, keď sa do športu miešajú národnostné predsudky a skurvená politika. P.S.: Od hororov na čas svätý pokoj. V maratóne sa ocitlo 18 hororov, z toho boli tri nadpriemer, päť priemer, čiže s desiatimi to bola “strata času”. A potom sleduj priebežne, keď viac ako polka je pasová výroba čo nemá ani hlavu ani pätu, respektíve také, čo v danom žánry ani nemajú čo robiť. Otrasná štatistika. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Hokej navždy bude jedním z mých srdcových sportů, a proto mě mrzí, že o něm moc dobrých filmů není. O existenci Maurice Richarda, s červenými tvářemi přiznávám, jsem netušil, nicméně se mi jeho příběh moc líbil, protože to byl očividně nejen skvělý hráč, ale navíc důležitý člověk pro celý Quebec. 80% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem sledoval pořád dokola šestidílný dokument Legendy hokeje o dějinách NHL. Z celé plejády hráčů mě tehdy nejvíc zaujal jeden ... Maurice Richard. Životopisný film o něm byl pro mě proto velkou nostalgií, ale především výjimečným filmovým zážitkem. Když napíšu, že atmosféra byla autentická, pořád to přesně nevystihuje, to co jsem viděl na monitoru před sebou. Při záběrech z hokejových zápasů jsem si často nebyl jistý, jestli tam tvůrci nepropašovali ukázky z dobových dokumentů. Velice se povedly i scény mimo led, které občas svou kamerou a barevným laděním navozovaly pocit, že opravdu sledujete autentické záběry. Roy Dupuis se opravdu na dvě hodiny stal Mauricem Richardem. No a celý příběh se centralizoval vlastně na nenávist mimomontreálských hráčů a fanoušků vůči Richardovi, nefér praktiky rozhodčích i šéfa ligy a snahu jednoho člověka to změnit, takže jsem měl občas pocit, že nesleduji životopisné sportovní drama, ale akční film s názvem Sejměte Richarda nebo thriller o boji proti totalitnímu režimu - zde vedení NHL. (Nevím na kolik bylo vše v tomto ohledu pravdivé a nakolik si tvůrci události pro větší dramatičnost upravili, ale vem to čert. Vyšlo jim to na jedničku a po tom, co jsem si včera četl o praktikách NHL v tomto období bych se nedivil vůbec ničemu). Napětí vydrželo od začátku do konce a místy jsem se neubránil husí kůži. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (17)

  • Počas bitkárskej scény v Madison Square Garden (aréna New York Rangers) sme si mohli všimnúť hráča na lavičke so slúchadlami, ktoré v tej dobe ešte neboli vynájdené. (vander19)
  • Maurice Richard vyhrál 1x Hart Trophy, 8x byl vybrán do prvního all-star týmu sezony, 6x do druhého all-star týmu, od roku 1947 do 1959 se zúčastnil všech All-Star Games a v roce 1961 vstoupil do hokejové síně slávy. (JOHN.NY)

Reklama

Reklama