Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swank hraje v tomto poutavém příběhu o dětech ulice vychovaných v pouličních přestřelkách a s drsným postojem k životu – učitelku, která jim chce dát, co potřebují nejvíce: jejich vlastní hlas. Odehrává se na chráněné půdě školy ohrožené násilím a rasovým napětím, učitelka Erin Gruwell musí bojovat s předsudky autorit, jestliže jí záleží na těchto studentech. Děti vypráví vlastní příběhy a poslouchají příběhy ostatních, skupina pravděpodobně "nevzdělatelných" teenagerů objeví sílu snášenlivosti, znovu získají své zničené životy a změní svůj svět. S elektrizujícími výkony hvězdného obsazení, včetně držitele Zlatého glóbu Patrick Dempsey (Grey´s Anatomy) a zpěváka Maria, film Mezi řádky je založený na uznávaném bestselleru, "The Freedom Writers Diary". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (266)

Lynn 

všechny recenze uživatele

"Nebezpečné myšlenky" s Michelle Pfeiffer - to je to první, co se člověku vybaví ihned po přečtení synopse tohoto, jen o pár let mladšího, snímku. Ne že by "Mezi řádky" byl špatný film, ale zkrátka dojíždí na to, že tohle téma už tady jednou bylo. Navíc mu úplně chybí snaha přinést k dané tématice cokoli nového. ()

Gereth 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si nebyl jistý, proč se mi tento film vlastně líbil. Zápletka je prachobyčejná variace příběhu, kdy přijde učitel/trenér/vychovate/whatever mezi bandu "špatných" adolescentů, použije nějaké nestandardní metody a udělá z nich skvěle fungující team, který nakonec zvítězí(vyhraje pohár, vyhraje morálně, vystuduje,..) Nakonec jsem na to přišel. Jsou to oni představitelé dětí, kteří dělají tento snímek něčím vyjímečným. Jejich jednotlivé příběhy, styl vyprávění a celkově herecké výkony se mi dostaly pod kůži. Jen ten přerod mohl být trochu pozvolnější. To, jak se v podstatě ze záběru na záběr stali všichni "lepší", spolu s vynuceným happyendem dost ubralo na uvěřitelnosti. Nicméně celkově to dá slušných 70%. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Velmi podmanivy, podnetny,uprimny  a velmi silny film pro zralejsi publikum. Amerika je pro me nejextremnejsi zeme na svete s mimoradne divnymi lidmi a nasilnickou kulturou. Pri sledovsni budete smutni, stastni, v rozpacich a nakonec vycerpani. Postavy jsou az moc typicke. Vse je zasazeno do rasivych nepokoju v Los Angeles v roce 1992. Je to politicky pohled z leva. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

No, nakonec musím uznat, že se mi snímek líbil, příběh obsahuje samozřejmě klišé, ale naštěstí převažuje dramatická, vážná a naléhavější linka. Snímek mohl být útok na slzopudné kanálky a dojímání se, jenže jím není, samozřejmě podobné scény obsahuje, ale nejsou to podpásovky a je čistě na vás, jak je přimete. Propojení s holocaust je výstižné. A práce s postavami, které se časem posupně vyvíjí různým směrem patří ke kladu, stejně jako Hilary Swank, jež dobře ztvárnila houževnatou profesorku. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Film u mě nevyvolal takové emoce asi jaké měl. Vše mi přišlo až nějak moc přehnané, asi proto, že pan režisér si nasadil růžové brýle a viděl vše růžově. Byla jakási slátanina Obecné školy, Bastardů (nechci je s nimi po filmové stránce srovnávat, jenom námětově, protože to jsme pak trochu jinde) a ještě jednoho filmu na jehož název si nevzpomenu. Nevadí. Takže k věci. Musím vyzdvihnout Hilary Swank, která se role chopila opět výtečně a předvedla skvělý výkon. Nutno dodat, že film měl spád a nijak zvlášť jsem se nenudil. Co mě naštvalo bylo podle mě moc růžové zbarvení toho, jak skoro negramotní negři čtou Deník Anny Frankové (což je podle mě docela nuda a oni to tam tak žrali jako Hru o trůny) a zážitky si píšou do deníku stejně jako malá Anička Franků. Škola je hrozně baví i přes to, že před rokem běhali s pistolí a stříleli po druhých negrech. A pak nastoupí paní Hodná a vše jim vyvrátí a udělá z nich dobráky (kteří jsou hodní jako pejskové co se koušou). WHAT? Beru, že je to podle skutečné událost a že je ten příběh dost inspirativní, ale takhle to ve většině případů moc nefunguje. Bylo by to hezký kdy by byli všichni hodní a nebyli žádné protesty, ale takhle jednoduše to fakt nejde. Držme se kruté reality jako třeba u Kultu hákového kříže. Ale přes to, že je to místy dost absurdní podívaná dávám filmu 65%. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (5)

  • Scénář čerpal z knihy "The Freedom Writers Diary" od Erin Gruwellové a dětí z Wilsonovi střední školy. (mi-ib)
  • V záběru, kdy učitelka oznamuje třídě, že je nebude učit ve třetím ročníku, je na tabuli rozepsané slovo "narrative", a to pouze jako "na". Hned v dalším záběru je však slovo plně dopsáno i přesto, že se učitelka ani o krok nepohnula. (ČSFD)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v kalifornskom meste Los Angeles a Long Beach. Scény zo školy sa natáčali na Hamilton High School. (MikaelSVK)

Související novinky

Smysl života v dopisech

Smysl života v dopisech

26.05.2006

Dvojnásobná držitelka Oscara za herecký výkon ve filmech Kluci nepláčou a Million Dollar Baby, Hillary Swank, opět spojí své síly s režisérem Richardem LaGravenesem v snímku P.S. I LOVE YOU. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama