Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

Adman 

všechny recenze uživatele

Příběh nám malinko kolísá, ale hodnocení je hlavně a jenom za použitou filmovou řeč! Zdůrazňování ostrými střihy dává divákovi obrovské množství prostoru pro pochopení, domyšlení nebo taky pro zapletení se do příběhu. Tragikomedie jsou často dojemné a zvlhčující naše kapesníčky (slzami). Sám jsem se divil, že tady tomu tak nebylo. Václav je zkrátka vesnický pako jak se sluší a patří. V každé vesnici takového a možná i nejednoho máme a prostřednictvím tohoto snímku můžeme nahlédnout do jejich bezstarostnosti, průzračnosti a jednoduchosti myšlení. ()

pan.Kaplan 

všechny recenze uživatele

Dokonalé! Je to sice komedie, ale místy vám hodně mrazí, je to sice drama, ale nemůžete se ubránit úsměvu. Je tam několik hodně silných scén, geniální herecké obsazení a výborná kamera... Nemám jedinou vážnou výtku a tak dávám plných sto procent. ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Bála jsem se, co to bude zase za drama, ale tento film mě opravdu mile překvapil. Vůbec jsem se nenudila, občas jsem se zasmála a také to mělo myšlenku a hloubku :) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Duo Trojan a Vašáryová jsou snad matka se synem i ve skutečnosti ne?To nebyl herecký koncert, to byla symfonie.Příběh na české poměry také převyšoval průměr poměrně výrazně i když to majstr dílo zase nebylo. Závěr byl moc smutný, s kamarádkami v kině jsem si připadal po filmu jak v slzavém údolí. Ale film jinak na 75% ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný český film, na který se hezky koukalo. Někdo si možná z filmu pamatuje jen ty vtipné scény, ale jenom o nich tenhle film nebyl. A je to dobře. Silný byl závěr, hudba a i koncert VF se do filmu krásně hodil. Jen kdyby film tak nebalancoval mezi komedií a dramatem, byl by možná ještě lepší, ale kdo ví. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Tento film je presne tým, čomu sa v Amerike hovorí "Oskarovka" - výkon jedného herca, ktorý je buď retard alebo nepatrí nejakým spôsobom do spoločnosti a hra na city divákov...v Česku sa tiež nachádzajú takéto prípady a každý vie zahrať sebalepšie Ivan Trojan... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem čekala něco ještě více strhujícího, tak nemohu opomenout pochválit výkon pana Ivana Trojana, který jako jeden z mála českých herců zvládne zahrát snad vše. Podobně si u mě stojí také Jan Budař (v tomto filmu ne zrovna klaďas). Pro mě hodně osobně působilo vykreslení vysněného světa hlavní postavy Václava. Připouštím jistou podobnost s filmy Štěstí či Čtyři slunce, ovšem naštěstí od Štěstí se odlišuje tím, že film nehraje pouze na monotónní tempo a je vtipnější. Docela mi trvalo, než jsem tento film sehnala, ale to čekání stálo za to. Ovšem štve mě, že na české scéně neuvidíme více nových tváří, ale pořád ty stejné xichty. ()

sta 

všechny recenze uživatele

velmi závažný film ve své výpovědi - moment, kdy Václavova matka prosí spoluobčany, aby podepsali petici, za jeho propuštění, byl až mrazivý. jinak kromě téměř dokonalého scénáře a hereckých výkonů všech zúčastněných (ale je fakt, že ten Trojan je ještě o třídu výš než ostatní) stojí za zmínku především scéna, kdy dojde k rodinné tragédii na vesnické pouti - asi nejlepší Vejdělkův režijní čin vůbec. jestli Epstein nedostane českýho lva za scénář za tohle nebo ROMing, spravedlnost neexistuje. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Tenhle film pro mě zařadil J. Vejdělka definitivně po bok talentovaných českých režisérů. Jen málokterý současný český film mě dokázal dojmout a Václav je jedním z nich. Ivan Trojan mě překvapil naprosto uměřeným a prožitým výkonem, stejně jako dojemná Emília Vašáryová, z níž mě dokonale zamrazilo ve scéně s buchtičkami s krémem. Navíc jako vždy dokonalá muchowova hudba skvěle podbarvila výsledný zážitek a jen u mě probudila další emoce. Čekal jsem sice, že bude příběh doveden až do svého skutečného hořkého konce, jak se stal ve skutečnosti, ale nakonec Vejdělkův otevřenější závěr působil silným dojmem a navíc bez zbytečného sentimentu a doslovnosti. Po Tajnostech můj největší český filmový zážitek roku. ()

befelemepsvz 

všechny recenze uživatele

Docela povedený film, jen ta hudba Jana P. Muchowa byla hodně podobná té z Grandhotelu, takže mi automaticky evokovala panorama Liberce a Ještěd, ale to se s vesnicí Václava moc neslučovalo, jinak perfektní budař a trojan a i paní Vašáryová potěšila, a určitě bych jídal na lva místo Cotillard, ale už to raši nebudu rozmazávat... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Trojan se pro tuhle roli nejspíš nenarodil. Nakonec si s ní ovšem poradil velmi dobře jakožto nadmíru skvělý herec. Ostatní herci ve vedlejších rolích jsou úžasní (Vlasák, Lábus, Vašáryová) Především můj oblíbenec Budař předvádí geniální výkon. S takovým člověkem bych nevydržel ani vteřinu. Scénář místy krapet pokulhává. Na začátku mě film upoutal, ale v prostředku začal silně přešlapovat na místě a různé situace se opakovaly. Ovšem poslední zhruba půlhodina je neskutečná. Najednou se z toho stalo velmi silné drama, které mi nedovolilo vydechnout. Chtělo se mi přímo brečet. Skončilo to akorát podle mě dost brzo. Sice jsem se aspoň v titulkách dozvěděl, že skutečného Václava o 4 měsíce později pustili z vězení na základě prezidentovy milosti. Ale rád bych věděl, jak dál žil a tak dále. Vejdělkem jsem nikdy nepohrdal, ale nepovažuji ho za nějak umělecky hodnotného režiséra. Tímto filmem si u mě stoupl, škoda, že nenatáčí podobné dál. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Příběh společenského outsidera, který se snaží vtipně proklopýtat svým životem... Ano, Václav je obyčejná taškařice na téma blázen tropí hlouposti v zapomenuté české vesnici, ale funguje. Splňuje totiž dvě nejzákladnější pravidla úspěšné komedie - nedělá z diváka idiota, a přesto jej dokáže pobavit. Bývaly doby, kdy jsem si myslel, že Jan Hřebejk spasí český film. Z toho už jsem ale vyrostl. Teď vím, že oním spasitelem bude někdo jiný a ačkoli to nebude ani Ivan Trojan, může mu být tuzemská kinematografie vděčná alespoň za to, že díky němu se zatím nepotopil. Samozřejmě, že nemůže chybět ta tragická část příběhu, aby byl splněn onen úzus, že český film aktuálně ždímá jen dávno vyždímaný žánr tragikomedií, ale ani to vám u závěrečných titulků vadit nebude... Václav je totiž dobrý film. [prosinec 2007] ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct - pro mě to byl jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky. Na naše poměry snímek vskutku nevídaný. Ivan Trojan předvádí, že je to skutečný Pan Herec, ale kvalitní výkony podávají i další - Jan Budař, Jiří Lábus a tradičně Emília Vašáryová. Na první pohled komedie o jednom "vesnickém magorovi" se postupně změní na psychologické drama s velmi silným a emotivním vyvrcholením. Jen tak dál pane Vejdělku, přesně takové filmy v Česku chybí. A přirovnání k legendárnímu Rain Manovi nebo Forrestu Gumpovi, samozřejmě přeneseném do našich poměrů, bych se vůbec nebál... ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

U sledování „Václava“ jsem se nesmál, ale ani nenudil. Bez problémů jsem se nechal dobrovolně vtáhnout do děje. Mimoděk se mi v mé mysli vybavovali lidi s LMR (lehkou mozkovou retardací), s kterými jsem měl kdy co do činění a přirovnával je k Václavovi. Porovnával jsem jejich společenskou „nebezpečnost“ s tou Václavovou. Také jsem porovnával film „Václav“ s filmem „Žralok v hlavě“. Film „Václav“ podle mě sice není strhujícím filmem, ale **** si podle mého názoru zaslouží. Herecké výkony byly na velmi dobré úrovni. Je to film, který lze bez obav doporučit ke zhlédnutí a to i několikerému. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to film o retardovaném vesnickém muži středních let, který žije stále se svou maminkou, protože je na ni velmi závislý. Hlavní roli zde sehrál mistrně Ivan TROJAN, který zcela po zásluze za ni získal Českého lva. Za vedlejší roli dostal Českého lva Jan BUDAŘ, který zde hrál zdravého Václavova bratra Františka. Mě však jeho výkon nijak nenadchl, byl to výkon bez zvláštních emocí, a kdyby tuhle roli dostal třeba Vladimír JAVORSKÝ, věřím, že by to zahrál daleko výrazněji. Co mě však nejvíce překvapilo, že za svůj vynikající výkon Václavovy maminky nebyla porotou oceněna Emília VAŠÁRYOVÁ, která mateřskou lásku k postiženému dítěti zahrála očima tak bravurně, že mi vehnala slzy do očí. Divím se, že tento herecký výkon porota neviděla !! Tleskám mladému nadějnému režisérovi Jiřímu Vějdělkovi, že se mu podařilo natočit film podle skutečné události tak dobře, jenom lituji, že tam zbytečně některé scény vystřihli (dle bonusů na DVD) - vůbec by to filmu neuškodilo. Dávám filmu 4* a ta pátá je pro paní Vašáryovou. ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Za poslední dobu jedna s nejpovedenějších českých tragikomedií , podpořená vynikajícím hereckým výkonem Ivana Trojana , okořeněná i silnou erotickou scénou a líbivou hudbou. Film: 75% ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že je to dílko neucelené. Trojan sice ve své roli exceluje, ale zbytek je lehce napdprůměrný. Díváme se na svět, kde žije Václav, takovým dokumentaristickým pohledem, který však nic zvláštního nepřináší. Přijde mi, že možnosti tématu zůstaly hodně nevyužity. Nicméně se jedná o povedenou podívanou, která zaujme a uplnyne jako voda. ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Alespoň malý náznak náznak toho, že by se český film mohl zvednout z bláta, do kterého byl uvržen především pány Svěrákem ml. a Hřebejkem. Ve Václavovi mě potěšilo, že si někdo v českém mainstreamovém filmu konečně uvědomil, že filmová hudba prošla od pádu komunismu jistou evolucí a že všechny vztahy na plátně nemusí být do posledního puntíku vysvětlené. Teď už zbývá jen těch zbylých 1000 položek. Tak pro začátek by někdo našim filmařům mohl říct, že existují i jiné žánry, než hořkosladká komedie... ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama