Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle skutečných událostí na motivy prezidentských milostí, které udělil Václav Havel v letech 1992-2003. Václav Vingl je vesnický outsider, který ve svých 40 letech žije s maminkou pod jednou střechou. Přestože je Václav vnímán jako místní šašek, hlupák a problematický nezvladatelný kluk, my v něm (spolu s maminkou) vidíme citlivého, vnímavého dobráka s klukovskou duší a s hlavou plnou milých lumpáren. Lidé z vesnice v něm vidí jen problém. Dokonce i bratr František, který celý život soupeří s Václavem o lásku matky a otce. Tyto dva světy na sebe neustále naráží, a tak Václav lítá z jednoho průšvihu do druhého. Drama vrcholí soubojem bratrů o lásku Frantovy milenky Lídy, který končí trestným činem. Václav je uvězněn. Matčina ochrana je pryč. Stává se terčem útoků spoluvězňů i traumatických vzpomínek na otce. Pomalu umírá. Matka se rozhodne požádat prezidenta o milost. Ta je podmíněna peticí spoluobčanů. Odpustí Václavovi celá vesnice, když mu nedokáže odpustit ani vlastní bratr František? (Česká televize)

(více)

Recenze (756)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Některé filmy se natáčí proto, aby zaujaly celým svým obsahem, některé proto, že dají vyniknout skvělým hereckým výkonem, i když příběh vlastně za moc nestojí. Příběh "Václava" by mohl být jedním z těch, o kterých by se dalo mluvit jako o velkých, ale nakonec skončilo u toho, že dal jenom vyniknout mistrovství jednoho člověka. Ivan Trojan opět dokázal, jak velkým hercem je, a zahrál roli mírně retardovaného Václava takovým způsobem, že sledujete jen jeho. Dobře, možná ještě ňadra Soni Norisové, ale ty jen proto, že se na ně dívá i Václav. Ivan Trojan je tak uvěřitelný, tak dobrý a vlastně i tak vtipný, stejně jako je tragický, že prostě nedává prostor jiným. A to i přesto, že jak Budař, tak i Emília Vášáryová podávají dobré výkony. Myslím si však, že scénář zde trochu vázne. Jsou zde zlomy, které posouvají příběh, ale není zde žádné zásadní vyústění. Chápu, je to podle skutečné události, a to možná nejdůležitější je zde prezentováno jen závěrečným titulkem, ale proč se pořád musíme soustředit na tu drobnokresbu, která je nám tak vlastní? Proč to nedokážeme spojit s něčím větším? Film totiž v konečném důsledku vyznívá celkem mírumilovně a Václav je prezentován vlastně jenom jako pomalejší chlapík, který sem tam ujede, ale jinak je s ním sranda, pokud něco neprovádí zrovna vám. Za Trojana hodně, ale za film jako celek zase tolik ne. Jenže nemůžu dát prostě filmu 100 % za to, že byl představitel hlavní role dokonalý. Více: ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Zhruba do půlky typický trademark české produkce. Hořkosladký biják, tak jak ho máme my čecháčci rádi s důrazem na komickou stránku věci. Záběry na starou omšelou chaloupku, na rozkvetlé kvítí, na hospůdku, doplněné vesnicko-agrárními proprietami. To vše doprovázené nezbytnými groteskními scénkami, kterým se jistě hromadně zasměje celé kino. Onu šablonovitost úspěšně narušil pouze Jan P. Muchow svou nebesky jednoduchou hudbou, která zdůrazňuje bouři Václavových myšlenek na pozadí poklidných kamerových záběrů. Naopak první polovinu opět sráží svou nevýraznou režií Jiří Vejdělek, který opravdu neví, co má točit a do jaké sféry režie sklouznout, a tak vše provádí naprosto rutinérsky, omšele a víc než nudně, aby snad nikoho neurazil. Po asi dvou třetinách filmu se ale dostaneme do krásně vlažné a pomalu vlekoucí se roviny, která lehce brnká na vážnou strunu a vrhne nás do víru tragického lidského osudu. A ten stojí za to, a to především proto, že jej ztvárňuje Ivan Trojan, který v žádném případě nesklouzává k přehrávání, nesnaží se vzbudit falešné city či jakkoliv svým projevem citově vydírat. On prostě HRAJE, a to krásně, lidsky a naprosto přirozeně. Společně s Vašáryovou vytváří srdceryvnou dvojici, které sežerete všechno. Díky bohu, že jeho talent nikterak nezdeformoval režisér svou unylou režií. Ony dvě rozdílné kompozice dávají dohromady zajímavou kombinaci komedie a dramatu, která vás rozklepe, ale i zahřeje… ()

Kreeki 

všechny recenze uživatele

Jediným úmyslem scénáristů bylo diváka dojmout, a ti ve své práci neuspěli. Na této prvoplánové myšlence se Václav potácí od nikud nikam a jako celek je studený jako ukrajinská přistěhovalkyně. V tomhle podání teda nemůže v konkurenci ani trochu zaujmout natož uspět u odborné komunity. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že úplně přesně ani nevím, jak moc mám mít tento film rád. Na jednu stranu mi přijde pitomý jak hlavní hrdina sám, ale přitom je jemný, s citlivým psychologickým rozborem hlavních postav, avšak i charaktery všech ostatních zúčastněných nejsou vykresleny o nic hůř. Najdeme tu různé typy lidských povah a vše je dost věrohodné, zkrátka jako když je autorem život sám no. Za pozvednutí ale určitě stojí absolutně vrcholné herecké výkony tady, čili Vašáryová, Lábus nebo Norisová, i když on ani ten Vašek nebyl samozřejmě zle zahraný, jenže tomu dost pomáhala podstata oné napsané postavy. Tento snímek je mi opravdu hodně sympatický, jiné vysvětlení pro to, že se mi tak líbí, asi nemám. 70% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Václav není špatnej film, ale něco mě v něm schází. A některé scény nejsou vyloženě důvěryhodné. Například Václavův otec, který se mu zjevuje, to je jako pěst na oko. A vůbec celkově je to takové příliš naumělkované, jak už to bohužel režisér Vejdělek dělá. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Všecko bude... není problém... Na české poměry to není zle natočené. Trojan se opravdu pro tuhle roli narodil, ale zvládli by ji i jiní, i když jinak... Jan Budař pro změnu v roli vesnického hajzlíka, a opět naprosto přesný. Člověk s Václavem a jeho matkou musí soucítit (já tedy alespoň ano) a i když se film nevyhnul hlušším místům, pořád ho řadím k tomu lepšímu, co z našich luhů a hájů filmařsky vzešlo... ()

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Václav je filmem jenž se ve výsledku stává tím co by chtěl odsuzovat. Snímek by rád poukázal na uzamčenost lidí vůči duševním chorobám a poruchám a ve skutečnosti podněcuje k jejich separaci. Jak jinak si vysvětlit film na který jde většinový divák jako na film kde se bude smát "skopičinám" duševně chorého a taky tak z něj bude odcházet s vědomím, že takový člověk by měl být někde v ústavu? Výběr Ivana Trojana do hlavní role tuto skutečnost jen potvrzuje. Bohužel pro jeho "standardní" a neustále stejný výkon, který jest hlavním diváckým lákadlem nevyniká, nebo spíš je přehlíženo skutečné herecké mistrovství v podání Honzy Budaře a paní Vašáryové. Přirovnání režiséra Vejdělka k Vesničce mé střediskové, která je klasicky Menzelovskou oslavou země České a ukázkou lidské dobroty a uplatnění mentálně zaostalých jedinců ve společnosti jako právoplatných koleček v soukolí je v tomto případě více než "UweBollovským" činem. Nemohu snímku jenž láká na to aby se přišel divák zasmát mentálně chorému jedinci nic odpustit... Kdo ví kdo je za to vinen víc, zda-li režisér Vejdělek nebo scénárista Epstein. Škoda. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Krást se nemá! V tomto případě ale Ivanovi Trojanovi to, že si vyloženě ukradl celý film pro sebe odpouštím. Trojan je podle mého názoru jeden z mála českých herců, kterým to co, předvádí na plátně věříte, nádherně umí hrát očima, a i když výsledná podoba díla zrovna není ideální, zbyde aspoň "hezký český film". Moje hodnocení trochu sráží Václavovy "rozmluvy" s mrtvým tatínkem. Vylíčení hrdinova dětství dopadá lépe v mých očích v retrospektivách. Ale i přes tyto výhrady jsem rád, že film jsem viděl a strávil jsem s ním hodinu a půl času... ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Trochu mě to tady překvapilo, nikdy by mě nenapadlo, že se tu objeví i tak nízká hodnocení. Původně můj komentář měl znít jenom - díky, pane Trojane. Ale teď se rozepíšu. Ten film sám o sobě není vyloženě převratný, pokud se dívám pouze na příběh. Takový spíš televizní - dojme, je uvěřitelný, někdy milý. Pokud ale má režisér k dispozici někoho, jako je Ivan Trojan, dostává to všechno úplně jiný rozměr. Objevuje se téměř ve všech scénách a ani jednou mu není co vytknout. Ostatním hercům ale taky ne. Takže skoro 90%. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vejdělka nemám rád. Som presvedčený o tom, že je to slabý režisér, resp. vyberá si zlé scenáre. Prvú polovicu filmu som si myslel, že sa zlepšil a konečne natočil film, na ktorý sa dá pozerať a aj mu veriť. Situácie z dedinského prostredia pretkané občasným nad ľahčeným humorom boli fajn. Trojan podal asi svoj najlepší výkon. Ale od scény Lída ukojí Václava vo vani to šlo dolu vodou tak rýchlo, že som sa nestačil diviť. Humor bol tatam, nástup dramatickej hudby, jasne predvídateľný koniec 45 minút pred koncom a hromadenie dejových klišé, ktoré majú diváka praviť na najhoršie. Vo filme sú skrátka dve úplne odlišné polovice, ktoré sa navzájom bijú a to by sa nemalo stávať. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nádhera, nádhera, nádhera! Ivan Trojan je výborný herec, ovšem nebýt jeho osoby, neměl by film takové grády. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Je nepochybné, že Trojan předvedl výborný herecký výkon, ovšem celkově mi film připadal jako takový kalkul s city diváků, což se mu podařilo. A nebudu kecat, protože dostal i mě. ()

Související novinky

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

SOUNDTRACK Poděbrady 2017

17.05.2017

Festival SOUNDTRACK Poděbrady přináší letos již po druhé jedinečnou podívanou ve spojení moderních technologií spolu s poslechem skvělé filmové hudby. Lázeňské město Poděbrady bude ve dnech 24. – 27.… (více)

Reklama

Reklama