Reklama

Reklama

Posledních dvě stě let je útočištěm lidské rasy podzemní gigantické město Ember. Nyní však stojí na pokraji zániku. Generátor, poskytující jeho obyvatelům energii, která zajišťuje světlo, teplo a vzduch, dosluhuje a začíná selhávat. Obrovské sklady potravin jsou již téměř prázdné a komplikují se i dodávky vody. Klesá morálka přeživších. A nikdo neví, co nastane, až se celé město ocitne v temnotě. Lina (Saoirse Ronan) a její kamarád Doon (Harry Treadaway) právě dokončili školu a dospěli ke Dni rozřazení: Lina byla přidělena mezi poslíčky a Doon se stal opravářem potrubí. Oba si začínají uvědomovat, že město Ember se blíží k svému zániku. Jediný způsob, jak přežít, je odtud utéct. Jenže kudy a kam? Všude okolo panuje temnota a stavitelé města důmyslně zabezpečili všechny cesty na povrch. Shodou náhod Lina nachází starodávnou schránku s tajemnými dokumenty. Jde o zašifrované pokyny, které popisují cestu ven z města. Lina a Doon se podle nich vydávají na dobrodružnou výpravu, při které hraje podstatnou roli vyluštění útržků tohoto dávného dokumentu. Ale to je teprve začátek. V cestě jim totiž stojí nejen skryté stopy, šifry a tajenky, ale především mocný, zkorumpovaný a bezohledný starosta Cole (Bill Murray), který je ochoten zabránit změnám za každou cenu. Linu a Doona čekají temné časy… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (459)

choze 

všechny recenze uživatele

Z toho kolabujícího trubkovo-žárovkového podzemního města jsem byl na vrcholu blaha, dokonalá kulisa pro fantastické, industriálně-speleologické dětské dobrodružství. Škoda jednoduchoučkého příběhu bez překvapení, i když hledání východu z města pomocí indicií bylo fajn. Tak krutě komerčně propadnout si to nezasloužilo. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Kenan měl talent, vynikající herce všech generací, interesantní předlohu, burácivý soundtrack a stejně z toho vytěžil jen hooodně průměrnou dětskou fantasy, která se hlavně ve druhé třetině táhne jako smrad z kadiboudy. Jak to? Za vše může scénář. Lineární báchorka o útěku z hroutícího se města přestává bavit po půl hodině a celé bloudění a hledání klíčových míst nepochopitelně smrkává až do posledních 30 minut. A co měl, kurňa, znamenat ten digitální krtek? Solidní zábava, ale kvůli jednomu východu slunce a z něho plynoucí katarzi vážně body přičítat nebudu. 5/10 ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý sci-fi ladený rodinný dobrodružný film. Má celkom dobrý príbeh odohrávajúci sa v časoch budúcnosti, kedy boli ľudia prinútení presťahovať sa do jedného podzemného mesta, kde mali zostať dvesto rokov a potom podľa pripravených plánov znovu vyjsť, lenže počas tohto obdobia došlo ku komplikáciám a na všetko sa zabudlo. Dvojica teenagerov, chlapec a dievča rovnako ako všetci ostatní nepoznajú nič iné, len život v meste, ale uvedomujú si, že mesto ide do záhuby, keďže zásoby aj energia sa čoskoro minú a tak urobia všetko preto, aby na všetko prišli a našli cestu von. Spracovanie sa mi páči, síce tej najväčšej chyby sa tvorcovia dopustili hneď na začiatku, kedy sa divák dozvie všetko dôležité a podľa mňa by bolo o dosť lepšie, keby vedel len to, čo aj postavy a následne spolu s nimi postupne odhaľoval celú pravdu. Ale to je našťastie aj to jediné výraznejšie, čo sa tu dá v rámci žánru vytknúť, inak celé mesto a život v ňom sú výborne podané, rovnako aj jeho obyvateľstvo, keďže je tu množstvo výrazných a zaujímavých postáv, ktoré majú svoj priestor a celkom zaujímavé povolania, navyše sa to celé nesie v takej sympatickej, takmer až rozprávkovej atmosfére, takže sa na to po celý čas pozerá viac než dobre. Tá dobrodružná línia s hľadaním pravdy a východu pôsobí síce trochu skratkovito, ale keďže sa jedná o rodinný film a navyše aj s krátkou dĺžkou, nemám s tým problém a aj tak je celkom zaujímavá. Herecké obsadenie je výborné, síce bežne deti v hlavných úlohách moc nemusím, ale toto rozhodne nie je ten prípad a hlavne, keď jednou z dvojice je moja obľúbená Saoirse Ronan. No nesklame ani jej kamarát a poteší aj plno dobre obsadených a dostatočne zaujímavých postáv ako Bill Murray v úlohe starosty, Tim Robbins, Toby Jones a viacero iných. S réžiou a technickou stránkou som nadmieru spokojný, pekná vizuálna stránka, zaujímavé prostredie mesta, príjemná atmosféra, tu nemám žiadny problém. Takže som skutočne spokojný, na pomery rodinných filmov je Mesto Ember až mimoriadne vydarený film a dá sa pozrieť aj viackrát. 76% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem hned zpočátku vytušila jak to dopadne, jak se prostě věci mají a nezmýlila jsem se. Silně mi to připomnělo jednu skvělou, polskou, kultovní sci-fi. Temné, postapokalyptické prostředí podzemního města, skrytého před světem o kterém vlastně nikdo z jeho obyvatel nic neví. Přesto jsem v tom filmu našla zalíbení. Touha dvou mladých lidí nesmířit se s myšlenkou, že tohle přece není celý svět, že se z toho místa mohou dostat někam jinam, někam kde je co jíst, pít, kde je vzduch a světlo. Město Ember bylo správně tajemné se spoustou maličkostí, které mě bavily jako byl kupříkladu podzemní labyrint, přerostlý krtek nebo rafting na podzemní řece. Konkrétně ten mě stál ale hodně úsměvů, když jsem viděla, čím vším propluli. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Tak trochu promarněná příležitost. Byly tam krásné momenty, na 4****, ale najednou to bez vysvětlení skončilo! To si divák mohl říct leda něco jako - scenáristku už bolela od psaní ruka? Neno promítač zapomněl v kině poslední cívku? Není to film určený pouze dětem, myslím, že může zaujmout snad všechny věkové kategorie. No prostě jedinou výtku mám k tomu konci a tudíž vlastně k celému příběhu. Naprosto nedotažené, bez gradace.. Bylo tu dost zajímavejch situací, detailů, kterých by si asi děti nevšimly a které mě hodně potěšili (náznaky náboženství, totalitní prvky společnosti...) Režie trochu pokulhávala, herecké výkony byly dobré, stejně jako třeba hudba. Výprava byla krásná, přesně mi to sedlo. A ačkoliv mě film dost vtáhl do děje, tak ve výsledku jsem byl o to víc zklamán, že se děj nikam nedobral a příliš mnoho věcí zůstalo bez odpovědí. PS: Toto není steampunk. Nebo jste snad ve filmu viděli byť jediný parní stroj?:) ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Potrubní road-movie ze středu země, která se rozpadá stejně jako dvě stě let staré město Ember. Do nejmenšího detailu propracované prostředí sloužící bohužel po devadesát minut velmi špatnému a děravému příběhu. K čemu jsou jednotlivé kusy skládačky, když celek absolutně nedrží pohromadě. A přitom mělo Město Ember atmosférický náboj podobný tomu z Řady nešťastných příhod. Ve výsledku se tak jedná o promarněnou šanci, i když na poli fantasy jednohubek to není až taková prohra. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Rodinne fantasy filmy zboznujem a mnohokrat im davam vyssie hodnotenia, ako ini uzivatelia na CSFD, ale v tomto pripade je to naopak a s tymto filmom som bol skor sklamany. Nepomohla ani pritomnost mojho oblubeneho herca Billa Murraya, pretoze pribeh sa zo zaciatku strasne dlho vliekol a dlho som nevedel, o co im vlastne ide. A ked som na to prisiel, tak sa uz blizil zaver filmu, takze skoda, pretoze reziser Gil Kenan natocil skvely animak V TOM DOME STRASI! (2006) a to som od neho necakal, ze dokaze dalsi film takto pokazit a este k tomu je pod produkciou podpisany aj Tom Hanks... 30.07.2010 _______ Saoirse Ronan - (Lina Mayfleet) +++ Bill Murray - (Starosta Cole) +++ Tim Robbins - (Loris Harrow) +++ Harry Treadaway - (Doon Harrow) +++ Martin Landau - (Sul) +++ Mackenzie Crook - (Looper) +++ Marianne Jean-Baptiste - (Clary) +++ Produkcia: Tom Hanks +++ Hudba: Andrew Lockington +++ ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Vedela som, že od detskej fantasy môžem očakávať pomerne jednoduchý príbeh a často aj hluché miesta, aby sa mladší divák pochopil a vstrebal... A tak aj bolo - aj keď tých hluchých miest je naozaj málo. Príjemne ma prekvapila sympatická ústredná dvojica, sladúčko-nežne ľudský Martin Landau, materinská Clary, partička vyprofilovaných britských hercov (Jones, Crook) a najmä naozaj hustá fantasy atmosféra. ***možný spoiler*** Trochu negatívne ma však prekvapila kostra príbehu, o ktorom som si myslela, že na ňom bude predsa len čosi viac, než jedno podzemné mesto a trojica detí, ktorá z neho chce utiecť a podarí sa jej to. Nuž, detská fantasy stále zažíva konjunktúru... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjmná fantastická pohádka o těch správných hodnotách podávaných vkusně, nenásilně a zábavně. Navíc se odehrává v úžasných kulisách a hrají v ní samí sympaťáci čele s Billem Murraym a Saoirse Ronan. Knihu mám doma, ale pořád jsem se k ní nějak nedokázal pročíst. Teď to určitě brzy napravím a počítám, že mi předloha zaplní i těch pár ne tak úplně vysvětlených zázračných náhod, které byly ve filmu asi tím jediným, co ke konci tu a tam zaskřípalo. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Ohromné překvapení! Takové nadšení, které ve mně dokázal tento film vyvolat, nezažívám během filmu zase tak často, a o to více jsem schopný si tohoto filmu vážit, protože zde absolutně nic nechybí k samotné dokonalosti v rámci žánru rodinného fantasy. Lepší to být určitě nemohlo, už od úvodních minut jsem tušil, že tohle bude jízda, se kterou se budu na jejím konci jen velmi těžko loučit, a skutečně tomu tak bylo. Od katastrofického začátku, kdy architekti a vědci zapečeťují schránku, která se má otevřít až za 200 let, přes odmítavý postoj dvou mladých hrdinů smířit se se životem v podzemí a čekat tím pádem na téměř jistý soudný den, kdy přestane fungovat generátor, až po závěrečné odhalení kudy z toho proklatého podzemního města ven, to prostě byl jeden velký zážitek, kdy mi tento film nedovolil jakkoliv polevit při sledování filmu a kdy jsem si každou další scénu dokázal parádně užít. Tady prostě není co vytknout, celý ten příběh mě chytil za srdce a já asi ještě dlouho budu nad tímto filmem přemýšlet a vybavovat si jednotlivé detaily, každopádně musím uznat, že ten závěr jak se z města Ember dostat byl hodně důmyslný a perfektně promyšlený, takže já jen zíral a nezmohl jsem se ve svých myšlenkách na nic jiného než na uznalé zatleskání autorovi příběhu, protože to vymyslel opravdu dokonale. A Bill Murray v roli spokojeně si pomlaskávajícího hamižného starosty byl prostě geniální. V tomto případě není nad čím váhat, je to za maximálně zasloužených pět hvězd. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Docela příjemná fantasy na jedno podívání. Ze začátku je to sice trochu nuda a malinko se to vleče, potom se to ale naštěstí změní a ke konci to bylo i celkem napínavý. Dětští herci jsou překvapivě výborní a Bill Murray s Timem Robbinsem si tady na chleba vydělávají také celkem slušně. Škoda, že příběh není ještě o trochu lepší a odfláklých triků. Jako taková příjemná jednohubka to ale bohatě stačí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

To vypuklé brucho Billa Murraya som si všimol ihneď, ale netušil som, že to hrá vo filme dôležitú úlohu. Ronanová je veľký talent a hlavne kvôli nej som dal filmu šancu, aj keď som presne nevedel do čoho idem. Napriek tomu ma film milo prekvapil, dej bol zaujímavý, príbeh temný a túžba po slnečných lúčoch a dennom svetle obrovská. Zaujalo ma to, ale vadilo mi trochu to podanie,akoby sa režisér rozhodol premietať film iba deťom do 12 rokov. Chýbala mi tam tá dospelácka vážnosť a hmatateľnejšia reálnosť, inak by som hviezdu pridal. Pre deti od 6 do 14 rokov ideálny film. 60%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Proč? No, když se člověku udělá šoufl při sledování dětské fantasy (Narnie je momentálně u mne v plamenech), je to docela bizarní. Když totiž vezmu v úvahu, že Město Ember je de facto můj zfilmovaný sen (sen, míněno jako sen...no jako když spíte a tak :D), nemůžu prostě jinak než napsat takový menší konstatování, že Jaenne DuPrau je zlodějka.__ Pryč, pryč od hanění autorky s účesem kopírujícím gotickou stavbu a obaťmě zrak spíš na Saoirse Ronan, která nejen-že vypadá líp (účes O.K.), ale hlavně uběhne 1500 metrů za pár sekund. K tomu stačí vyřizovat vzkazy prostým obyvatelům města Ember a ještě pošpiní místního starostu z xenofobie a požitkářství. Je fakt, že tahle holka to má všechno v merku. Saoirse má totiž úžasný dar: a to hrát očima. Z Liny vytěží maximum, dře, a vy jí to všechno odkýváte s hlavou vztyčenou. To se mi na ní moc líbí.__ Když odpustíme postižený scénář, který někdy opravdu zaváním hnojem, je z Města Ember nejlepší fantasy loňského roku. A ta hudba.... ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočená sci-fi pro mladší a pokročilé, jež dá vzpomenout na zašlý lesk Verneovských dobrodružství. Děj se trochu vleče a kulisy občas vypadají jak od Hallmarku, na druhou stranu dětští herci se hodně snaží a atmosféra podzemního města je magická. Ve výsledku stravitelná rodinná zábava, hlavně pokud vám už všudypřítomný obličej Harryho Pottera a ratolestí z Narnie leze krkem. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Cesta zo stredu zeme. Vyborny detsky film so zaujimavym vizualom, skvelou hudbou a velmi fajn hercami. Skoda, ze scenar nie je trochu sviznejsi. Ale inak mile prekvapenie 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sympatický a celkem pokojný filmík o jednom zapomenutém městě, kterému začíná docházet elektřina. Čekal jsem trošku více dobrodružné akce a těch potvůrek, které sliboval trailer, se člověk moc nedočká. Jinak hudba povedená, dětské postavy jsou vcelku sympatické. Takový průměr ať se na to dívam z jaké strany chci. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé sci-fi. Pod háv rodiného filmu i pro děti se podařilo schovat spoustu nesmyslů. Bylo to ale kouzelné a uvěřitelné... cítil jsem, že mám možnost kouknout do určítého úseku dějin města, které tam bylo dávno předtim, než jsem zmáčkl Play. Se svými zvyky a životem. Město, který se beze mě v pohodě obejde. Kdyby to bylo dílo dospělejší (né ve smyslu pro dospělé ale propracovanější po stránce logiky) a temnější.. možná by to pak Městu Ember ve svém elektrotechnickém oparu slušelo mnohem víc ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se tohohle filmu neujal třeba Tim Burton, Terry Gilliam nebo Alex Proyas. Ti by si pohráli víc, zejména s kulisami a dekoracemi a mohli podzemní město víc vyšperkovat. V podobě v jaké město je, ale moc neupotá a to se týká i nzeajímavé režie, což je škoda, protože námět to byl slibný. Co ale stojí za vyzdvihnutí je Bill Murray v roli starosty. Murray mu dokázal vytvořit populistického papaláše s ironií jemu vlastní a jeho výstupy jsou nejlepšími scénami filmu. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Dostal jsem fantasy snímek, který jsem očekával. Přesně to bylo podle mého gusta. Svět se hroutí a tak je na dětech, aby našli cestu ven z města schovaného pod tunami kamene. Hlavní postavy naštěstí nebyly otravné a děj byl od začátku sice celkem jasný, ale byl dobře promyšlený a natočený. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Hloupost s otřesným dabingem, animací a stupidním příběhem, který jsem nepochopila. Jediný co dokážu ocenit je skvělá hudba a snaha,která se cení… ovšem zase vznikla další podprůměrná fantasy na bázi Letopisů Narnie-Princ Kaspian a Zlatýho kompasu. ()

Související novinky

A „půvabné kosti“ získává...

A „půvabné kosti“ získává...

18.07.2007

Zapomeňte na Dakotu Fanning stejně to pro spoustu z vás bude úleva ;-). Nejzářivější dětskou (nebo spíš teen, je jí 13 a roste jako z vody) hvězdou budoucnosti bude irská dívenka jménem Saoirse… (více)

Reklama

Reklama