Reklama

Reklama

Oběti války

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film Oběti války je pravdivým příběhem čety vojáků, která propadla v pralesech Vietnamu šílenství. Svědek těchto násilných činů - vojín Eriksson (Michael J. Fox, Návrat do budoucnosti) se ocitne sám proti ostatním vojákům i proti velícímu důstojníkovi, seržantu Meservovi (Sean Penn, Mrtvý muž přichází), silnému a charismatickému muži, který stojí na pokraji barbarství, teroru a brutality boje. Brian DePalma (Neúplatní) natočil zdrcující a nezapomenutelný příběh jednoho muže, který se ve světě, kde neplatí žádná pravidla, postavil na stranu zdravého rozumu. Příběh, který zůstává nepochybně nejvíce strhujícím obrazem Vietnamu, jaký byl doposud ve filmu vykreslen. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (279)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Filmov z Vietnamu a o Vietname som videl niekoľko. Rôzny bol ich pohľad na vojnu, rôzna bola sila výpovede. Obete vojny je veľmi priliehavý názov pre to, čo som videl v uplynulej dvojhodinovke. Nechýbali mi bojové scény, dokonale ich nahradili obrazy toho, čo dokáže spraviť vojna z dvadsaťročných mužov, ktorí musia siahnuť na dno svojich fyzických i psychických síl. Že v tomto šialenom virvare pocítia potrebu "rozptýliť" sa surovým a krutým spôsobom a neskôr sa zbaviť jedinca, ktorý ich ohrozuje, patrí k prednostiam tohto zaujímavého i keď na môj vkus trochu nevyrovnaného filmu. Herecké obsadenie filmu sa vydarilo, atmosféra bola chvíľami krájateľná a Ennio Morricone podporil jeho celkové vyznenie. Tie štyri hviezdičky nie sú silné, ale tri by boli naozaj málo na film, ktorý hneď tak nevymizne z pamäti. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Jo, De Palmu a jeho práci s kamerou můžu. Režisér si tentokrát vzal do parády vietnamskou válku a šílenství, které v ní některé vojáky postihlo. Hlavním hrdinou je voják, který se postavil svým spolubojovníkům, když unesli a znásilnili vietnamskou dívku. Jistě je to příběh o lidském šílenství, zlobě a násilí, kterého je člověk v krajní situaci schopen, ale zároveň je to příběh o lidské odvaze. Ono postavit se svým kamarádům, kteří s vámi procházejí peklem, navíc vám zachránili život, vyžaduje možná větší odvahu než se postavit nepříteli. Ne každý by toho byl schopný a možná ani ne hlavní hrdina v podání Michaela J. Foxe, kdyby nebyl ve válce krátce a neměl tak posunuté priority a zničenou morálku. Fox i Penn hrají naprosto famózně. Jen Foxovi jsem jeho roli moc nevěřil. Pořád jsem viděl toho komedianta a cestovatele časem. De Palma je za kamerou také sebejistý a skvělý a ještě hudba stojí za pochvalu. Jednu hvězdičku strhávám pouze za rozvleklé a pomalé finále. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

De Palmove kolážovité zábery, Morriconeho hudba a Pennov temperament. To sú faktory, ktoré robia z Casualties of War podstatne viac než len ďalší film o vojne vo Vietname. Jediné, čo mi možno kazilo dokonalý zážitok, bol záverečný umelý pokus o katarziu v podobe rozhovoru s Vietnamkou (?) v súčasnosti, naväzujúci na začiatok (čo robilo vlastne z celého deja uprostred flashback). "You had a bad dream, didn’t you? Yes. It’s over now, I think." Trochu silené, veď uznajte. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů o válce ve Vietnamu, na kterym mě docela překvapilo, že ho vysílaj ve 2 ráno na Nově a navíc ve filmu nebyla jediná reklama. Tenhle film by si rozhodně zasloužil vysílat v nějakej lepší čas. Příběh je opravdu silnej a dokázal udržet mou pozornost po celou dobu. Snad jenom úplnej závěr byl trochu podivnej. Jinak Michael J. Fox, kterýho jsem doposud znal jenom z komediálních rolí, tady ukázal, že zvládne zahrát i něco úplně jinýho. Naopak Sean Penn mi nějak neseděl a působil na mě dost křečovitě. Jeho neustálý žvejkání a trhavý pohyby mi připadaly nepřirozený. A nechci bejt puntičkář a navíc v těhle armádních záležitostech se moc nevyznám, ale bojová četa o pěti mužích? No nevim, nevim... Ale jinak je to super film a rozhodně stojí za vidění. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel relativně neznámý snímek, který se na válku dívá jiným úhlem pohledu, než většina americké produkce. Bojových scén je tam pomálu, příběh si všímá malé skupinkyvojáků , která se v extrémních podmínkách začne chovat bez zábran...Emocionálně nanejvýš silná podívaná podepřená šťastně zvoleným castingem a kvalitními hereckými výkony. Pro M.J. Foxe skvělá příležitost uniknout z komediální škatulky, za kterou se De Palmovi odměnil nejlepším výkonem své kariéry. Těžko říct, proč film zapadl, když jen krátce předtím uvedená Četa byla tak úspěšná...Snad bylo v té době vietnamské téma už opotřebované a Američané měli dost té kritičnosti . Celkový dojem 85 %. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Film vyhrál v roce 1990 Cenu míru v kategorii politické společnosti. (Monco)
  • Natáčení probíhalo v Phuketu v Thajsku, scéna se železničním mostem pak v Kanchanaburu. (Monco)

Reklama

Reklama