Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 4
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (1 346)

Madison 

všechny recenze uživatele

Piplačka sa v historických reáliách nie je ani zďaleka moja oblasť, preto som sa nechala bez výčitiek obdarovať dôveryhodným scenárom, hereckými výkonmi či réžiou. Som si istá, že mnohí pri sledovaní tohto filmu držali Stauffenbergovi palce i napriek tomu, že dopredu vedeli, ako to skončí. Žasla som nad tým, ako som sa ponorila do Cruisovej úlohy a v duchu si želala zmeniť nemožné. Cruise znovu dokázal, že mu nie sú súdené len ,,predpotopné" úlohy sladkých cukríkov, ale dokáže sa plne vžiť do vážnosti role, ktorú stelesňoval - a ja som mu všetky emócie bez mihnutia oka verila. A na konci sa modlila, aby nevyhnutný verdikt nikdy nebol vyrieknutý. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

We have to show the world that not all of us were like him. People know we put our principles above personal gains. You may hand us over to the executioner, but in three months time the disgusted and tired people will bring you to book... and drag you alive through the dirt in the streets. Long live our sacred Germany! Na niektoré filmové zážitky sa proste oplatí tešiť. Návrat Bryana Singera a Toma Cruisa vo veľkom štýle, dodávať viac je snáď zbytočné. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaný, bezchybne zrežírovaný, dobre zahraný (dokonca ani bezruč Tom mi nevadil), napínavý, precízne nesentimentálny a vďaka nadupanej hudbe neustále vzrušujúco pulzujúci atentátnický thriller. Singer je proste borec. Dve výhrady - 1, málo Kennetha Branagha 2, absencia niečoho, čo by vybočilo z tej perfektne vysústruženej jazdy a urobilo z toho filmu skutočne strhujúci a nadčasový zážitok. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Brilantně vylíčený film z prostřední bláznů a fanatiků. Valkýra mě naprosto uchvátila, vtáhla do děje a nepustila do teď. I když jsem věděl, jak to všechno musí skončit, přesto jsem doufal v nějáký filmový zazrak, který by změnil historii. O tu se zajímam poměrně dost a II. WW je moje oblíbená zastávka v ziskávání různých informací a dokumentů, přesto ale nevím, zda je vše vylíčeno do nejpřesnějších detailů, nebo mírně upraveno pro oko běžného diváka. Tento film není o hrdinném Cruisovi, ale o chabém charakteru Hitlerových vlezdoprdelků, kterým strach zatěmnil zdravý rozum. 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film se čekalo hodně dlouhou dobu, a kdejaký milovník válečných filmů musel skákat radostí, když zjistil, že Tom Cruise si zahraje hlavní roli hrabě von Sauffenberga, i když jak v čem, protože co tady čtu komentáře, tak se plno lidí shodne s tím, že Cruise postavu prostě hrozně odflák. Jenže s tím já určitě nesouhlasím. Cruise jí neodflák, jenom jí nezahrál nijak úctyhodně, aby měl člověk na co vzpomínat, spíš taková ta klasická rutina. Taky předpokládám, že plno lidí koukalo na film přičemž vědělo, jak to všecko dopadne, a to filmu asi taky trošku snižuje kvalitu, i když to tak vůbec být nemuselo. Valkýra je furt jenom rekonstrukce události, přitom události dost zásadní, která na zfilmování čekala asi tak vážně jako vrah na milost. Celá sestava kolem von Stauffenberga byla výborná, není tam nikdo kdo by mi neseděl, a určitě filmu prospělo, že se točil v Německu. Neexistuje fakt, který bych tomuto filmu dokázal vytknout. Vznikl jako rekonstrukce, jako rekonstrukce hodně vydařená, kde první hodina není tak narvaná napětím, jako ta druhá, ale i tak nenechá oči unavit, a dobře připraví na zakončení jedné z etap druhé světové války ze strany Německa. Jsem rád, že filmy z války stále vznikají, a že je stále o čem filmovat, kéž by toto téma byla studna bezedná, ale jak je vidět, filmy z války už příliš v módě nejsou, a stejně na to doplatila i Valkýra, která po světě zase tak vysoké hodnocení nezískala, ale u mě si ho získala bez problémů. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Režisér Singer nechal herce mluvit jejich rodnými jazyky a přízvuky - Toma Cruise (Claus von Stauffenberg) s přízvukem americkým, Kennetha Branagha (Henning von Tresckow) zase britskou angličtinou, ad. "Kdyby herci předstírali německý přízvuk, tak by to působilo méně autenticky a hloupě," komentoval Singer. (zdeny99)
  • Valkýry sú podľa severskej mytológie dísy, ktoré s nornou Skuld vyberajú na bojových poliach duše padlých vojakov hodných Valhally, ktorým sa potom hovorí Einherjovia. Podľa povestí ide o krásne, ale nebezpečné ženy – bojovníčky, ktoré sú ozbrojené štítmi, oštepami a prilbami, a ktoré slúžia svojmu bohu Odinovi. Valkýry, jazdiace do boja na okrídlených koňoch, podľa Odinových pokynov riadili boj, strážili bojovníkov, alebo ich nechávali padnúť. Majú moc vyvolávať tých, ktorí zahynú a určovať víťazstvo. V časoch mieru obsluhujú a rozptyľujú padlých bojovníkov vo Valhalle. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama