Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 4
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (1 346)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Lépe to (asi) natočit nešlo. Tahle myšlenka mi vyvstanula hned se závěrečnými titulky. Singer udělal z teoretické slabiny (divák ví, jak to dopadne) hlavní přednost a vše podřídil dokonale vysoustruženému stylu. Stěžovat si na jistý chlad u filmu, který se odehrává v prostředí dokonale střižených uniforem a precizní vojenské hierarchie, je stejné, jako kdybyste vyčítali romantickým filmům, že vás dojímají. Cruise se ve společnosti (převážně britské) herecké elity vybičoval k maximu, přičemž mu Singer dostatečně krotí ego, aby i jeho postava sloužila příběhu, nikoliv naopak. Za tu natempovanou čtvrthodinu, která následuje těsně po výbuchu, jsem v pokušení dát plnou. Tu si ale přeci jenom schovám pro případ, že na DVD vyjde verze alespoň o 20-30 minut delší, která doladí i ty drobné chybky (žádám trochu silnější motivaci u některých postav). 4 a ½ s vědomím, že se jedná o jeden z nejsilnější kino-zážitků tohoto roku. Edit: Po druhé projekci posílám všechny výtky k čertu a posílám snímku za odměnu plnou palbu, zaslouží si ji. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Bryan Singer natočil vynikající thriller o spálených kalhotech Adofla Hitlera, jednookém plukovníkovi a lidskosti v srdci zla. Bohužel, jak již bylo zmíněno, nešel režisér do hloubky, takže se ve finále jedná o další tuctovku, jíž zachraňuje právě její námět. Nic šokujícího se nekoná (ani nemůže, každý zná začátek, průběh a konec), herci podávají kvalitní výkony (ne však dostatečně oslňující) a příběh jde přesně po dané lince, nesnažíc se o jakékoliv odbočky. Stručně řečeno - Napínavá žánrovka o skupině Hodných, jenž se (bohužel neúspěšně) snaží zabít Pana Zlého. Pocit "Bryane klidně změň dějiny, hlavně je nech toho zmetka zabít... nechci vidět zastřeleného Cruise!" o té 4-té hvězdičce rozhodl. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chladná a precizní sázka na jistotu v podání skvělého režiséra a o nic horších herců. Dobová úprava nemá chybu, režie nemá chybu, děj nemá chybu. Tady vlastně nejsou chyby. Herecké obsazení je skvělé a dominuje mu jednoznačně Tom Cruise, který si zase jednou zahrál hlavní roli a prakticky nesleze z plátna (jedině dobře). Trochu mě zamrzela krátká přítomnost Kennetha Branagha, ale co se dá dělat... Valkýra je pravdu skvěle natočená podívaná, která postrádá trochu více "lidskosti" a emocí, ale v některých okamžicích je i přesto velmi silným filmem. Bohužel ne po celou dobu ... Bryan Singer je zpět a Tom Cruise s ním. Konečně, to vám to trvalo kluci. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Jako rekonstrukce historických událostí strhující. Z čistě filmového hlediska lehce strohé, ale i tak velmi nadprůměrně zvládnuté řemeslo. Singerovi se povedl husarský kousek, který se od něj tak trochu čekal. Angličtina ruší, ale člověk si po čase zvykne. Spousta scén je strhujících, postava Hitlera velice zajímavá. Za pozornost stojí fakt, že démonickou ji nedělá herec sám, ale kamera, zvolená hudba a brilantní střih. I zbytek herců je zvolený výborně. Spousta hvězd a velké množství kvalitních hereckých výkonů. Není to vyloženě zábava, ale inteligentní, syrová "opravdová" filmařina je to každým coulem. Profesionální záležitost a na sto procent čistá práce. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Singer strohý, akurátní, perfekcionistický, není on náhodou Němec..? Valkyrie, stejně jako Conspiracy ukazuje, že ne všichni "učitelé nadaných žáků" znamenali pro svět čiré zlo požírající malé děti k obědu, leč za mnohem levnějším kolegou od jezera Wannsee pokulhává svou emoční chladností, zapříčiněnou příliš chudou stopáží na převyprávění historických událostí podobného charakteru. Kvapíkové tempo pro kinosály mi zkrátka moc nesedlo a raději bych tuto klíčovou epizodu německého protinacistického odboje viděl stejně jako DaViD´82 třeba v podobě několikadílného seriálu produkovaného HBO. Ku prospěchu věci zatavený Cruise ukazuje, že čím je ho na plátně méně, tím lépe (myslím osobnost, ne prsty, ruce a oči), nicméně na bravurního Stampa, či Branagha, stojícího tentokrát na zcela opačné straně nacistického spektra, stále může koukat leda z uctivého povzdálí cukrového Mavericka. Von Stauffenberg udělal klíčovou chybu, že si do aktovky nepřibalil pár pout s růžovou mašlí.. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Ve scéně, kdy přistává Hitlerovo (David Bamber) letadlo, si lze všimnout, jak v jednu chvíli všichni němečtí důstojníci zašlapávají cigarety. Důvodem je Hitlerova nenávist k tabáku, která vyústila v nacistickém Německu v jednu z prvních protikuřáckých kampaní na světě. (Jimmy15)
  • Na nádvoří kasáren je v detailech několikrát zřetelně možné spatřit novodobu zámkovou dlažbu a poklopy kanalizačních šachet s betonovou výplní. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama