Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 3
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 346)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Singer strohý, akurátní, perfekcionistický, není on náhodou Němec..? Valkyrie, stejně jako Conspiracy ukazuje, že ne všichni "učitelé nadaných žáků" znamenali pro svět čiré zlo požírající malé děti k obědu, leč za mnohem levnějším kolegou od jezera Wannsee pokulhává svou emoční chladností, zapříčiněnou příliš chudou stopáží na převyprávění historických událostí podobného charakteru. Kvapíkové tempo pro kinosály mi zkrátka moc nesedlo a raději bych tuto klíčovou epizodu německého protinacistického odboje viděl stejně jako DaViD´82 třeba v podobě několikadílného seriálu produkovaného HBO. Ku prospěchu věci zatavený Cruise ukazuje, že čím je ho na plátně méně, tím lépe (myslím osobnost, ne prsty, ruce a oči), nicméně na bravurního Stampa, či Branagha, stojícího tentokrát na zcela opačné straně nacistického spektra, stále může koukat leda z uctivého povzdálí cukrového Mavericka. Von Stauffenberg udělal klíčovou chybu, že si do aktovky nepřibalil pár pout s růžovou mašlí.. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pět let jsem tenhle film odkládal, protože z představy, jak Cruise hraje Stauffenberga, jsem byl mírně řečeno vyděšený. Až při samotném sledování jsem zjistil, že zde hraje také Bill Nighy, Kenneth Branagh, Eddie Izzard nebo Tom Wilkinson - všichni nacisti jak poleno. Ale Singerova režie je naprosto úžasná a před jeho schopnostmi smekám. Myslím, že spiklencům z 20. července vytvořil důstojný památník, byť to ve filmu vypadá, že se jim osudný den zadařilo mnohem víc, než jak tomu asi bylo ve skutečnosti. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

…mojí povinností jako důstojníka už dávno není chránit moji zemi, ale zachraňovat lidské životy … Kdo jsou ti muži a co je vede k takovému činu? Přesvědčení? Kariéra? Touha po obdivu? To jsou jediné neznámé v tomto příběhu. A čekáte až nastane den ,,D“ jejich života. Věci se dávají do pohybu a já jsem napnutý a nervózní. Takže rozebírat, jak je to natočeno nemá víc smysl. Přesto je třeba na film nahlížet spíše jako na zfilmovanou historickou událost, kde je prostor pro lítost jen nad tím, že to nevyšlo. Není to nic osobního. Je to válka… PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ **** ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Brilantně vylíčený film z prostřední bláznů a fanatiků. Valkýra mě naprosto uchvátila, vtáhla do děje a nepustila do teď. I když jsem věděl, jak to všechno musí skončit, přesto jsem doufal v nějáký filmový zazrak, který by změnil historii. O tu se zajímam poměrně dost a II. WW je moje oblíbená zastávka v ziskávání různých informací a dokumentů, přesto ale nevím, zda je vše vylíčeno do nejpřesnějších detailů, nebo mírně upraveno pro oko běžného diváka. Tento film není o hrdinném Cruisovi, ale o chabém charakteru Hitlerových vlezdoprdelků, kterým strach zatěmnil zdravý rozum. 90% ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Zrovna nedávno jsem se díval na dokument o mnoha neúspěšných pokusech a o tom, proč selhaly s názvem 42 Ways to Kill Hitler z dílny National Geographic, takže jsem měl již slušně zaděláno právě na nadcházející Valkyrie. Asi jako většina diváků jsem měl i já zpočátku trochu obavy o hlavní postavu Clause von Stauffenberga hraného Tomem Cruisem. Ne, že by zbytek ansámblu byl zrovna tvořen německými herci, ale přeci jen Cruise v roli jednookého nacisty, to už chce kuráž. Když se však podíváme na bronzovou bystu Clause von Stauffenberga, nakonec zjistíme, že to nebude až tak horké, tedy alespoň co se týče té podoby. Ba co víc, zahrané je to také obstojně, ale nemohu si prostě odpustit poznámku, když řeknu, že tu Cruise místy působí jako pěst na oko, ale on sám zato prostě nemůže, to já v něm prostě vidím Mavericka, Ethana Hunta a mnoho dalších, jen ne toho německého důstojníka. Důležitý je však faktor očekávání a napětí, který se podařilo splnit v dostatečné míře i přesto, že víte, jak vše nakonec dopadne a především druhá část snímku po výbuchu má výtečnou gradaci. Singer každopádně umí a i když je film o Němcích paradoxně britsko-americký, i tak decentně uspokojí nejednoho fanouška WWII či spolek uctívačů Toma Cruise. (8/10) ()

Galerie (55)

Zajímavosti (58)

  • Ve filmu se objevil i režisér Bryan Singer. Konkrétně v pasáži, v níž Stauffenberg (Tom Cruise) a jeho asistent Haeften (Jamie Parker) skladají ve Vlčím doupěti bombu. Scéna, v níž kamera zabírá polodetail rukou obou herců, byla dotočena až v době, kdy už nebyl k dispozici Jamie Parker, a jeho ruce zastoupily ty Singerovy. (FIBO)
  • Německým úřadům se nelíbilo, že na jejich území má natáčet Tom Cruise, nejslavnější propagátor scientologické církve, která je v zemi oficiálně považována za nebezpečnou sektu. Ministerstvo obrany proto těsně před natáčením zakázalo filmařům vstup do vojenských objektů. Místní protestantská církev pak přirovnala Valkýru k propagandistickým filmům Leni Riefenshtahl a Toma Cruise ke scientologickému Goebbelsovi, nacistickému ministrovi propagandy. Nakonec ale štáb povolení natáčet dostal. (zdeny99)
  • Ve scéně, kdy přistává Hitlerovo (David Bamber) letadlo, si lze všimnout, jak v jednu chvíli všichni němečtí důstojníci zašlapávají cigarety. Důvodem je Hitlerova nenávist k tabáku, která vyústila v nacistickém Německu v jednu z prvních protikuřáckých kampaní na světě. (Jimmy15)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Tom Cruise opět akční

Tom Cruise opět akční

17.06.2011

V Mission Impossible: Ghost Protocol se podle všeho rozloučí s postavou Ethana Hunta. Má ale šanci na další akční sérii. Studio Paramount totiž Toma oslovilo s nabídkou na roli Jacka Reachera. Ten je… (více)

Reklama

Reklama