Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Úchvatné a nádherné scenérie Kašmíru...To, že je Messner blázen je asi všem jasné, poněvadž by nikdy nemohl sám vylézt na všech 14 osmitisícovek a bez kyslíku. Tento film je o jeho prvním výstupu na výše uvedenou horu, kde dojde k tragédii. Děj je sice takový nijaký, ale to vše převálcuje kamera a geologické útvary...Pro mě osobně hory vždycky představovaly takovou majestátní vznešenost, naprostou svobodu a neskutečné nebezpečí, ale to asi pro všechny co vyrůstali za socíku. Já ovšem raději moře bo rak. 4 * za přírodu, za děj 3*. Takže za mě 80% ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nanga Parbat je pre mňa rozhodne jeden z najkultovejších filmov vôbec, keďže ma výrazne ovplyvnil a prebudil vášeň k horám a náročnejším terénom, ktorá bola u mňa samozrejme aj predtým, ale práve pri prvom sledovaní tohto filmu som si ju naplno uvedomil a do tohto životného štýlu som sa úplne zamiloval, či už v reále, alebo aj formou rôznych médií. No a čo sa týka samotného filmu, k dokonalosti mu určite dosť chýba, aj v rámci žánru mi tu chýba viacero podstatných prvkov, ako napríklad dôraz na detail, keďže to lezenie po najväčšej stene sveta mi prišlo len tak mimochodom, ako by sa ani nejednalo o nič extra výnimočné a náročné, takže problémy tu robí len počasie a navyše ani ten pocit drsnosti Himalájí som tu moc nepociťoval, film občas pôsobí trochu štúdiovo a prostredie hôr umelo. Ale inak to nie sú až také problémy, aby mohli výraznejšie prekážať a navyše priority sú aj tak niekde inde a to je práve tá vášeň k lezeniu, horám, prekonávaniu nielen problémov samotného výstupu, ale hlavne samého seba a to tu funguje vynikajúco. Takže sa vo filme ani nemuselo diať niečo dôležité, stačilo len, aby sa postavy rozprávali o svojich snoch alebo v detstve vyjadrovali svoju lásku k lezeniu za každých okolností a mňa to veľmi bavilo a o to viac, že hlavnou postavou je vlastne samotný Reinhold Messner, vzor snáď každého, kto sa o hory aspoň trochu zaujíma. Inak samotní herci síce nepredvádzajú nejaké výnimočné herecké výkony, ale aj tak mi všetky dôležité postavy prišli dosť sympatické, či už hlavné bratské duo, ale aj Karl Markovics ako doktor Herlingkoffer, zvyšní horolezci alebo aj rodičia bratov. Ako som spomínal, po režijnej stránke sa to určite dalo ešte vylepšiť, ale aj tak mi to celkovo pomerne vyhovovalo. Skôr som mal problém s hudbou, táto sa tu vôbec nehodila. Takže kvality špičky žánru Nanga Parbat určite nedosahuje, o dva roky starší Nordwand bol po väčšine stránkach kvalitnejší a hlavne špičkovo fungoval tam, kde Nanga Parbat zlyháva, ale inak je to výborný film, môj osobný kult a aj po viacerých pozretiach ma baví stále rovnako. 80% ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Je naprostá pravda, co tady mnozí z vás píší, že to nevyvolalo tak silné emoce. Oproti Nordwand je to slabý odvar, ALE! hrozně moc chválím jak se pídili po důkazech, aby to co nejvíc odpovídalo pravdě. A jak nakonci dodali jak členové výpravy skončili. Konec byl možná trochu ošizený, zejména co se týče úmrtí Guntera a boje o přežití samotného Reinholda. Každopádně oba vyjímeční horolezci ;). ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Blbec, bez jištění!!!....... Nemám rád nezodpovědný lidi (idioty) a ty kteří nemají vlastní názor. Neměli by následovat ty idioty. Ginter i Rainhold se jako idioti chovají. Moc jsem jim nefandil a tak jsem raději sledoval nádherné přírodní záběry kameramana Petera von Hallera. CITÁT - Nemůže čekat, že jeho plány budu dodržovat......... Nejsem študovanej, ale expedice má mít velitele a velitel se má poslouchat. Ginter a Rainhold ho od začátku silně ignorují a ikdyž byl velitel celkem svině oba hlavní aktéři si za to mohou sami. Ke konci filmu si ještě všimněte, kolik odpadků za sebou skupina nechala - to není normální. A já se na ten film strašně moc těšil, jenže jsem velmi zklamán. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)
  • Reinholdu Messnerovi bylo po dramatickém sestupu amputováno 6 prstů na nohou, na hory přesto ve svém životě nezanevřel. Začal se více věnovat výškovému horolezectví a a v roce 1986 jako první člověk na světě zdolal všech 14 osmitisícovek. Dějiny přepsal též prvním výstupem na Everest bez kyslíku. (homerr)

Reklama

Reklama