Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkal, že v podobných situacích je vhodnou alternativou emočně silného a příznivého nechání promluvit zbraně právě závěr tohoto filmu. Otřelý námět s neotřelým závěrem a ještě neotřelejším zpracováním. Hry nehraju, ale tady mi to propojení, jak po vizuální, tak i pocitové stránce hodně sedělo. Skvělé výkony hlavního hrdiny a jeho virtuální přítelkyně. K tématu filmu ještě jednu poznámku: přesně jak říká matka hlavního hrdiny - musí někdo zemřít. Je smutné, vědomí a souhlas s tím, ať je to radši útočník než oběť. Stejně krásné je i vyznění filmu. Jde to i jinak. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má opravdu téměř vše!! Dotýká se diváků takovou cestou, že nikdy není průhledný, ale vždy chytrý a rafinovaný ! Překrásný Příběh, který vám vyrazí dech ! Film dodává čistý obraz o tom, jak lidé reágují na někoho kdo není úplně "normální". Tohle je povinnost pro každého Diváka,převážně pro ty, kteří byli vyloučeni ze společnosti ve škole z jakéhokoli důvodu,zejména Gamerové! Úplně jsem se vžil do role hlavního hrdiny a soucitil jsem s ním, byli mi jej fakt líto a cítil jsem obrovskou Lítost!! Tohle je zřejmě Špica Belgické Kinematografie!! ()

Reklama

anniehall 

všechny recenze uživatele

Hergot to byla síla! Málokdy jsem takhle expresivní, ale takhle držet diváka pod krkem a nepovolit stisk po celou dobu trvání filmu, to je ... dechberoucí. :-) Ale vážně. Už dlouho se mi nestalo, že bych byl takhle intenzivně vtažen přímo do děje a tak se navázal na hlavního hrdinu. Aniž by byl příběh sentimentální a bez nějakého prvoplánového morálního apelu na diváka je tenhle film neuvěřitelně působivý. Nic Balthazar dobře věděl co dělá a použipl prostředky, které alespoň na mě stoprocentně fungovaly a to včetně animovaných sekvencí z počítačových her, které nijak neoblibuji. Velmi přesvědčivý Greg Timmermans to celé svým hereckým koncertem jen korunuje. Podtrženo sečteno, nejlepší film o hrdinovi s aspergerovým syndromem (autismem), co jsem doposud viděl. PS: Po promítání jsem si musel převléknout tričko a hodit sprchu, protože první signální soustava společně s endokrinním systémem fungovala víc, než bylo záhodno. :-) ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Emocionálna nálož zabalená v malom nevyráznom filme, pri ktorom som celý čas pociťoval (päťhviezdičkový)-neopakovateľný feeling. Už len samotné spracovanie a prevedenie toľko emocii s plátna na diváka sa tak často nevidí. A pri všetkej surovej forme, je to jedna z najkrajších filmových romancii-pointa.:) ()

oje 

všechny recenze uživatele

Film na téma šikana, v nemž se na paškál dostane hluboce introvertvní autista, který se nemůže bránit, je samo o sobě dost silné kafe. Jeho trápení postupně graduje a příběh se blíží k cíli nečekanými cestičkami, nicméně největším zásluhu na úspěchu má forma, která o Benovy vypráví. Díky zpracování divák může situaci sledovat skrze jeho oči, nahlédnout do jeho mysli a až nečekaně dobře tak film nechává diváka poznat, jak se svou psychickou poruchou vnímá. Po emotivní stránce tak film zafungoval skvěle a silně sugeruje jeho nervozitu, stress a sledovat se nechá s pěkně zatajeným dechem. Podobnou trízní si projde další introvertní chlapec v Zkažená mládež. Alternativa: Klass, Ondskan, Speak. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno