Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psycho (1960), nejslavnější film Alfreda Hitchcocka, by možná nikdy nevznikl – nebýt režisérovy umanutosti a neskonalé trpělivosti jeho spoluscenáristky, střihačky a manželky Almy Revilleové... Věhlasný mistr napětí se na konci padesátých let potýká s nečekanou situací. Jako režisér začínající v němé éře zvládl bez větších problémů přechod ke zvukovému filmu a po úspěchu ve Velké Británii opanoval i Hollywood. A teď, přestože jeho nedávné snímky Okno do dvora (1954), Muž, který věděl příliš mnoho (1956) a Na sever severozápadní linkou (1959) byly kasovními trháky, posílají ho filmoví kritici do důchodu a hollywoodská studia vidí ve jméně Hitchcock jen tiskárnu na peníze podle osvědčených námětů. Ambiciózní režisér se proto rozhodne přejít do protiútoku a chystá adaptaci Blochova románu, který přejímá skutečný případ sériového vraha a kanibala Eda Geina. Od rozporuplného projektu ovšem dávají hollywoodští producenti ruce pryč a Hitchcock tak musí zastavit vlastní dům. Už od začátku natáčení ale nejde nic podle plánu: jeho žena a spolupracovnice Alma se věnuje jinému scénáři, režiséra přepadávají staré úzkosti a navíc ho ve snech navštěvuje samotný Ed Gein... Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho, inspirovaný odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960), se tvůrci soustřeďují na zvláštní a láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899–1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899–1982). Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a podílela se jak na jeho scénářích, tak na střihu. V době natáčení Psycha byli svoji už více než 30 let, když se ale Alma rozhodne vystoupit z „Hitchova“ stínu, není vůbec jisté, že to jejich manželství unese – tím spíš, že Hitchcock není schopen zvládat svou chorobnou fixaci na blonďaté protagonistky. Mimo ústřední dvojici s Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky se objevuje i řada tehdejších hollywoodských osobností, například Janet Leighová (Scarlett Johanssonová) nebo Vera Milesová (Jessica Bielová). (Česká televize)

(více)

Recenze (520)

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Otázka: „Co je horší než návštěva zubaře?“. Odpověď: „No přeci návštěva cenzora…“. Musím říct, že shlédnutí filmu Hitchcock není tak traumatizující jako návštěva zubaře nebo tak otupující jako setkání s cenzorem, ale bohužel tvůrci promarnili jeho velký potencionál. Říká se, že nevstoupíš dvakrát do stejné řeky, ale mám stejné pocity jako potom, co jsem v minulém roce viděl Železnou lady. Sice se autoři zaměřili na úzce časově ohraničenou část života mistra napětí, ale stejně se nevyvarovali určité povrchnosti. Točilo se podle knižní předlohy "Alfred Hitchcock and the Making of Psycho" od autora Stephena Rebelloa. Jak název napovídá, vše se mělo odehrávat kolem vzniku legendárního Psycha, ale není tomu tak. O natáčení samotného filmu se toho moc nedozvíme. Chápu, že to neměl být film o filmu, ale zůstala mi určitá pachuť, že toho mohlo být řečeno mnohem víc. Velkou část děje zabere vztah Hitche ke své kreativní manželce Almě Reville a jeho boj s vlastními vnitřními démony. Trefné je určitě obsazení ústřední dvojice Anthony Hopkins a Helen Mirren, které je povedené a oba ukazují, že jsou hereckými špičkami. Dobrou práci odvedla i armáda maskérů a kadeřníků, ale jako celek je to nevýrazné, velká škoda. ()

Indy 

všechny recenze uživatele

Alfred Hitchcock bol pán režisér a na film o ňom som sa tešil, keď som videl prvú fotku z natáčania, ukazujúcu verne zamaskovaného A. Hopkinsa. Film sa točí okolo natáčania Psycha a pokiaľ sa sústredí na okolnosti vzniku tohto skvelého filmu, funguje výborne. Problém je, že väčšinu stopáže sa venujeme jeho vzťahu s manželkou, s ktorou sa navzájom podozrievajú z nevery a táto časť rozprávania až tak nezaujala. Keď už som akceptoval pravidlo, že film nie je komplexným životopisom, ale zachytáva iba etapu natáčania Psycha, chcel by som vidieť ako fanúšik viac zo zákulia jeho natáčania. Vlastne si viem celkom dobre predstaviť ďalšie filmy podľa tohto vzorca (režisérovi nikto neverí, avšak výsledok je hit, ktorý sa zapísal do histórie). Tak napr. ako Spielberg točil Čeľuste, alebo taký George Lucas ako točil prvé Star Wars :) 6/10 ()

TheNine 

všechny recenze uživatele

Docela dlouhou dobu mi trvalo, než jsem si na Hitche zvykl. Připadalo mi totiž, že Anthony (i když si to dost užíval) Hitchcocka nehraje, ale pouze napodobuje na základě nějakého videa, co si našel na youtube.. Celkově je to dost nudné a slavné Psycho tu nehraje ty hlavní housle. Není to špatný film, víckrát si ho ale už pouštět nemusím. Dialog: "Říkejte mi Hitch. Cocka vynechte." Hodnocení: 60% ()

Lisabellla 

všechny recenze uživatele

Můj nynější komentář nebude nijak vznešený ani vzletný. No jako že Helen Mirren byla naprosto skvělá, úžasná, okouzlující! Byla tak dobrá, že zastínila celého Anthonyho a to je rozhodně nadlidský úkol. Ale film stál za vyliž... Vůbec jsem se do něj nedokázala vcítit, vůbec jsem mu neporozuměla, ani na chvilku jsem si nepředstavila to, co by mohl prožívat. Co by mohl cítit. To by ale takový film umět měl, ne? ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Je paráda koukat na to jak vlastně Psycho vzniklo a jáký to bylo psycho u Hitchcocků doma. Výborné herecké výkony a velmí zajímavý film o mistru hrůzy a napětí. 75% ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovy filmy se vyznačují zejména velkým napětím, které dokáže sám Hitchcock navíc mistrně stupňovat. Tenhle film byl pro mě naproti tomu úplně bez napětí. Nezabralo ani zastavení domu, ani manželská "krize", ani dohady s filmovým studiem. Celé to bylo nepřesvědčivé a takové neslané nemastné. Anthony Hopkins se sice snažil, ale tentokrát ani on ani jeho maska nepřesvědčili. Z daného námětu se jistě dalo vytěžit mnohem více. Škoda, zůstávají tak jen slabé tři hvězdy. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Po pozreti filmu mam trochu zmiesane pocity. Na jednej strane som rad ze niekto spravil takyto "edukacny film" o Hitchovi, kde sa mozu najma ludia, ktory az tak nepoznaju tohto filmoveho velikana dozvediet viacej o jeho povahe. Na druhej strane mal tento film slabsie miesta a dal sa spravit lepsie. Rozhodne ale ocenujem dobry vyber hercov aj ich odhodlanie podat co najvierohodnejsi vykon (najma Hopkins). Takze suma sumarum, ja ako fanusik "majstra napatia" ocenujem kazdu snahu spravit dobry snimok o tomto velikanovi. 8/10 ()

beba789 

všechny recenze uživatele

Ani nevím čím to je,ale tento film mě okouzlil už v ukázkách a ihned se dostal do mé sekce s očekávanými filmy.Hopkins jako Hitchcock je naprosto dokonalý a to samé mohu říci i o Mirren,kteří jsou oba na oscara.Podle toho co zde čtu to spoustu lidí nebavilo,ale já se řadím do té,kterou to bavilo celé až do konce.Přijde mi úžasné sledovat vznik filmu.93%. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Nic víc než sympatický pohled do zákulisí vztahu Alfreda s Almou a s jeho herečkami, který zároveň celkem slušně navozuje dobovou atmosféru. Ale jinak nic víc, protože těch pár zajímavostí o natáčení Psycha jde dohledat i tady na csfd. 6/10 ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

První polovina určitě lepší! Nápaditá výprava a velmi kvalitní herecké obsazení. Hopkins si svou roli vyloženě užívá. Snímek celou dobu jentak klouže po povrchu a nikde nejde do potřebné hloubky. Nijak obsáhlý a přelomový životopisný počin. Pouze takové lehké nakouknutí pod pokličku. Příjemný film na odpoledne! [viděl v kině] [60%] ()

lukasch 

všechny recenze uživatele

Sympatický film do televize, ne do kina. Pěkná výprava (fakt to vypadá jako 50 let staré), dobří herci, ale jako dokument o natáčení Psycha to je slabší a rodinná krize a démoni Hitche jsou taky natočeny jen tak napůl. A paradoxně mě nejvíce znervózňovalo, jak se Hopkins stále snažil chovat a vypadat jako Hitchcock. Ostatní herci byli trochu podobní a působili přirozeně. Hitchcock ale furt vypadal jako Hopkins, který se snaží hrát Hitchcocka. ()

Kamiiik 

všechny recenze uživatele

"Snad vám nevadí, že jsem paní Batesové dovolil použít vaši šatnu.".... velice zajímavý pohled na prostředí natáčení Psycha a jak v té době probíhal Hitchův osobní život. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Zbožnuju Hitche!!!Je to král rejžů:-)).Jeho kousky nejsou průměrné,sou jenom dokonalé:-))Tenhle životopisný kousek se náramně povedl.To jak Hitchcocka zahrál Hopkins je dechberoucí a naprosto dokonalé.Od vizáže přes grimasy tak i chůzi.To jak je ve filmu popisována tvorba Psycha je nádhera.Tohle si Hitch opravdu zasloužil.Bravo!!!! ()

Mazlik4 

všechny recenze uživatele

Mistr filmové klasiky zobrazen jako páprda, který si bez manželky nedojde sám ani za WC! Nechápu proč ta orientace na prosté koukálky, kteří stejně psycho nikdy neviděli! ()

HArna 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem zarytý fanda Hitchocka, pár filmů jsem od něho viděl a byli dobrý, ale to je tak vše. Ono do dvora a Psycho jsou skvělý, ale nic jiného mě dvakrát nechytlo. Tento film o něm mě přišel fakt nudný a samotný Alfred Hitchcock v podání Anthonyho Hopkinse mě byl dost nesympatický. Celý mě to přišlo nezajímavý. 50% ()

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

11.07.2012

Alespoň v novince Darrena Aronofskyho Noah. Natáčení biblického eposu, který má vyšší rozpočet než všechny dosavadní Darrenovy filmy dohromady (konkrétně 130 milionů dolarů), začalo před několika dny… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Reklama

Reklama