Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americké drama z prostředí horských velikánů a drsné přírody. Bývalý nájemný vrah Clint Eastwood přijal ještě jednu "zakázku". V horolezecké výpravě musí zjistit, který z horolezců mířících k vrcholu Eigeru je ruský zabiják a zlikvidovat ho... (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

RHK 

všechny recenze uživatele

Eastwoodův slušně natočený špionážně horolezecký thriller. Filmově něco jako pozdější Highlander, ale bohužel až od půlky filmu. Tou první dost nezáživnou polovinou je akční slátanina se světloplachým albínem coby šéfem špionáže, černou svůdnou agentkou milující starší pány a především Eastwoodem coby profesorem a nájemným zabijákem v zájmu státu v jednom. Slabší scénář pokračuje i ve druhé polovině, ale perfektní Eastwoodova režie horolezeckých scén, akce horolezců v extrémních terénech, krása přírody i žen jednoznačně převáží. Jen obsazení dobráckého starého přítele - George Kennedy - tady působí trochu jako pěst na oko. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lEc1aEYmiA8 ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Tenhle méně známý Eastwoodův film není v žádném případě špatný, skoro bych se nebránil říct, že je celkem dobrý, avšak má několik podstatných much, které jeho hodnocení srážejí. Tou největší mouchou a slabinou je scénář. Profesor umění, který býval horolezcem, je ve skutečnosti tajným vládním zabijákem, který pracuje pro organizaci, jejíž šéf si říká Dragon a je to albín s alergií na světlo, a který přijme poslední úkol jen proto, aby nepřišel o své milované obrazy - nezní to spíš jako z nějakého béčka se Seagalem? Ta první špionážní půlhodina je celkem slabá, dějově i dialogově (pochopitelně až na Clintovy hlášky, ty nikdy nezklamou). Až teprve s přesunem do Utahu a horolezeckým výcvikem mě to konečně začalo bavit. Velký podíl na tom má i sympaťák George Kennedy. Naopak nesympatické a blbé byly postavy Dragona nebo toho teplého padoucha v podání Jacka Cassidyho (divákům Columba bude jeho tvář jistě povědomá). Horolezecké sekvence, ať už ty v Utahu nebo ta finálová na Eigeru, jsou skvělé. Tady se Clint po režijní stránce opravdu vyznamenal a tomuhle já říkám poctivá filmařina. Hrát, režírovat a k tomu ještě lézt po hoře - klobouk dolů! Kvůli těmto momentům stojí za to tento snímek zhlédnout. Na závěr přijde ještě pointa, pro někoho možná těžce stravitelná, ale já jim to zbaštil (ve filmu jsou mnohem horší scénáristické výplody). Jak už jsem napsal v první větě, The Eiger Sanction není špatný film a až na několik míst jsem se bavil. Zdolávání Eigeru je jeden z nejstrhujících momentů v horolezeckých filmech. Škoda jen, že je ten scénář prostě slabý. Hodnocení se pohybuje někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale vizuálně to raději nechám na těch třech... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který staví spíše na atmosféře jednotlivých scén a Eastwoodových horolezeckých kouscích (reálných, žádné modré pozadí), než na příběhu, jenž plyne jen zvolna jako ozvláštnění na pozadí (a díky tomu odhadneme identitu druhého muže velmi rychle), ale podle mne to funguje velmi dobře. Navíc jsou zde břitké a vtipné dialogy, za které by se nemusely stydět původní odlehčené bondovky, a je škoda propásnout některou z průpovídek (zvláště ta s výměnou krve je skvělá). Film ve svém podtextu a tématu příběhu odsuzuje války špionážních služeb, kdy nakonec kvůli nedůležitostem umírají lidé. Odsuzuje přehnanou rasovou nesnášenlivost, ale dokáže si rýpnout politicky nekorektně do sufražetek. Kamera se rovněž vyvedla - jak úvodní procházka upršenou Ženevou, scény u Dragona, tak všechna horská panoramata. Myslím, že musela být pro štáb pěkná fuška spoustu scén natočit, včetně těch v kaňonech. Hudba Johna Williamse hodně připomíná - v dobrém - Morriconeho a dotváří atmosféru. A líbí se mi ta nejednoznačnost v tom, kdo je přítel, a kdo nepřítel. Zvláště pak závěrečná scéna, kdy vlastně poslední věta Gem jasně upozorní hlavního hrdinu na to, že nakonec se holce přece jen nebude dát věřit. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V pletených nebo úplně bez rukavic na sněhem a ledem pokrytý vrchol hory? Clint je ještě větším machem a ženy shazují svršky ještě ochotněji, než obvykle, celkově ovšem tenhle kus trpí nevyrovnanějším tempem a obsahuje poměrně dost zbytečných scén, kvůli kterým se dostáváme až na nějakých (utahanějších) 130 minut. Na druhou stranu nám předkládá jemný humor a ukazuje se ve slušné formě, ostatně právě horolezecké pasáže jsou příjemným zpestřením. Ačkoliv v závěrečné půlhodině jsou některé místy jalové. Kdysi pracoval pro CIA, nyní si užívá poklidného života. Do služby ho dostává vražda agenta, za kterou stojí dva muži. A vyvrcholení se dočkáme právě ve švýcarských Alpách, ve kterých nechybí moment, kdy si měl Clint přeříznout své záchranné lano, i další, které zvládl bez pomoci kaskadérů. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Dvakrát jsem pokořila Milešovku, takže se v jistém směru mohu považovat za horolezce. A svou fyzičku nebudu s tou Clintovou srovnávat, nechci, aby byl smutný. Ale vážně, líbilo se mi to. Vtipné, parodické, v poslední třetině i dost napínavé a místy i napnuté. Ani George Kennedy nezklamal. Opět žoviální slizoun nechutný. Mně ale Clintův výkon ve dvojroli herce a režiséra inspiroval. Dám Milešovku ještě potřetí. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Clint Eastwood absolvoval třídenní horolezecký kurz v Yosemitském národním parku a několik měsíců potom trénoval ještě doma. (džanik)
  • Kromě jedné natočil Clint Eastwood všechny nebezpečné scény sám. (džanik)
  • „Daleko pod sebou jsem viděl pastvinu, slyšel řinčení kravských zvonců a v tu chvíli jsem si pomyslel, proč se raději tam dole s těmi kravami neopaluju,“ okomentoval natáčení Clint Eastwood, který si ve filmu na vlastní kůži vyzkoušel vysokohorské horolezectví, aniž by měl i při nejnáročnějších scénách dubléra. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno