Reklama

Reklama

Tulák z širých plání

  • Česko Tulák z horských plání (více)
Trailer

Obsahy(1)

Neznají jeho jméno ani tvář, ale navždy si zapamatují den, kdy přijel do města... Tajuplný cizinec (C. Eastwood) se znenadání objeví v zapadlém městečku a je místními najat, aby je chránil před nájezdy pistolníků. Lidé však netuší, že tulák skrývá překvapivější tajemství, než by se mohlo na první pohled zdát, a když vezme spravedlnost do svých rukou, začnou se dít nečekané věci! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký herec Clint Eastwood je najlepší filmový pištoľník. O tento post ho už zrejme nikdy nikto neoberie. Bol dokonalým predstaviteľom drsných, mlčanlivých, tajomných hrdinov, ktorí pekelne rýchlo tasia kolty a mieria vždy presne. Moc toho nenarozpráva, za neho hovorí olovo. Odštartovalo to kultovou dolárovou trilógiou talianskeho režiséra Sergio Leoneho ("Za hrsť dolárov", "Pre pár dolárov naviac", "Dobrý, zlý a škaredý"). Neskôr sa Clint Eastwood podujal svoje pištoľnícke western movie režírovať aj sám. Prvým jeho zárezom na pažbe bol snímok "Tulák z vysokých plání" (High Plains Drifter), ktorý natočil v roku 1973. Nebolo to špatné, ale predsa len je z toho ešte tak trocha cítiť, že s réžiou iba začínal. Začiatky bývajú vždy ťažké, náročné. Pán Eastwood zvládol ten svoj režisérsky na tri hviezdičky. *** ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Drsný western, ktorý sa drží štruktury Leoneho snímkov a klasických westernov. Eastwoodov druhý režisérsky počin obsahuje partu drsných hlášok, pár dobre mierených striel a hlavne vôňu whisky. Tento film okrem toho, že je typickým príkladom drsnosti západu, sa môže pochváliť aj načrtnutím postáv, ktoré nie sú čiernobiele. Najprv to naznačil Lenoe v dobrom, zlom a škaredom a eastwood ako keby túto jeho myšlienku dotiahol do dokonalosti. Pretože nikdy neviete, kto je v tom meste, dobrý a kto zlý a ich charaktery sa počas deja menia, takže si tulák nikdy nemôže byť načistom, komu má veriť. obhliadnúc od toho ale dáva pekne zabrať, každému jednému dobrákovi aj zlosynovi a jeho konečný plán a grandiózne finále iba potvrdzujú zručnosť Eastwooda, či už na poli hereckom , alebo tom režisérskom. Film z dôb kedy kaskadéry boli naozaj kaskadérmi, keď ešte zabíjanie bola naturalistické a prehrávalo sa pri ňom, ale vždy ste si mohli byť istý, že po prebodnutí nožom , zostane na čepeli krv a tiež film z dôb kedy westerny vládli filmovému plátnu. Novátorský postup kamery, zaberajúci akciu z JA osoby, umocnuje drsnoť a krutosť snímku. Ešte nikdy nebol západ tak nehostinný, Vitajte v Pekle. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vše začíná jako klasický eastwoodovský western. Postupně se však začíná měnit v dost netradiční podívanou z Divokého západu a původní téměř čtyř hvězdičková záležitost klesala stále níž a níže, až se zastavila na konečných 2*. Nepopírám myšlenku snímku, ani herecké a režijní kvality Clinta Eastwooda, jsem si vědom rozuzlení, které si tvůrci připravili, ale tak nějak pocitově to na vyšší hodnocení nestačí. Možná to je i tím, že mi tentokrát hlavní hrdina nepadl do oka. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Na to, že to byl teprve druhý režisérský počin Eastwooda, tak jsem byl velice spokojen. Eastwood, jakožto ústřední postava filmu, která se chová jako záporák, ale vlastně má roli klaďase. Takže to je takhle pěkně mixnuté a celý snímek se odehrává skoro jen v jednom městečku, kde se pořád střílí, chlastá, kouří, smilní a zabijí. Za tohle všechno si myslím, že to je na ty 4*, ještě k tomu, když to je jeho druhý film. 75% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I náš privát má větší rozlohu než na jaké se odehraje tento tak trochu jiný western. Ano, vypadá jako divadelní hra a ano, má potenciál krátké úderné povídky spíše než filmu s celovečerní stopáží. A co? Samé podružnosti. Clint se totiž obsadil do role největšího hajzla, kterého si za svou bohatou kariéru vystřihl a evidentně si svou roli užívá plnými doušky. Ani "Hodný" z Leoneho majstrštyku se místnímu "jméno neřeš, stejně jsem tu jen proto abych tě znásilnil, zesměšnil a zastřelil" pistolníkovi v tomto ohledu nemůže rovnat. Jenže to není jeho hlavní přínos filmu. Tím je jeho příkladné budování atmosféry plné nejistoty a cynismu, která v pohodě přebije i místy až příliš pomalé tempo. Až mě celkem mrzí, že si Clint za svou režijní kariéru nikdy nenašel čas natočit i nějakou horrorovou tématiku. Měl by na to hoch, měl by na to. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (20)

  • Natáčení probíhalo v Mono Lake v Kalifornii a v nevadském Winnemucca Lake. (reich)
  • Clint Eastwood (Cizinec) sám prozkoumával místa, když řídil pick-up po Oregonu, Nevadě a Kalifornii. Vybral si břehy jezera Mono, protože oblast považoval za vysoce fotogenickou. Další scény byly natočeny v Renu a v kalifornském Inyo National Forest. (Marek06)

Související novinky

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

Arnolda nám seslalo nebe. Doslova.

02.01.2012

Je zpátky. První teaser na The Expendables 2 nám dokázal, že se mu tentokrát bude kouřit nejen z cigára, ale i z bouchačky. A jen tak se vůně střelného prachu kolem něj nerozplyne. Už od října natáčí… (více)

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

Arnie a Sly dál nekompromisně akční

31.10.2011

Nedávno se potkali na placu The Expendables 2 (naštěstí se jim nehoda, během které zahynul bulharský kaskadér, vyhnula). V akci budou pokračovat i poté. Arnold si ještě letos zahraje pohraničního… (více)

Reklama

Reklama