Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořká komedie režiséra Ondřeje Trojana Občanský průkaz na motivy stejnojmenné knihy Petra Šabacha sleduje osudy čtveřice dospívajících mladíků, jejich přátel, lásek a rodičů od okamžiku, kdy v patnácti letech dostanou občanský průkaz, až do chvíle, kdy se v osmnácti snaží uniknout vojně a pokoušejí se získat modrou knížku. Petr, Aleš, Popelka a Míťa dospívají v sedmdesátých letech, v době, kdy vyjít na ulici bez občanského průkazu znamenalo koledovat si o průšvih, a kdy povinná vojenská služba byla pro mnohé tím největším strašákem. Každý po svém i společně se snaží neztratit v totalitním státě zdravý rozum a smysl pro humor, ale také nezadat si s režimem. Prožívají řadu epizod, některé jsou úsměvné s nádechem absurdní grotesky, jiné dramatické a fatální. Občanský průkaz vypráví o tom zvláštním životním období, kdy dětství zvolna přechází v dospělost, a tahle cesta v každé době vede skrz bourání konformismu a rodičovských ideálů, revoltu vůči společnosti, hledání a nalézání sebeúcty. (Magic Box)

(více)

Recenze (1 550)

neo101 

všechny recenze uživatele

Krásná mladá učitelka, výborné básničky, super snbák ze sněženek. Pěkné, nostalgické jen pro ty co tu dobu zažili v tom věku... zajímavá komedie, i když mixnutá smutnými událostmi jako smrt klavírního genia, obušky v podchodu nebo nepovedený přechod přes hranice. Nosit pětky denně domů, nemusí být zlozvykem. Zvláště přihlédnem-li k tomu,že je nosíš pod trikem. Už to šustí už to chrastí, z houští lezou pederasti. Znásilnili za lesem, tajemníka SSM. A abych nezapomněl na malýho Pačese, ten tam sedí jako jeho negramotnej děda a fízl fotr. A po čase mi někteří z vás budou moci říkat Daňku. Polib nám prdel Daňku ! ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Možná to nemá takovou hloubku, jako jejich starší filmy, ale jako ukázka, jaký svině byli (a stále jsou) komouši a jak to v době estébáků a jiných hajzlů fungovalo, to stačí. Velký plus: krásná Kristýna Boková. A ještě malou poznámku pro scénáristu - Jacques Brel fakt nebyl Francouz, ale Belgičan. ()

trollfjord odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film vznikl maximálně v roce 1995, tak bych měl alespoň kapku porozumění. Takhle ovšem je to jen další z mnoha ukázek toho jak byl komunismus špatný, ovšem naprosto neuvěřitelných a klišovitých. ()

bratr_jezek 

všechny recenze uživatele

Film má něco do sebe, bohužel se kamsi vytratil humor a poetika Pelíšků. Srovnání se přímo nabízí, film je opět vyprávěn z pohledu dospívajícího a jeho kamarádů. Bohužel režisér a scénárista až příliš tlačí na pilu, aby i tomu nejzabedněnějšímu školákovi došlo, že tehdy vládla tuhá totalita a příliš vyčnívat se nevyplácelo. Byla to těžká doba, z některých scén odkapává led a kdo zažil, sám cítí mráz při svých vzpomínkách. Některé slibně rozjeté linky se však vytrácejí a vytváří tak spíš jen průřez životem jedné máničky v období od nechtěného povinného získání jedné knížky (občansky rudé) až k vymodlené jiné knížce (modré vojenské). ()

bambiz 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení - čekala jsem (snad podle nějakého traileru) sled rádoby vtipných scének z doby minulé, ale dostalo se mi dost výstižné a dostatečně hutné atmosféry 70. let. Ačkoliv ústřední čtveřice ze začátku vypadala hodně rozpačitě, nějak mi během filmu přirostla k srdci a s jejich staršími máničkami jsem už neměla nejmenší problém. Dokážu si představit, že tak nějak to opravdu bylo. ()

rodl 

všechny recenze uživatele

Několik vtipných básniček a krtci na zahradě sovětské paničky z filmu komedii neudělají, to však nic nemění na tom, že jde o velmi dobré připomenutí doby relativně nedávné. Na té době nic moc k smíchu nebylo, povětšinou viděné scény vyvolávají hořký úsměšek při vzpomínce na vlastní - velmi podobné - zkušenosti. V tom mi Občanský průkaz přišel nejcennější - normalizační atmosféra byla ukázána velmi věrně. Ne že bych jezdil na koncerty Plastiků, ale mrtvo, strach de facto ze všeho odlišného, hromada kreatur na důležitých místech a žádná rozumná perspektiva, to si pamatuju dodnes, ()

ronaldmekdon 

všechny recenze uživatele

Reálie z Občanského průkazu bohužel nejsem s to porovnat se skutečností, ale jako někomu, kdo tuto dobu nezažil se mi film líbil. Pěkně utíkal a já si užívala sledování hlavních hrdinů a všech těch "retro" věcí jako jsou bony apod. nebo to pochmurné prostředí. Občas mám chuť taky někoho ukecat, ať mi skočí na nohu, s tím rozdílem, že kluci se chtěli vyhnout vojně a já písemce :D A Daniel Pačes to zazdil.. Na českou tvorbu určitě nadprůměr. ()

Sylvie22 

všechny recenze uživatele

,Jmenuji se Daniel Pačes a jsem váš nový spolužák" ,,Až se lépe poznáme, mohou mi někteří z vás říkat Daníku" ,,Polib nám prdel Daníku". Veľmi podarený film, ktorý vo mne zanechal hlboký dojem. Z jednej strany som sa na niektorých hláškach veľmi dobre pobavila, ale taktiež vo filme nájdete aj veľmi smutné momenty. Vôbec mi tam nechýbali známi herci, práve naopak.Prišlo mi celkom osviežujúce sledovať neopozerané tváre. Kľudne by som si dovolila ho prirovnať kvalitou k Pelíškom( až na to, že Pelíšky mali hviezdne obsadenie) .Veľmi ma bavil Popelka a môj obľúbený Lukáš Latinák v roli Čamboru ml. ()

Ruffus83 

všechny recenze uživatele

Hodnotím maximálně. Film jsem viděl už třikrát a pokaždé se mi líbil o něco více. Myslím si, že se může směle řadit po bok Pelíšků, Musíme si pomáhat apod. Napínavý děj, výborné herecké výkony (M.Myšička je vynikající), neočekávané scénáristické zákruty a perfektní vykreslení doby. Těžké téma odlehčené občasnými úsměvnými situacemi, příjemně hořkosladký film. Obzvlášť hezky křupaly panu Koptovi v soudružské roli prsty... Doporučuji každému, kdo považuje svobodu za samozřejmost. Každému, kdo neví, že dostat se dříve za hranice naší komunismem prohnilé vlasti nebo na rockový koncert, byl skoro nadlidský úkol, při kterém mohl být v sázce holý život... ()

Lucie505 

všechny recenze uživatele

Za mě plných pět hvězd! Tehdejší totalitní dobu si nepamatuju, a tohle byl první film, který mi to všechno hezky a nenáročně vymaloval. Na jedné straně dost tvrdé obrazy (hysterie bratra jednoho z hlavních hrdinů), na straně druhé jemnější ukázky společné revolty či prvních lásek. Neokoukané tváře, pěkné kostýmy i rekvizity. Snad jedině vytknout rozehraný a blíže neobjasněný příběh postavy Jiřího Macháčka... ()

behunka 

všechny recenze uživatele

Opravdu HOŘKÁ komedie. Trochu jak z mého života, jen o pár let dříve. Ani se nedá napsat, že jsem se dobře bavila.......Ale užila jsem si to. Znovu jsem byla patnáctiletá a plná očekávání šla na MNV v pionýrském kroji pro OP. Úzké jeansy vytahanej svetr a džísku jsem oblékla až odpoledne. Jsem ráda že je to pryč a snad se to nevrátí. ()

ToughCookie 

všechny recenze uživatele

Keď sa objaví v českom filme aspoň jeden z trojice Hřebejk, Šabach, Jarchovský, dočkáme sa zpravidla výnimočného filmu. Či už ide o námet a scenár, obsadenie hercov, kostými a výpravu, ale až pri tejto snímke som sa utvrdil v tom, že je to aj skvelý výber hudby. Sú to filmy s hĺbkou a vysokou výpovednou hodnotou. Spomínanú trojicu s radosťou rozšírim na štvoricu H, Š, J a Trojan. Doporučujem, ako som to spravil neúmyselne ja, pustiť si napríklad tento film a Bastardov, kontrast filmárskej tvorby je neuveriteľný. ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Občanský průkaz má dobrý námět, ono dospívat v době tuhé normalizace a cenzury asi nebylo zrovna ideální pro generaci tzv. mániček. Takže čtyři hvězdičky dávám za námět, jinak herecké výkony, především ty v dětských rolích, byly velkým zklamáním. Snad i proto, že pro většinu mladých herců to byly jedny z prvních filmových rolí. Hlavně hl.role Petra byla málo uvěřitelná. Nicméně ale věřím, že pro generaci mých rodičů byl tento film takovým návratem do doby, kdy sami dospívali, a zasmáli se u víckrát než my, kteří jsme tuhle dobu nezažili. ()

Reklama

Reklama