Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzduch, Oheň, Země, Voda – čtyři živly a jejich vládce, samo Slunce, jsou rozezleny zkušeností, kterou na své pouti pozemským světem učinila Dešťová víla. Lidé už myslí pouze na majetek a peníze. Láska a pomoc bližnímu jim neříkají vůbec nic. Mezi takové patří i nejbohatší hospodář v kraji - sedlák Lakota (M. Donutil). Jeho syn Ondra (J. Gottwald) miluje chudou Květušku (V. Kerekes). Jenomže ta by nepřinesla na statek žádné věno, a tak Lakota nutí Ondru do sňatku s bohatou dědičkou pivovaru. Když se živly vrátí ke Slunci, žádají pro lid tvrdé potrestání. Slunce váhá - i přes chyby je má rádo, ovšem je přehlasováno. V poslední chvíli mu pomůže Dešťová víla (L. Vlasáková). Požádá Slunce, jestli by nemohla lidi potrestat sama a vezme lidem déšť. Kraj sužuje sucho. Lidé nemají co sklízet, obilí neroste, sena jsou skoro spálena. Lakota využije situace a slíbí Ondrovi, že si může vzít Květušku za ženu pod podmínkou, že Květuška zařídí déšť. Ta se pak vydá za Dešťovou vílou a musí splnit tři úkoly. Úkoly to budou těžké, přetěžké a ani po jejich splnění nebude mít Květuška s Ondrou vyhráno. Lakota je nenapravitelný... Ale nebojte, nakonec dobro a láska zvítězí, jak už to v pohádkách bývá... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (249)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to náhodou letos o Vánocích a bylo to velice směšné. Marián Labuda v roli dospělého sluníčka z Teletubbies, naprosto příšerný triky a úplně nejlepší byly ty papírový hrady na křivejch islandskejch skalách. A děj jsem absolutně nepochopil a určitě to nebylo z toho důvodu, že jsem ho vnímal jen napůl. Jen ta Vica je hezká, to zas jo. Ale ten film je šílená hloupost. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Tak jak Míkovy scénáristické pokusy nemusím, pohádkou Dešťová víla mě překvapil. Myslím, že navázal na dobrou tradici české pohádky tím, že pomocí jednoduchosti udržel právě kouzelnou, pohádkovou atmosféru. Dobro a zlo je charakterizováno jednoznačně, herci jsou ve svých rolích přesvědčiví. I výprava a hudba potěší. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kdosi kdysi napsal na adresu Čert ví proč, že pohádky umíme natočit, ale neumíme je napsat. Vávrův počin z roku 2003 jsem sice doteď neviděl, pro Cieslarovu Dešťovou vílu to ale platí dvojnásob. Technicky velmi dobře zpracovaná pohádka (byť občas se stále dost televizním vizuálem) bohužel naprosto fatálně padá na hubu, kdykoliv přijde na příběh, logiku, motivace postav a jejich konání. Absolutně zmatečné epizody, časoprostorová nenávaznost a absolutní iracionalita některých rozhodnutí i zvratů '(vypadá to, jako by se tak třetina filmu vystříhala) uráží inteligenci diváka bez ohledu na věk a jediné, co jsem si z toho filmu odnesl je velmi silná slabost pro Évu Kerekes... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi myšlenka příběhu. Že když se člověk z lásky vydá na pomoc lakomým lidem, je postaven před rozhodnutí obětovat život svůj anebo nejmilovanější osoby. A nůž na krk přitom položí hodná víla, která zprvu sama nabídla pomocnou ruku. A také nerozumím tomu, proč si někdo dá tu práci získat do vedlejších rolí špičky Donutila, Stašovou, či Nárožného, a do úlohy hlavního krasoně obsadí bambulu, co vypadá, že neumí do pěti počítat. Naopak k pochválení budiž příjemná atmosféra ve vesnici, již zmíněná vedlejší herecká esa, hezké vykreslení božstva, a pěkné dosazení do české kotliny. Byť s trochou Islandu nebo co to bylo... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Výpravná a sympaticky obsazená nuda s několika světlými chvilkami, z nichž tou nejsvětlejší byla nejspíš párminutová rolička Petra Nárožného. Jinak jsem si ale mohl hlavu údivem ukroutit, protože děj byl nebývale podivný a nad logikou toho, kdo kam a proč šel, kdo šel za ním, kdo se vrátil a co s ním bylo pak, mi zůstával rozum stát. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (11)

  • Realizaci pohádky brzdil nedostatek financí, dokud se koprodukce neujala Česká televize. [Zdroj: filmovyprehled.cz] (SONY_)
  • Filmová roubenka, kde bydleli dědeček s babičkou (Jan Skopeček a Věra Kubánková), stojí na nádvoří hradu Helfenburg u Úštěka. Dále se natáčelo v okolí Drábských světniček či v kaolinovém lomu u Kaznějova. (rakovnik)

Reklama

Reklama