Reklama

Reklama

Dr. Martin Harris s manželkou Liz přijíždí do Berlína na vědeckou konferenci. Po příjezdu do hotelu Martin zjistí, že jeho kufřík zůstal na letišti. Vezme si taxík, ale cestou na letiště mají nehodu, auto skončí v řece. Martin je v bezvědomí, řidička Gina ho vytáhne na břeh, pak ale musí zmizet, protože je v zemi ilegálně. Z kómatu se probudí až za čtyři dny. Hned se vrátí do hotelu, zjišťuje, že ho manželka nezná a je doprovázena neznámým mužem, který se za něj vydává. Martin si není jistý, jestli se po nehodě zbláznil, nebo jestli je obětí nějakého obrovského spiknutí. Úřady, které mu nevěří, ho naprosto ignorují. Pronásledují ho tajemní nájemní vrazi a on je sám, unavený a na útěku. S pomocí nečekaného spojence, řidičky Giny, která ho zachránila, se po hlavě vrhá do řešení záhady. Začíná pochybovat nejen o své příčetnosti a identitě, ale i o tom, jak daleko je schopný zajít, aby odkryl pravdu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 082)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Spoiler je smrtelný cinefilský hřích, tudíž jen krátce: tahle evropská variace na krádež identity má sice výhodu v lokacích a oporu ve zručném řemeslu honiček i akčních scén, ale nelogickými dějovými zvraty a rozvrácenou psychologií si film staví berlínskou zeď, kterou v závěru neumí přelézt ani takový řízek jako Liam Neeson. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dalších 96 hodin se (naštěstí) nekoná.Neznámý nakonec připomíná směs 48 hodin v Paříži s Jasonem Bournem a s 96 hodinami, to má společného jenom Neesona a evropskou lokalizaci. Neeson zde rozhodně nehraje další mašinu na zabíjení, ale spíš zmatenýho chlápka, který jen dá čas od času někomu pěstí, aby se dozvěděl pravdu. To ale neznamená, že byl Neznámý špatný film. Naopak, odlišnost od 96 hodin hodně vítám. Celý film má sice rozvláčné tempo a rozhodně nefrčí nijak rychle dopředu. Díky tomu ale režisér může dobře pracovat s napětím a tomu jde opravdu skvěle. Většinu času totiž divák opravdu neví, co se to tam vlastně děje a hlavní zvrat tak může být pro většinu lidí docela překvapivý (mě ale napadl už u traileru). Scénář je navíc hodně dobře napsán, takže většina věcí do sebe i celkem logicky zapadá. Bohužel ale ne všechny, protože poslední akční čtvrthodinka místy dost nedává smysl. Ne, že by konec pohřbil celý film, nebo byl úplně zbytečný, spíše si s tím celým málo pohráli a z konce se dalo vytěžit daleko víc. Jinak jsem ale celou dobu hodně dobře bavil, herecké výkony byly u většiny zúčastněných výborné (hlavně Neeson a Bruno Ganz) a film mě dokázal většinu času držet v napětí a nejistotě. 70% ()

Reklama

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Slušné řemeslo, z něhož asi nejvíc vykukuje moderní poučka o tom, že automobilovým honičkám už budou navždy nejvíc slušet taxíky a oprýskané ulice evropských metropolí (kdo si ani jednou nevzpomene na Bourna, ať hodí kamenem). Jinak nic nového pod sluncem, přestože Neeson a Ganz jsou geniální a kamera i střih daleko převyšuje béčkový standard, pořád tomu čouhá z bot sláma se značkou produkční díly Dark Castle, jejíž filmy se asi do vyšší ligy nikdy neprokoušou. I když právě tenhle se snaží ze všech sil a v několika momentech (hlavně úvodu) se mu to setsakramentsky daří. Velmi sympatické tři. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ze startu jsem byla krapet zklamaná, protože mi to silně připomnělo filmy Síť se Sandrou Bullock a Bournův mýtus. Už jsem si říkala, že ten námět jednoduše zase lacině obšlehli. Bylo fajn, že ne tak úplně ... Opět zápletka, kterou jsem nečekala přestože jsem si myslela, že ji začínám chápat, dovedla jsem se pouze ke svému omylu a byla jsem překvapena rozuzlením. Akorát bych z hlavičky vymazala slova "thriller a mysteriózní" a nechala bych tam jen "akční drama". S mysteriózním thrillerem to nemá nic společného. Fajn film jinak. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Štve mě, že Neznámý divákovi neumožňuje, aby vytvářel odvážnější hypotézy (poskytnuté informace lze stěží brát coby ponouknutí k dvojímu čtení) a přemýšlel víc, než je třeba k pochopení elementární vyprávěcí kauzality, se kterou si Serra po celou dobu vystačí (jdi za postavou A, zjisti, co můžeš a na základě toho přejdi k postavě B). Současně se mi líbí, že prostota zápletky umožňuje plně koncentrovat pozornost na obvyklé žánrové laskominy (intenzifikace WTF?! momentu, syrové a surové pěstní souboje, hrdinova (dez)orientace v neznámém prostředí) a na Neesonovo strohé, ale účelu výborně sloužící a všechny ostatní zastiňující herectví. Když přiměřeně snížíte své nároky a nebudete přemítat, o kolik větší nervák by z téhož vykřesal Polański, neřkuli Hitch, ani by vás příliš nemuselo zarmoutit zdegenerované rozuzlení. 65% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Natáčanie v Berlíne sa ukázalo ako veľmi ťažké, pretože mesto v tom čase prežívalo najchladnejšiu zimu za posledných 20 rokov. (Arsenal83)
  • S odkazom na princa Shadu ako saudského princa s progresívnymi a humanitárnymi ambíciami je tento film v súlade s takzvanou hollywoodskou stratégiou „Charm Offensive“, ktorá si dala za úlohu ukazovať vtedajšieho saudskoarabského vládcu princa Mohammada Bin Salmana v dobrom svetle. To zahŕňalo rôzne dobre propagované stretnutia s hollywoodskymi manažérmi, producentmi a hercami ako sú Robert A. Iger z Disney, predseda Warner Bros Kevin Tsujihara, Dwayne Johnson a Oprah Winfrey. (Arsenal83)
  • Severoamerické tržby byly 63,6 milionu amerických dolarů, celosvětové pak 135,7 mil. (NIRO)

Související novinky

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

16.07.2011

Přestože se thriller Neznámý dočkal spíše vlažných recenzí, při 30-milionovém rozpočtu vydělal sympatických 130 milionů a jeho tvůrci mají o hollywoodskou budoucnost postaráno. Nepřekvapí to hlavně u… (více)

Dracula zase trochu jinak

Dracula zase trochu jinak

10.02.2011

Nejslavnější příběhy mají tu smůlu (nebo štěstí?), že se tvůrci pořád snaží o jejich nová, originální zpracování. Někdy to vyjde, někdy vznikají bizarní projekty. Stokerův Dracula není výjimkou – z… (více)

V obležení krásných mladých blondýnek

V obležení krásných mladých blondýnek

27.10.2009

...se ocitne hyperaktivní Liam Neeson v thrilleru produkční společnosti Dark Castle a studia Warner Bros. Unknown White Male. Pro producenta Joela Silvera film natočí Jaume Collet-Serra, který po… (více)

Reklama

Reklama