Reklama

Reklama

Dr. Martin Harris s manželkou Liz přijíždí do Berlína na vědeckou konferenci. Po příjezdu do hotelu Martin zjistí, že jeho kufřík zůstal na letišti. Vezme si taxík, ale cestou na letiště mají nehodu, auto skončí v řece. Martin je v bezvědomí, řidička Gina ho vytáhne na břeh, pak ale musí zmizet, protože je v zemi ilegálně. Z kómatu se probudí až za čtyři dny. Hned se vrátí do hotelu, zjišťuje, že ho manželka nezná a je doprovázena neznámým mužem, který se za něj vydává. Martin si není jistý, jestli se po nehodě zbláznil, nebo jestli je obětí nějakého obrovského spiknutí. Úřady, které mu nevěří, ho naprosto ignorují. Pronásledují ho tajemní nájemní vrazi a on je sám, unavený a na útěku. S pomocí nečekaného spojence, řidičky Giny, která ho zachránila, se po hlavě vrhá do řešení záhady. Začíná pochybovat nejen o své příčetnosti a identitě, ale i o tom, jak daleko je schopný zajít, aby odkryl pravdu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 081)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Dalších 96 hodin se (naštěstí) nekoná.Neznámý nakonec připomíná směs 48 hodin v Paříži s Jasonem Bournem a s 96 hodinami, to má společného jenom Neesona a evropskou lokalizaci. Neeson zde rozhodně nehraje další mašinu na zabíjení, ale spíš zmatenýho chlápka, který jen dá čas od času někomu pěstí, aby se dozvěděl pravdu. To ale neznamená, že byl Neznámý špatný film. Naopak, odlišnost od 96 hodin hodně vítám. Celý film má sice rozvláčné tempo a rozhodně nefrčí nijak rychle dopředu. Díky tomu ale režisér může dobře pracovat s napětím a tomu jde opravdu skvěle. Většinu času totiž divák opravdu neví, co se to tam vlastně děje a hlavní zvrat tak může být pro většinu lidí docela překvapivý (mě ale napadl už u traileru). Scénář je navíc hodně dobře napsán, takže většina věcí do sebe i celkem logicky zapadá. Bohužel ale ne všechny, protože poslední akční čtvrthodinka místy dost nedává smysl. Ne, že by konec pohřbil celý film, nebo byl úplně zbytečný, spíše si s tím celým málo pohráli a z konce se dalo vytěžit daleko víc. Jinak jsem ale celou dobu hodně dobře bavil, herecké výkony byly u většiny zúčastněných výborné (hlavně Neeson a Bruno Ganz) a film mě dokázal většinu času držet v napětí a nejistotě. 70% ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Překvapení. Dalo by se říct, že vše, co uvidíte v tomto filmu, bylo už někde použito (viz nová funkce "Podobné filmy") ale přesto to nějakým způsobem funguje. Liam Neeson se do těchto rolí (chlap, který bojuje proti všemu a všem, aby získal, co chce) hodí a není problém mu i fandit, Diane Kruger a January Jones jsou překrásné ženy a potěšilo mě, že po hodně dlouhé době vidím ve filmu Bruno Ganze. Prostě a jednoduše, pokud nevěříte, že lze vytvořit (nadprůměrný) film z něčeho, co jsme již několikrát viděli, tak mrkněte na Unknown a uvěříte. 80 %. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ackoliv film nenabizi absolutne nic novyho a podobnejch pribehu uz jsem par videl, i tak jsem spokojenej. Serra toho sice nema na konte jeste moc, ale je to docela kvalitni reziser, takze si film neustale udrzuje napeti od prvni do posledni minuty, honicky jsou fajnovy a celkove to je dobre natoceny. To by ale nebylo nic bez super charismatickyho Neesona, kterej tahne celej film a je absolutne bezchybnej. Uvazoval jsem o trech hvezdickach, ale na zaver je jeden moc peknej zvrat, kterej to nakonec vytahnul na 4*. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

V mnohých komentářích tu zaznívá cosi o (hloupé) pointě trpící logickými lapsy. Já si naopak myslím, že dění logicky (jestli i chytře je věc zcela jiná) spojuje a právě tu předcházející zdánlivou překombinovanost i logické lapsy zahlazuje něčím co dává smysl, byť je třeba mít na zřeteli, že jde celou dobu o žánrovku, která si na nic nehraje, takže čekat najednou proměnu v cosi sofistikovaného à la Hitchcock by bylo naivní. Prostě to tam sedne, stejně jako dění v závěrečné třicetiminutovce. Když se k tomu přičte nekompromisní Neeson, zasněžená atmosféra Berlína a skvělé automobilové honičky, tak... Tak máte prostě kvalitní žánrovku. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Neeson si už svojho posledného akčného hrdinu zahral, ale aj tak som neskrýval sklamanie, že sa tvorcovia neprichýlili ešte trošku mu nechať zaspomínať na rolu Bryana Millsa v Taken. Herecky bol však perfektný, naozaj tlieskam po tom všetkom čo sa mu stalo v osobnom živote. Jaume Collet-Serra má ako režisér veľmi solídne našliapnutú kariéru a mám taký pocit, že vo svojom prístupe k filmom má navrch a vo vzťahu k producentom a štúdiám si vie presadiť svoje. Takže na ďalší počin sa určite teším. Aj v tomto snímku totiž nemuselo klapnúť veľa vecí. Scenár bol tak pohyblivý, že stačilo malé zaváhanie aby spľasol ako bublina. Nie vždy sa nechám nachytať zápletkou a záverečným zvratom, ale tu sa to tvorcom podarilo naozaj lišiacky. Trošku viac akcie a svižnosti na začiatku, napínavejší záver a neváhal by som ani s piatou hviezdou. 85%. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně s detailním záběrem na údaje v cestovním pase Dr. Martina Harrise (Liam Neeson) je možné zahlédnout datum narození 7. června 1964. Ve stejný den se skutečně narodil i Liam Neeson, avšak o 12 let dříve. (oje)
  • Zdravotná sestra v nemocnici sa volá „Gretchen“ (Eva Löbau). Zatiaľ čo toto meno je v USA pomerne bežné a pochádza z nemeckého mena „Margarete“, v Nemecku je to veľmi zriedkavé meno, ktoré sa dievčatám dáva len málokedy. Je pravdepodobné, že scenáristi si vybrali toto meno, pretože si mysleli, že znie nemecky – nevediac, že ​​to v skutočnosti bežne užívané nemecké meno vôbec nie je. (Arsenal83)

Související novinky

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

„Neznámí“ tvůrci směřují do první ligy

16.07.2011

Přestože se thriller Neznámý dočkal spíše vlažných recenzí, při 30-milionovém rozpočtu vydělal sympatických 130 milionů a jeho tvůrci mají o hollywoodskou budoucnost postaráno. Nepřekvapí to hlavně u… (více)

Dracula zase trochu jinak

Dracula zase trochu jinak

10.02.2011

Nejslavnější příběhy mají tu smůlu (nebo štěstí?), že se tvůrci pořád snaží o jejich nová, originální zpracování. Někdy to vyjde, někdy vznikají bizarní projekty. Stokerův Dracula není výjimkou – z… (více)

V obležení krásných mladých blondýnek

V obležení krásných mladých blondýnek

27.10.2009

...se ocitne hyperaktivní Liam Neeson v thrilleru produkční společnosti Dark Castle a studia Warner Bros. Unknown White Male. Pro producenta Joela Silvera film natočí Jaume Collet-Serra, který po… (více)

Reklama

Reklama