Reklama

Reklama

Sedm epoch rocku

(seriál)
  • Velká Británie Seven Ages of Rock (více)

Epizody(7)

Autoři sedmidílního dokumentárního cyklu BBC Sedm epoch rocku jsou přesvědčeni, že rocková hudba poskytla k proměnlivosti doby originální soundtrack. Oproti tomu Libor Pešek po vysílání Radiožurnálu prohlásil, že poprock není hudba; Laco Deczi charakterizoval rockové hudebníky slovy: "Rockoví hudebníci jsou ti, co hrají rok na nástroj". Rock je fyziologický vzdor, rytmicky potvrzuje gravitaci, zatloukáním down beatů, těžkých dob do země. Odtud kritici ortodoxního rocku přezdívají rockery na sudokopytníky. Postupem doby se rocková hudba stala věrohodnou politickou a uměleckou silou. Do hudby vnesla větší hlasitost a osobitý postoj. Rock se zrodil z blues, ale postupně začal dospívat a vydal se stovkami rozmanitých, vzrušujících směrů.

Seznam jednotlivých dílů :   01. Zrození v roce 1963-1970
02. Art Rock 1966-1980
03. Punk 1973-1980
04. Heavy Metal 1970-1991
05.
06. Alternativní Rock 1980-1994
07. Indie 1980-2007 (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

NightPorter 

všechny recenze uživatele

Top dokument o muzice. Není tu tolik míst, kde bych se nudil, jako v Beatles Anthology, a to jsou pro mě Beatles nej kapela všech dob... ale zpět k tomuto dokumentu. Je to skvěle prošpikováno příjemnými, vtipnými (třeba když Noel Gallagher na prstech ukazuje, kolik milionů mu v 1 týdnu vydělala Wonderwall) i emotivními (mě dycky nejvíc dojme konec 6. dílu, kde Stipe mluví o Kurtovi, jak ho chtěl vtáhnout do novýho projektu a Dave Grohl říká, co by si vybral, kdyby mohl změnit jednu jedinou věc na světě) rozhovory, takže to nejsou jen keci nějakého redaktůrka či kritika, jako je třeba Rejžek:-) Jinak souhlasím, že tam není vše, to by v 7 dílech ani nešlo, každému tam bude chybět nějaká kapela, nicméně i tak je to supr. 100% ()

deepspace101 

všechny recenze uživatele

Seven Ages Of Rock rozhodně není špatný dokument. Samotná značka BBC představuje záruku dostatku archivního obrazového a zvukového materiálu i přístup k nejpovolanějším osobám, které "byly při tom". Jenže co je to platné, když se z obrovského oceánu rockové hudby vyloví pár největších ryb. Tyto kapely jsou navíc prezentovány jen ukázkami z několika skladeb, někdy dokonce z jedné jediné, což považuji za absolutně nedostatečné. Takový přístup mě pouze utvrdil v přesvědčení, že muziku má člověk poslouchat, ne se koukat, jak o ní někdo vypráví. Osobně si též s oblibou rozšiřuji posluchačské obzory, tudíž mi chyběla sonda mezi interprety, kteří nepatří k nejznámějším z nejznámějších. Echobelly ("nejlepší kapela z těch, které nikdo neznal") a spol. by si určitě zasloužili zásadnější zmínku než pár sekund v předělu. ()

Reklama

sierane 

všechny recenze uživatele

No musím řict, že je to velmi povedený dokument, ač mě hlavně punk díl moc nevzal 6. díl mě dostal úplně, velmi dobře zpracovaná část o nirvaně, mojí srdcovce, a v tak krátkém čase.... klobouk dolů, jasných pět stars dodatek: zajímavé provedení 7. dílu the stone roses jsem neznal a příjemně překvapili ()

spygirl 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, vždy si ráda rozšířím své hudební obzory. :-) Nejvíce mě bavili: Queen, R.E.M., Pink Floyd, The Police, Pixies. Nudila jsem se u: David Bowie, Genesis (ehm), celý punk (hrůza), Black Sabath, Kiss (děs běs, tohleto se může někomu líbit??? ), Stone Roses, The Libertins. --- Moc nechápu takové to (někdy až fanatické) vymezování se některých skupin/zpěváků vůči popu, jako že to už je hnus, komerce a pryč od toho. Já dělím hudbu na dobrou a špatnou. Skoro v každém žánru se dá najít něco pěkného... ;-) ()

erased 

všechny recenze uživatele

Kdesi jsem slyšel že je tento dokument zajímavější skupinami, které ignoruje než těmi, kterým se věnuje. Chápu, že vylíčit v těch několika málo hodinách celou historii největšího hudebního žánru je šílený úkol, ignorace většiny podžánrů, kdy se víceméně v každém díle řeší pouze jeden je hřích, který bohužel jen částečně dohání fakt, že o popisovaných skupinách se toho člověk doví opravdu hodně. Přesto ale celý dokument vidím spíše jako nevyužitý potenciál, který si přinejmenším zaslouží nějaký druh rozšíření. Jako nejlepší díl vidím celkově ten o alternativním rocku - Kurtův životní příběh mě málem dostal na kolena, přestože mi je jasné, že je zde jeho přáteli a obdivovateli popisován poměrně idealisticky. Naopak největším zklamáním byl heavy metal, při kterém jsem se už z osobního přesvědčení rozcházel prakticky s každým řečeným názorem. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama