Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

honajz 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se bál další vyvražďovačky typu Saw, protože na podobné filmy jsem alergický. Tohle je docela chytrý (nijak převratně, ale chytrý) a domyšlený film, který nechává přemýšlet i diváka. Na druhou stranu je zde skutečně multikulturní skupina, z čehož si sami tvůrci dělají legraci, a člověk si může vybrat a vybírat své oblíbence. Překvapilo mne nakonec, že jde svým způsobem o -- MOŽNÝ SPOILER -- postapo sci-fi, a vysvětlení mi přišlo vcelku zajímavé. Celý film s postupným odhalováním skřípe snad jen v polovině, kde chvilku není o co hrát, ale jinak jde o inteligentní thriller, který jen vypadá jako jednoduchý, ale vymyslet jej a skloubit všechny varianty muselo dát fušku. A přitom to nikde neskřípe. No a navíc, pro fajnšmekry, dodávám, že to drží jednotu místa, času a děje, což už je kumšt nejkumštovatější. Jen si to někdy zkuste, vymyslet něco, co se 80 minut odehrává kontinuálně v jedné místnosti, a je to napínavé a dává to smysl. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Exam nie je nijak zvlášť objavný triler, lenže táto schéma, zopár ľudí v jednej miestnosti a pred nimi nejaká záhada, funguje takmer vždy. Exam je ďalším dôkazom. Málokedy však dokáže aj prekvapiť nejakým hlbším posolstvom, alebo zásadnou myšlienkou, respektíve prekvapiť vôbec. Exam je opäť toho príkladom. Takže napätie funguje a to zastiera fakt, že logika už menej, skúsme sa zamyslieť, prečo prebieha výberové konanie práve takto a nie inak a prečo sú podmienky prijatia také, aké sú. Asi ani v takto koncipovanej budúcnosti by si to firmy podobne nekomplikovali. Mimochodom tá zmienka o okolitom svete a s tým spojené rozvinutie fantázie diváka je najväčším kladom filmu. ()

Reklama

rowdys 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad, ale odfajčený, až je to do plaču. Myšlienkové pochody postáv sú absurdné - buď prídu na niečo, čo by vás napadlo až ako nejaké krajné riešenie, keď všetko ostatné zlyhá, alebo im uniká tá najzrejmejšia do očí bijúca skutočnosť. Navyše, ak ste videli Kocku, Saw alebo dokonca i LOST, tak vám bude hneď jasné, kto z kandidátov akú úlohu zohrá, kto kedy vypadne z hry a kto zvíťazí a tak ďalej. Jednoducho Exam je fiasko pre každého, kto od od filmu čaká aspoň štipku inteligencie. Prevedením príbehu by som to prirovnal k nedávnemu Devilovi, akurát, že tam aspoň čo-to dotvárala atmosferická kamera. Tuto si po 15 minútach začnete z filmu akurát tak uťahovať a to nie je vôbec ideálne rozpoloženie pre budovanie thrilleru. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Celou tu dobu ta odpověď byla na povrchu, celou dobu jsem jí slyšel z úst aktérů. Co se týče hereckého obsazení je opravdu fajn, postavy jsou dobře napsané a děj je fakt zajímavý. Bohužel, konec mne tolik neodrovnal. Ale uteklo to docela slušně a rozhodně nelituji, že jsem do toho vsadil svůj time. 8/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když spojíte námět vycházející z výborné španělské Metody, skupinku zdánlivě kultivovaně vypadajících lidí, o nichž však vůbec nic nevíme a která se stejně tak dobře mohla o něco dříve ocitnout ve výtahu v hororu Devil, "barevná" krycí jména hlavních postav odvozená z Gaunerů a hudbu podobně laděnou té z Telefonní budky, vyjde Vám značně tísnivý minimalistický (psycho)thriller odehrávající se mezi čtyřmi stěnami, s bravurně vystavěnou atmosférou, důmyslně propracovaným scénářem a příběhem, který je nebývale smysluplný a logický. Vše do sebe zapadá, následující akce potvrzuje předchozí a předchozí nevyvrací následující. V celém snímku jsem snad nenašla jediné slabé místo, ani nenastal okamžik nepochopení, nebo dojem, že věci do sebe nezapadají, jsou zmatené či nepravděpodobné. Závěr není sice nijak šokující, ale příjemně překvapivý a tím tak jen potvrzuje to, že tato Exam nehrála vůbec na prvoplánovost, kde spousta diváků jistě očekává nějaký zdrcující konečný zvrat či mrazivou pointu, nýbrž přirozeně navazuje na celý předchozí děj a logicky tak potvrzuje vše, co se v něm událo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno