Reklama

Reklama

VOD (1)

Když unikne jen jediný, bude to vítězství. Frank Sinatra jako strůjce troufalého útěku za hranice fašistické Itálie... Na sklonku fašistické diktatury Benita Mussoliniho se plukovník letectva americké armády Joseph Ryan ocitá v italském zajateckém táboře. Jako zajatec s nejvyšší hodností se stává vůdcem spojeneckých vojáků, kteří plánují útěk z tábora řízeného italským tyranem Battagliou. Po kapitulaci Itálie se podaří vězňům dostat na svobodu, záhy se ovšem ocitnou v rukou německé jednotky, která jim vystaví jednosměrnou jízdenku do Říše. Plukovník Ryan ale vymyslí plán, jak se zmocnit celé vlakové soupravy pod přísným dohledem vrchního nacistického vedení. Stačí využít vhodné příležitosti k převzetí německého expresu. Začíná zběsilá vlaková jízda za nepřátelskou linii v režii neohroženého Ryana, jehož ztvárnil hvězdný Frank Sinatra. Když se podaří dostat za hranice Itálie alespoň jednomu, bude to představovat vítězství. (Česká televize)

(více)

Recenze (113)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Britové dodají hrdost a paličatost, americký kolonel invenci a odvahu. Tenhle POW spoj do Švýcarska si umí udělat na návěstidlech zelenou.. Někdy se humor dokonale spojí s napětím (vikář předvádí, jak šaty dělaj člověka), někdy tápe (zásah hasičského sboru „Cretino“ v táboře), ale jinak poctivé dobrodrůžo, které až k alpskému (ve skutečnosti andaluskému) finále systematicky graduje. Apropo, poster s Ryanem dobíhajícím vlak dokonale spoiluje poslední vteřiny snímku. Přiznávám se, že potom jak se zachoval k nacistické matraci pro důstojníky, jsem mu už moc nevěřil.. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

V šedesátých letech se ve filmech utíkalo z nacistických táborů snad každou chvíli. Steve McQueen si postačil se skopčáckou motorkou, Frank Sinatra naopak myslí ve větším měřítku a tak si ukradnul rovnou celý vlak. Nápad dobrý, provedení slušené, místy ale značně pokulhávající v příběhové lince a hlavně po stránce technické. Spojenci mají nekonečno munice, nacisti naopak netrefí ani vrata od stodoly. Zkrátka poctivá válečná filmařina ze staré školy. Nic víc, nic míň. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Doteraz som videl z tohto filmu iba pár krátkych záberov v upútavkach k vojnovým filmom, kde si pamätám F.Sinatru. Až teraz som to konečne mohol vzhliadnuť a to vďaka 65. výročiu ukončenia vojny, kvôli ktorému akoby sa roztrhlo vrece s vojnovými filmami, prevažne staršími, ktoré som doteraz nevidel. Na dvd väčšina z nich zatiaľ nevyšla , takže mám radosť. Musím povedať, že to bol príjemne strávený čas. Herecké výkony zúčastnených sú primerané, príbeh je zaujímavý a dobre je, že v českom dabingu ostala otitulkovaná taliančina a nemčina. Napriek tragickému záveru má film niekoľko vtipných momentov , ale najviac ma dostal kňaz , ktorého chceli prezliecť do nemeckej dôstojníckej uniformy. "Veď sa na nich vôbec nepodobám...", pričom kamera zoberie do detailu jeho tvár a na nej sa lesknú krásne blonďavé vlasy a výrazne modré oči...nácek ako vyšitý. 80%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zatial som nemal moznost vidiet Franka Sinatru v inych filmoch, ale ako herec je urcite dobry a na takuto ulohu aj stvoreny. Od chvile, ako sa zacal dej odohravat vo vlaku, bol film stale viac napinavy a reziser poriadne pridaval na pilu hlavne asi v poslednych 20-tich minutach pri akcnych a leteckych zaberoch. Prvy prepad vo vlaku skrtenim nacistov zozadu zostane pre mna asi jeden z nezabudnutelnych momentov filmu, takze mozem tento film zaradit ako jeden z tych lepsich vojnovych filmov, kde je aj vela akcie. Myslim si, ze aspon nominaciu za zvukove efekty si urcite zasluzil. Vidiet tento film o par rokov skor, asi by som dal aj 5 *... 30.07.2010 _______ Frank Sinatra - (Plukovník Joseph L. Ryan) +++ Trevor Howard - (Major Eric Fincham) +++ Raffaella Carra - (Gabriella) +++ Brad Dexter - (Seržant Bostick) +++ Sergio Fantoni - (Kapitán Oriani) +++ John Leyton - (Orde) +++ James Brolin - (Ames) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

BMAJTZ 

všechny recenze uživatele

Miluji válečné filmy jež jež vypadají nějak takhle a mají jemný nádech nadsázky. Stejně tak miluji filmy o útěku z vězení stejně jako The Great Escape. Asi jsem sentimentální, ale přesto, že na staré filmy moc nekoukám, tak staré válečné filmy u mě před novou tvorbou jednoznačně vítězí. Tohle je jenom další ukázka toho, že se výborné emotivní, dobrodružné a dramatické filmy točily i bez různých digitálních efektů. Na závěr snad jenom dodám, že pokus se vám líbily filmy jako již zmiňovaný velký útěk, nebo Oddíl 10 z Navarone bude se vám líbit i Von Ryanův Expres ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Frank Sinatra trval na tom, aby se natáčelo ve studiích Panavision a ne v předpokládaných prostorech, patřících studiu 20th Century Fox. (TheSantiago)
  • Trevor Howard byl teprve druhou volbou pro roli majora Finchama. (džanik)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Davida Westheimera. (Hans.)

Reklama

Reklama