Reklama

Reklama

Když ve městě Derry ve státě Maine začnou mizet děti, musí skupina mladých chlapců a děvčat čelit svým největším obavám v boji proti zlému klaunovi jménem Pennywise, jehož vražedná a násilnická historie se táhne napříč staletími. (Vertical Entertainment)

Diskuze

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

Uživatel Yoshitsune smazal svůj příspěvek.

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

víte jaká povídka se mi od Kinga hodně líbila, ta ve které chlapa uštkne had a on leží na pitevním stole a chystají se ho operovat, ale on je na živu, ale nemůže mluvit 

Hanyou

Hanyou (hodnocení, recenze)

Tak já se třeba přiznám, že Kinga mám téměř nekriticky ráda, a líbí se mi cca 90% jeho knih i povídek. Za sebe prostě vidím jako obrovské plus, že používá nadpřirozeno, a to mě baví. Jestli mě na hororu dokáže něco otrávit, tak zjištění, že za vše mohl vlastně starej Jenkins v masce.

na příspěvěk reagoval Kaufman

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

tak já neřikám že je King vyloženě špatný, jen mi některé jeho povídky/příběhy nějak nesedli 

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Castrator

Nenašel jsem v tom článku v podstatě vůbec nic z toho, co tu tvrdíš. Evidentně ses rozhodl pranýřovat Kinga za každou cenu. :-)

na příspěvěk reagoval Castrator

Maerlyn0

Maerlyn0 (hodnocení, recenze)

Skoro jsem zapomněl, jak jsem tu dlouho nebyl, jací jsou na ČSFD píčusové. No nic, já se zas na půl roku poroučím, místních odborníků na všechno už mám dost.

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

"U Kinga mě štve dvojnásos (dvojnásos, he he) , že píše prakticky pořád jedno a totéž, když by dokázal, když by chtěl, jistě napsat opravdu hodnotné literární dílo, které obstojí po všech stránkách."

Možná ne. Možná to ví, proto se do toho ani nepouští.

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Pod svícnem bývá největší tma, proč hledat, když v kostce je to zde jasně a stručně srhnuto, i se zdroji.

https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_King#Critical_response

A když budete hledat dál, najdete mnohem víc. Kritici, literární kritici, ne autoři kritik, jdou dokonce tak daleko, že o Kingovi odmítají debatovat a brát ho jinak než jako autora knih, jako jednoho z tisíce, kteří nestojí za zmínku podobně jako on. Jako někoho, kdo není autorem literatury.

Tak to prostě je. To jsou kritici, já to za sebe tvrdím proto, že jeho knihy nejsou nic víc než jen vyprávění příběhů, někdy chytlavé, někdy méně, ale jen vyprávění příběhů. Někomu to stačí, fajn. Mně to taky stačí, ale jestliže autor nedokáže nic víc, než jen vyprávět příběhy, pak je to vypravěč příběhů, může být sebelepší, ale je to přoád jen vypravěč příběhů. Viewegh. May. Stovky dalších. Nic víc v jejich dílech není. To tu tvrdím od začátku a není to nějaký můj rozmar, tak ho hodnotí i ti nejpovolanější.

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

To si asi pleteš kritiky s recenzenty nebo s těmi, kteří píší kritiky a jsou za kritiky považovány. King je kritiky hodnocen velmi průměrně.

Teď se mi nechce hledat v knihách o literatuře, a nebudu to hledat ani později, to píšu na rovinu, ale King je v literatřue brán jako autor bestsellerů, nic víc.

 

https://www.google.cz/?gws_rd=ssl#q=why+critics+don%27t+take+stephen+king+seriously&start=0

Projeď si pár článků, v některých jsou odkazy na další články, sborníky, knihy - učebnice a při zkoumání zjistíš, za jak mimořádně kvalitní jeho dílo považují. Tak mimořádně kvalitní, že v mnoha učebnicích nebo knihách o historii literatury nebo literatury 20. stolení je King zmíněn v jednom odstavci a jeho dílu a rozboru jeho díla se dále naprosto vůbec nevěnují!

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

dushka

Nemám nic proti braku, proti průměrné literatuře, proti literatuře pro masy, sám čtu Chandlera například, nebo zmíněného Maye, od Kinga jsem přečetl asi 25 knih, ale nebudu o takové literatuře tvrdit, že jde o něco výjimečného, když to výjimečné, literárně, prostě není. U Kinga mě štve dvojnásos (dvojnásos, he he) , že píše prakticky pořád jedno a totéž, když by dokázal, když by chtěl, jistě napsat opravdu hodnotné literární dílo, které obstojí po všech stránkách.

Uživatel Abes smazal svůj příspěvek.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

dushka

U té knihy jsem dost trpěl tím, jak moc byla špatná. Chlapečka jsem buď vynechal, nebo si na něj nevzpomínám. (Spíš to první, když říkáš, že to bylo dobré.)

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

dushka

King už je moc starý. Svoje nejlepší věci dávno napsal. Vsadím se, že teď zrovna píše další důkaz toho, že je dávno za zenitem.

Nemíním to ale ve zlém. Ani spisovatelé, kteří jsou v Čítankách (ve kterých rozhodně jednou bude i King) na stará kolena nepsali žádné zázraky.

na příspěvěk reagoval dushka

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Castrator

Ehm. Minimálně (zdůrazňuji: minimálně) v případě novely Tělo a některých jeho starších povídek jde o literárně výjimečná díla. ALE i mnohé pasáže z jeho vatou vyplněných románů jsou literárně mimořádně kvalitní. Všiml si toho nejeden kritik, když už se jimi tak oháníš.

na příspěvěk reagoval Castrator

dushka

dushka (hodnocení, recenze)

Castrator

Ja uz te zacinam chapat, a v urcitem smyslu mas pravdu. Ale stejne myslim si ze i u kinga se najde ta velika kvalitni literarni dilo - treba casem. U hodně veci se ukaze kvalita casem.

 

Navic si myslim ze to beres moc prisne co neni v kanonu neno kvalitni literatura, ale kazdym dnem se kanon muze obohatit a klidne i o kinga ....treba zrovna ted pise dilo z ktereho sednem na prdel :)))))

na příspěvěk reagoval Mr.Apache, Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

O té vatě je ale na místě se zmínit;-)

Jeho povídky, některé, i knihy jsou fajn, netvrdím že ne, jen že fajn nerovná se hned něco extra. Je zde spousta "fanobiů", kteří nedají na Kinga dopustit, jenom proto, že jsou jeho fandy. To je špatně. Můžu být jeho fanda, ale musím být schopen  se na jeho dílo podívat kriticky, jestli ho chci hodnotit. A toho tu mnozí schopni nejsou. Jsou jeho fanoušky, tak je Kingovo dílo výjimečné. To je přece blbost.

Už včera jsem jasně napsal, že King psát umí, to je evidentní podle všech hledisek. Ale schopnost psát, v literárním slova smyslu, ještě nezaručuje kvalitní knihu. Může být napínavá, pro někoho, čtivá, pro někoho, ale to nejsou kritéria, podle kterých se určuje kvalita, případně nadčasovost atd. Jméno růže se mi třeba nelíbí tolik jako některá Kingova kniha, ale když Jméno růže čtu, tak je jasné, že čtu něco výjimečného. U Kinga je jasné, že žádná z jeho knih liteárně výjimečná není.

na příspěvěk reagoval dushka, Mr.Apache

dushka

dushka (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

To jo kdyz to mel rezirovat jeste Fukunaga tak sem tomu tez veril, dokonce sem si rikal ze to pecka film, ale ted uz si to nemyslim :)

Související novinky

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

Muschietti míří od Flashe k Batmanovi

17.06.2023

Nadějně rozjetý Andy Muschietti, režisér původem z Argentiny, si v Hollywoodu udělal jméno efektivními horory Mama, To a To kapitola 2. Právě tento čtvrtek do našich kin vstoupil i jeho nejnovější… (více)

Horor To se dočká seriálového prequelu

Horor To se dočká seriálového prequelu

30.03.2022

Streamovací služba HBO Max oznámila, že chystá seriálový prequel kultovního hororu Stephena Kinga To. Projekt se momentální jmenuje Welcome to Derry a odkazuje tak na ikonické městečko, ve kterém… (více)

Dvojka To v kinech zabodovala

Dvojka To v kinech zabodovala

08.09.2019

Filmové pokračování kultovního hororu Stephena Kinga To Kapitola 2 má za sebou relativně úspěšný debut v kinech. Relativní je z toho důvodu, že zatímco první film vydělal v amerických kinech za první… (více)

Reklama

Reklama