Reklama

Reklama

Král z ostrova Bastøy

(festivalový název)
  • Norsko Kongen av Bastøy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natočeno podle skutečné události. Děj se odehrává na počátku 20. století v Norsku, na ostrově Bastøy, v nápravném zařízení pro chlapce. Denně se setkávají s hrubým a násilným zacházením ze strany strážců, ale mlčky to snášejí. To se změní, když na ostrov přivezou mladého vězně Erlinga. Ten má plán, jak z ostrova uprchnout. Pomalu se schyluje ke vzpouře. (akisha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Seversky typicky chladné až mrazivé, herecky dobře zahrané a k tomu ještě opravdový příběh. Moje letošní premiéra s norským filmem dopadla na skoro výbornou. Král z ostrova Bastoy má všechny atributy filmu, který Vás chytne hned od začátku a pustí až úplně na konci. A k tomu ještě výborná hudba, dělá z tohoto snímku velmi nadprůměrný, divácký zážitek. ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události se dnes píše před každou druhou koninou i dopoledne na Nově. Ale dobře . . . disciplínou a vzděláváním mělo být dosaženo v Bastøy lepších výsledků než tělesnými tresty. Domácí škola měla fungovat jako uzavřená společnost chlapců z celé země, kteří tam měli být převychováni na „slušné občany“. Polepšovna na ostrově proslula svým brutálním zacházením a v roce 1953 byla uzavřena. Asi tomu i věřim. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Stellan Skarsgård jako ředitel nápravného zařízení nemá chybu, on je prostě fantastický ve všem, nepřehlédnutelné charisma.. Pochvalu ode mne si vysloužili Cé-jednička, Cé-pětka, Cé-devatenáctka - kluci byli jedním slovem výborní.. Jinak se jedná o pocitově nepříjemný film, chladný a drsný, osobně bych výchovu či převýchovu mládeže přenechala povolanějším, zejména vychovatele bych strčila do klece.. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Norská verze Přeletu nad kukaččím hnízdem mě, až na několik slabších momentů, po celou dobu bavila, Stellan Skarsgard byl už tradičně skvělý a tvůrcům se vydařila i parádně bezútěšná atmosféra. Jen jsem za celou dobu nedokázal soucítit s hlavními hrdiny, jistě, vychovatelé by se neměli s chovanci intimně sbližovat, protože je to nehygienické, ale zato si myslím, že by se v našich věznicích mohl někdy bachař někomu postavit na prsty, místo toho, aby nějakému zmetkovi měnil hry v PS 4. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Drama určitě, akční nikoli. Kongen av Bastøy je táhlý atmosférický příběh, který nikam nespěchá. Celý stojí na hlavních hrdinech, skrze které dává odpověď na filozofické otázky, které už od začátku vytanou na mysl každému divákovi. Od půlky filmu je pak jasné, kam příběh neodvratně směřuje a ač nevybočí ze svého stereotypu, rozhodně v nastavené kvalitní laťce pokračuje až do svého konce. Takže velice zajímavé a pro Hollywoodem navyklé diváky, originální norské drama, které vás přiková k hlavním postavám a budete jim fandit do poslední minuty. A nic na tom nezmění ani fakt, že jsou to původem delikventi. Přesto se nevyhnu jednomu drobnému šťouchu. Řada vedlejších postav mi přišla původně pro děj podstatná (manželka ředitele), ale opak se ukázal pravdou. Jestli to byl záměr tvůrců či výsledky střihu, to jest otázka. 80% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo okrem Nórska aj v Estónsku. (MikaelSVK)
  • Film byl natočen za pouhých 54 dnů. (akisha)
  • Na ostrove Bastøy sa od roku 1898 nepretržite menilo viacero typov škôl pre "neprispôsobivých" mladistvých a neskôr tam vznikla aj väznica s minimálnou ochranou. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama