Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (850)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman je nejčastěji považován za filozofa, sociologa, kulturního diagnostika, teoretického anarchistu či představitele tzv. katastrofického filozofického diskurzu a jeho zřejmá láska k nezařaditelným, komplikovaným jedincům (Amadeus, Vlasy, Přelet) je opojnější o to více, oč častěji je na rozdíl od prostomyslných bambulů v čele s Forrestem Gumpem nebo Amélií z Montmartru dovede k tragédii. Forman ke svým neschůdným postavám pociťuje sympatie, ale nikdy jim nezapomene přiložit brokovnici k hlavě. A zřídkakdy nevystřelí. S tímhle souvisí druhá věc: Forman si často vybírá takové scénáře, abyste nemohli zkoumat jeho styl. Respektive každá jeho scéna nese nějaké drama, zkušenost, podstatu, a nikdy není do počtu. Tím pádem je obtížné vnímat Formanův rukopis, a když se tudíž řekne Forman, každý si vybaví určitá témata než formální vzorce a matrice. ____ Koncept filmu vychází ze zajímavé tenze mezi diváky uvnitř filmu (publikum Andyho výstupů) a diváky vně filmu (meta-publikum Andyho výstupů, tj. já nebo vy). Někdy jsou pocity obou skupin vzájemné, jindy v protikladu. Řečeno terminologií Rottentomatoes, je-li představení obzvláště špatné, projeví se to vrhem rajčat, vzdor spokojenosti meta-publika (nadto kdo z nás si s sebou bere k filmům rajčata). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Obrovská filmová pocta u nás téměř neznámému (tuším, že na Nově běžel kdysi seriál Taxi, kde hrál nezapomenutelného, podivně mluvícího Latku) a v Americe nedoceněnému a nepochopenému komiku Andy Kaufmanovi (jestli ho chcete vidět v reálu, podívejte se na YouTube.com). Jeden z nejlepších režijních počinů Miloše Formana (osobně si myslím, že úplně nejlepší) a hlavně herecká příležitost pro lacinokomediálně zaškatulkovaného Jima Carreyho, který tuto náročnou vážnou roli zahrál tak, že smekám ... Filmová óda na sílu a jedinečnost tvůrčího ducha, óda na sveřepost boje proti kolektivnímu kulturně-uměleckému superegu, óda na osobitou poetiku a humor bortící mantinely zažitých představ a očekávání, óda zesměšňující nenáročnost (synonymum = tupost?) televizního diváka... Óda na radost člověka, plnícího si své sny... Podobné filmy: I'm From Hollywood, Soukromé neřesti, Lid versus Larry Flynt, Ed Wood ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Tento film je oslavou geniality Jima Carreyho. Nepochybujem o tom, že túto rolu by nikto z hereckej elity Hollywoodu tak autenticky nezvládol, ako práve on. Všetci ostatný len secondujú, dokonca i režisér Miloš Forman. Trúfam si tvrdiť, že úloha zahrať Andyho Kaufmana je najtvrdším orieškom v histórii kinematografie spolu s úlohou Dustina Hoffmana v Rainmanovi. ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Velice tenká linie mezi tím, zda si Andy dělal legraci či nikoliv, mě donutila k zamyšlení. Zamyšlení k tomu, zda je tento humor adekvátní. Dospěl jsem k názoru, že adekvátní je, ale jen do určité míry. Zbytek už je prostě moc a pohár postupně přetéká. To ovšem nic nemění na tom, jaký obdivuhodný výkon zde podává Jim Carrey. To bylo něco neuvěřitelného. Za něj dávám 4 hvězdičky. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Geniální film, který "snad nerespektuje vůbec nic". Drama o komikovi, kterého můžete nesnášet - stejně jako obdivovat. Životní role Jima Carreyho (herečtější než Truman Show) a pro mě osobně nejlepší Formanův kousek. Velká zátěž na diváka, jenž očekává mainstreamovou komedii, dostane ale anarchistický životopis. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Když přijde Tony Clifton (Jim Carrey) zničit s prostitutkami natáčení Taxi (od r. 1978), tak blonďatá prostitutka má v jednom záběru šaty a modré náušnice a v dalším má oranžové triko a žluté náušnice. (icewhite)
  • Natáčení filmu o nevypočitatelném komikovi Andym Kaufmanovi se moc nelišilo od natáčení se samotným Kaufmanem. Jeho představitel Jim Carrey si vyžádal dva přívěsy, jeden pro Kaufmana a druhý pro jeho alter ego, nesnesitelného barového zpěváka Tonyho Cliftona, do nichž se během natáčení střídavě převtěloval. Což mělo za následek, že terorizoval štáb hlasitou hudbou, boural do cizích aut v areálu studia a odmítal z postavy vystoupit, i když hrozila reálná bitka. (MFJD)
  • Pôvodne bol Jimovi pridelený umelý nos, pretože ten jeho nevyzerá ako Andyho. Na Jima pôsobil nos dosť negatívne, preto sa nakoniec rozhodlo, že bude hrať s vlastným. (Merv)

Reklama

Reklama