Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (850)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman byl hvězdou své doby. Byl milovaný a nenáviděný zároveň, jeho žertovné kousky šokovaly miliony lidí a rozhodně byl tím druhem člověka, který si zasluhuje, aby o něm byl natočen film, který vysvětlí lidem, jaký byl doopravdy člověk. Už když Miloš Forman pomyslel na natočení filmu o této kontroverzní osobnosti, věděl, že Andyho Kaufmana dokáže zahrát jen Jim Carrey, přesto však jej nevybral hned a vyhlásil konkurz: "Kdo si chce zahrát ve filmu Andyho Kaufmana, nechť sám sebe natočí, jak si jej představuje ve své kůži." A Carrey neváhal, chtěl to zkusit a dokonce věřil, že se pro tu roli hodí. Když se tvůrci filmu podívali na pásku s jeho záznamem, bylo jasno, Carrey totiž působil jako Kaufman naprosto věrohodně. Andy se vrátil... Škoda jen, že Carreyho životní herecký výkon byl přehlídnut a nedoceněn. Muž na Měsíci je strhujícím dramatem, ve kterém jen těžko rozeznáme pravdu a fikci, skvělý scénář nemohl zfilmovat nikdo jiný než právě Miloš Forman, který s citem předvádí Kaufmanův život plný překvapení. Představuje nám muže, jenž šokoval masy diváků svými pokročilými gagy, mystifikování fanoušků však zapříčiní, že je začne ztrácet a s nimi jako by se vytrácela jeho vůle žít, v tu chvíli, kdy zjistí že má rakovinu mu nidko nechce věřit, lidé si myslí, že se jedná jen o další skvělí gag, ale tu už film se blíží ke svému smutnému konci, ve kterém sledujeme Tony Cliftona a sami se ptáme kde je ta hranice mezi pravdou a fikcí. Muž na Měsíci je pečlivě natočený film, ke kterému sedí slogan filmu Horem pádem: Drama které vás rozesměje, komedie která vás rozpláče... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 5/10 Děj 2/10 Hudba 3/10 Efekty 2/10/// +jako životopisný film to ujde -jinak jsem se velmi nudil/// Retardovaný film o jednom retardovi v podání jiného retarda. I když někdo by mohl tvrdit, že to je geniální film o jednom géniovi v podání jiného génia. Tak kde je pravda?/// Celkem 27%/// ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já blázen tenhle film asi rok odkládal, protože jsem se místo toho, abych věřil Formanovi, zalekl nepříliš lákavé dvojice Carrey a DeVito a námětu o komikovi, kterého neznám. Ale tak co, vždycky je příjemné být překvapen a nadšen filmem, od kterého byste to v životě nečekali. Vtipná a dojemná pecka. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman chtěl už od útlého dětství být někým. Ne komikem, ale někým, kdo vyvolá v lidech emoce. A bylo mu jedno, jestli ta emoce znamenala odchod ze sálu, salvu smíchu, nebo slz. Takhle nějak by mohl znít hodně zestručněný obsah tohoto filmu. Filmu, který je stejný, jako byl Andy. Rozporuplný, zajímavý, někdy vtipný, někdy méně. Ale ukazující nám pravou tvář šoubyznysu. Tenhle film mi ještě dlouho zůstane v hlavě, hlavně kvůli poslední scéně… A je to mimochodem další z důkazů o tom, že Jim Carrey není jen "stupidní herec v blbých komediích". Myslím, že Forman z něj dostal maximum. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Příběh, který mě naprosto vzal dech. K tomu přispěl skvělý Jim Carrey, který se stal naprosto věrohodným Andy Kaufmanem a režisér Miloš Forman z něj vymáčkl jeho maximum. Tento film si zasloužil i nějakého Oskara, každopádně díky Formanovi se Kaufman vrátil dříve než po 20 letech po smrti, jak slíbil. (( :: Tento film je klenotem mezi mými všemi filmy a patří k těm co mám nejvíce rád. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (36)

  • Jim Carrey (Andy Kaufman) odmítal slyšet na své jméno během celého natáčení a chtěl, aby ho štáb oslovoval jako Andyho - a to i když zrovna nebyl na place. (don corleone)

Reklama

Reklama