Reklama

Reklama

Muž na Měsíci

  • Velká Británie Man on the Moon (více)
Trailer
USA / Velká Británie / Německo / Japonsko, 1999, 118 min

Režie:

Miloš Forman

Hrají:

Jim Carrey, Danny DeVito, Courtney Love, Paul Giamatti, Vincent Schiavelli, Leslie Lyles, Peter Bonerz, Eva Jeníčková, Richard Belzer, Michael Kelly (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Andy Kaufman byl označován za nejnápaditějšího komika, mistra v provokování obecenstva, který dokázal vyvolat bouře smíchu, úplné ticho i skutečné slzy. Měl obrovskou popularitu a slávu. Již v mladém věku ho však postihla nevyléčitelná choroba. Ve filmu "Muž na Měsíci" spojili své síly a schopnosti tři z nejúspěšnějších osobností v oblasti současného filmu - Oscary ověnčený režisér Miloš Forman, úspěšný producent a herec Danny De Vito a komediální superhvězda Jim Carrey. Filmový příběh zachycuje divokou a zábavnou jízdu Andyho životem - od prvních důležitých chvil až po smutný konec (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (849)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nemám nakoukané všechny Formanovy kousky, ovšem Muž na měsíci je ten nejlepší, co jsem doposud viděl. Jim Carrey tentkrát prostě uměl a nevěřícně jsem zíral u každé jeho kreace, smál se u první scény na pódiu, nechápavě sledoval při předčítání Velkého Gatsbyho a předvádění Latky a mrkal s nadzvednutým obočím u Tonyho Cliftona. Vynikající dílo, které stárne maximálně tak obrazovými prostředky, ovšem podobné filmy se už takřka netočí, to musí jít člověk do minulosti. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Andy Kaufman bol fakt čudák a exkurzia do jeho života je rovnaká ako on. Niekedy vtipná inokedy nie. Niekedy zábavná a niekedy nie. Humor Andyho Kaufmana som nepochopil, teda nie je to môj šálok čaju asi rovnako ako väčšiny ľudí. Čo som ale pochopil bol on a jeho nazeranie na svet. Celkom dlho mi tento film tak nejako unikal. Avšak keď som ho nedávno videl, tak som celkom ľutoval, že som sa k nemu nedostal už skôr. Nikdy som nemal pochybnosti o hereckom talente Jima Carreyho. Muž na mesiaci je veľmi pôsobivá dráma s nádychom provokatérskeho humoru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Byl v totální opozici vůči okolnímu světu. Byl spontánní, mystifikující, kontroverzní, drzý, čímž publikum ničil, ono ho za to milovalo, nebo nenávidělo. Miloš Forman spojil v dalším biografickém opusu síly s multivýrazným Jimem Carreym, který může dodnes kroutit hlavou, že ho akademici tehdy ignorovali. Vsadil na něho i přesto, že pro diváky jsou Kaufmanovy vtípky docela náročným rébusem, protože miloval jeviště a reakce publika. Jevištěm pro něho byl prostor před televizní kamerou, zábavní klub i wrestlingový ring. Všude tam udělal vždy něco jiného, než se od něho očekávalo. A pokaždé s nějakou jinou maskou. Co mi tak úplně nesedělo, byly občas právě reakce publika. Místy takhle, ať už negativně nebo s nadšením, nikdo nereaguje. Přitom jsem někde četl, jak si Forman chválil, jaké perly mu asistent režie z publika nabídl. Ale to je jen drobná poznámka v jinak milém, komplikovaném i zároveň srozumitelném balení. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Neuveriteľný snímok! Nádherný príklad práce s divákom, ktorý tu už nie je len pasívnym pozorovateľom, ale stáva sa súčasťou deja, pomyselným stredobodom diania, okolo ktorého sa točí celé kolokvium postáv a postavičiek. Muž na Mesiaci nie je film na aký sme zvyknutí, ide skôr o jedno veľké kúzelnícke predstavenie a my máme to šťastie, že sedíme v prvom rade - a tak môžeme zblízka pozorovať pestrofarebné a rozmarné extempore mága Jima Carreyho, ktorý pred našimi očami vyťahuje z klobúka jedného zajaca za druhým, spoza uší nám vyberá desaťkoruny a zo vzduchu zhmotňuje nádherné kytice ruží. Forman opäť dokazuje, že patrí medzi najtalentovanejších režisérov svojej doby. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (35)

  • Ve scéně, kdy Andy (Jim Carrey) v ringu bojuje s profesionální wrestlerkou namísto své nastávající nevěsty, zní úryvek z předehry Smetanovy opery "Prodaná nevěsta". (Trainspotter)

Reklama

Reklama