Reklama

Reklama

Case Histories

(seriál)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Detektivní seriál sleduje osudy Jacksona Brodieho (Jason Isaacs), soukromého detektiva s traumatickou minulostí. Jackson se ve své praxi potýká vesměs jen se sledováním nevěrných manželek. Brzy se však na jeho stole objeví případy, policií již uzavřené a Jackson je přijme. Případy, které spolu zdánlivě nesouvisí, se brzy začínají nebezpečně prolínat. (joehot)

(více)

Recenze (16)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to o soukromém charismatickém očku (hádáte správně, soukromý život má v troskách), které řeší zapeklité případy, co je policie buďto již dávno uložila k ledu či jí nestojí za pozornost. A ne, navzdory všem očekáváním to není kriminálka. Jednotlivé případy (co dva hodinové díly to jeden uzavřený příběh založený na předlohách Kate Atkinsonové) jsou totiž lidská dramata, ve kterých melancholická postava dobráka od kosti Jacksona Brodieho působí jako takový "empatický napravovač osudů". Jo, je to hodně sentimentální. Někdy až na samé hraně únosnosti, ale málokdy za ní. Tam kde se jiné série soustředí na zločiny, vyšetřování a pachatele jako takové, tak tady se vše soustřeďuje na postavy, které v těch běžných kriminálkách proplují dějem spíše bez povšimnutí. Ostatně již to, že většinu případů Brodie řeší tak, že jezdí s dcerou (kolik jí může být, pět?) po okolí, tak dlouho dokud mu někdo prostě neřekne "jak to vlastně (tenkrát) bylo", je docela neortodoxní. To vše v pochmurném Edinburghu za hodně nezvyklého hudebního doprovodu. Na druhou stranu je dobře, že se to soustřeďuje na jiné aspekty než je v žánru běžné. Už jen z toho důvodu, že ty případy jsou buďto zbytečně (v případě druhého příběhu až lacině) překombinované nebo naopak směšně triviální a hlavní roli v nich hraje náhoda, deus ex machina a zase náhoda čili jako regulérní kriminálky by rozhodně neobstály. Case Histories 4/5; One Good Turn 3/5; When Will There Be Good News? 3/5 ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Detektivní seriál v hlavní roli se soukromým vyšetřovatelem, který má za sebou bolestivou ztrátu a vypořádává se s osobními problémy zahrnující například bývalou ženu. Jak jinak. BBC má na svědomí spoustu originálních a nadprůměrných počinů, ale tahle ohraná deska už začíná vcelku nudit. Nicméně i s takovým námětem by se dalo pracovat, jenže tady dedukce a "štěstí" hlavního hrdiny už hraničí se science fiction nebo minimálně připomíná Jessicu Fletcherovou. Jackson Brodie se pokaždé náhodou ocitne na místě činu, objeví mrtvolu, stane se svědkem nehody, apod. Pachatelé se mu úplně běžně svěří, protože je to tak sympatický a empatický chlápek, přeci. Veškeré dění je důsledkem toho, že má hlavní hrdina štěstí. Třešničkou na dortu je doprovodná hudba, která by se hodila spíše do Kriminálky Anděl. Trochu to každopádně vyzdvihuje prostředí nádherného Edinburghu. Důvod, kvůli kterému dám čtyři hvězdičky je Jason Isaacs. Ten chlap má zkrátka neskutečné charisma, díky kterému bych na něj dokázala koukat ještě další dvě série. I s tak nudnými případy jako dosud. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Fajnová atmosférická briťo-škótska krimi-detektívka s príťažlivým Jasonom Isaacsom v hlavnej roli. Zaujalo okamžite, drží si tempo i napätie, vynikajúce pozeranie na príjemný vikend. Keby ešte vonku pršalo a bolo sychravo, nie je nič lepšie :-) ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Zatímco americké televize nás neustále krmí vyčpělými kriminálkami na stokrát ohrané téma, v Británii naštěstí ještě pořád existuje něco, čemu se říká invence. K seriálu mám nějaké ty výtky, ale jsem ráda, že jsem to s ním riskla. Příběh se odehrává v nádherně pochmurném Edinburghu a v něm sledujeme soukromé očko Jacksona Brodieho, který hledá ztracené osoby. Děj je rozdělen do tří částí. První část je naneštěstí vrcholem celého seriálu. Jsou nám v ní představeny tři nenápadně propojené příběhy, které jsou úžasné právě ve své obyčejnosti. Příběh otce, kterému zavraždili dceru, je jedna z nejdojemnějších věcí, co jsem letos v seriálu viděla. Další dvě části už bohužel tak dobré nejsou a jejich zápletky jsou spíše překombinované a trochu na efekt. Přesto se jedná o lehký nadprůměr a minimálně 1. část bych doporučila všemi deseti. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Jackson Brodie je vcelku sympatická postava. Trochu drsňák, který nehraje zrovna podle pravidel. Nedaří se mu dát si dokupy svůj vlastní život, ale v podstatě je to milý chlápek. Čemu jsem měla problém uvěřit je, že lidé kolem něho jsou překvapivě sdílní. Nepochybuji o jeho charisma, ale přece jen prozradit "to co jiným nikdy ještě neřekli" anebo se přiznat k vraždě jen tak nějakému sympatickému chlapovi, který se u nich zrovna objevil a tvrdí, že je soukromý detektiv, to moc lidí asi nedělá. Navíc jsem si říkala - má to ten chlápek ale štěstí, vždycky se úplnou náhodou ocitne tam kde se něco děje, potká náhodou lidi kteří jsou do toho zapleteni a další náhodou se ukáže, že je to všechno ještě propojené jinak. I když, Edinburk je na rozdíl od Londýna či New Yorku malé město, ty náhody se dají ještě tolerovat. Každopádně atmosféra tady není špatná, Edinburk je nádherný, je to celé takové jiné a to je dobře. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Prijemna krimi serie se sympaticky britskym rukopisem. Hlavni hrdina se mi sice nedostal tolik pod kuzi jako treba Wallander, ale pripady jsou zajimave, primerene bububu a rozhodne neurazi. Atmosfera take funguje. Vahal jsem mezi 3 a 4*, nakonec lepsi 3, po druhe sezona vsak pridavam jednu hvezdu, postav detektiva zacina mit sve kouzlo... ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Další příjemná a skromná ilustrace, tentokrát k skvělé románové předloze Kate Atkinson. Osoby a prostředí celkem sedí podle knihy (až na absenci Cambridge a tlouštíka), děj je samozřejmě značně zjednodušený a také zpřeházený. Kniha je ale dost komplikovaná neustálými skoky v čase i mezi jednotlivými případy, takže lépe to asi nešlo. 55%. ()

pugs 

všechny recenze uživatele

"Skončím jako Binky Rain, páchnoucí po kočkách, usedlá a mrtvá ve vlastní záhradě." - "To se nikdy nestane, Amelie." - "Jaktože ne?" - "Protože nemáš rada kočky." V prvom rade treba podotknúť, že Case Histories nie je obyčajný kriminálny seriál. Ak by sme naozaj mali zájsť hlbšie do charakteristiky tohto diela, tak by to bolo niečo na spôsob rodinno-kriminálneho mystična. Jackson Brodie nie je jeden z tých geniálnych detektívov, ktorí dokážu vidieť do človeka, nedokáže si poriadne spojiť veci. No má auto, v ktorom jazdí ako o život, až kým nezistí, o čo sa vlastne v danom prípade jedná. Či je tento fakt plus alebo mínus si musí každý človek názor utvoriť sám. Podľa môjho sa autorka snažila byť autentická s reálnou prácou detektíva, chcela zachytiť realitu. Samozrejme, ak by realita bola, že tam kde sa niečo udeje, tak tam práve je. Aj istá postava v tomto seriáli povedala, že je magnet na zločiny. On v podstate berie prípady, z ktorých nemá nárok na odmenu. Každý sa spýta, že čo to doprdele má byť. Z čoho ten chlap žije? Dobrého pocitu? Bohužiaľ zachytenie tajomnej a chladnej atmosféri, ktorá sa objavuje v niektorých scénach , sa nepodarilo. Tvorcovia to asi nevedia, neviem si to vysvetliť. Na tomto 6-delnej sérií nenájdete v podstate nič zaujímavé. Dej sa nezaoberá prípadom, ale postavami - s ktorými sa nemáte šancu zžiť. Aspoň sa dá vidieť, že aj také jednoduché, prostoduché a možno aj zlé (nečítal som to) sa dokáže dostať do povedomia a niekto možno o tom natočí seriál. Tak by podľa mňa nikto nemal sedieť za počítačom, kúpiť si písací stroj (Word je k ničomu, kde je tá správna spisovateľská atmosféra tvorivého procesu?) a hor sa na písanie. Možno vám to raz sfilmujú. 6/10 ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

První série má 6 epizod a vždy dvě epizody spolu souvisí. Jackson vezme případ, který se začne komplikovat a většinou naváže na nějaký jiný. Přitom řeší svoje problémy s manželkou/dcerou. Druhá série má tři epizody, ale po 90 minutách. Jackson se vrací zpět k detektivní práci, přitom se mu vrací to, co nedávno provedl. A opět jsou zde jeho problémy z ženami. Jason Isaacs je sympoš, Zawe Ashton je taky dobrá. Případy jsou pěkné a je dobré zase vidět něco novýho než ty tuctový americký kriminálky. 75% ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Dobrej britskej seriálek, nečekejte ale žádnou ponurost, je to taková light detektivka. Aby ne, když to napsala ženská. Jason Isaacs má charisma a roli soukromého detektiva a bývalého poldy zvládá s přehledem, ostatní herci tradičně kvalitní. Taková pohodovka na zimní večery. ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

Další televizní produkce, která dokazuje, že Jason Isaacs dokáže hrát výborně i ty kladné role, i když pro ty záporné se prostě narodil. Pasoval bych ho na jednoho z nejcharismatičtějších mužů, kteří se na televizních obrazovkách a filmových plátnech vůbec objevují. Samotné Case Histories nejsou moc krimi (což je úleva po všech těch CSI), ale spíše velice blízce sledují Isaacse a ostatní postavy, je to hodně osobní a ponuré. Navíc kolem Isaacse se točí hodně žen, jeho ex-manželka a bývalá parťačka z policejního precinctu. Určitě stojí za to Case Histories shlédnout. Druhá sezona má už pouze 3 episody a dost kazí dojem z první řady, neobsahuje už žádný stmelující motiv a víceméně je hodně nudná. ()

Kouba007 

všechny recenze uživatele

Vvýborná kriminálka se sympatickou hlavní postavou...není to opilý zneuznaný génius ale osobní problémy samozřejmě má. Má to sklony k černé komedii a nechybí chvilky k zamyšlení. Co mě štve, jsou ty flashbacky...ty jsou vážně otravné. ()

Reklama

Reklama