Reklama

Reklama

Vinnetou

(seriál)
  • Německo Winnetou & Old Shatterhand (více)
Trailer

Epizody(3)

Obsahy(1)

Nejen americké televizní společnosti dnes hledají inspiraci v osvědčených filmových hitech minulého tisíciletí. Také němečtí producenti se rozhodli zajistit si pozornost diváků resuscitací klasických titulů. Vedle plánovaného přepracování legendárního válečného dramatu Ponorka si dle očekávání největší publicitu vysloužila třídílná resuscitace ikonického náčelníka Apačů Vinnetoua. Ten, ačkoli původně pochází z knih Karla Maye, je v mysli německého a východoevropského publika neodmyslitelně spojen s barvotiskovou filmovou sérií z šedesátých let. Filmy v hlavních rolích s Pierrem Bricem a Lexem Barkerem se mezitím staly pro některé až fanaticky vyznávaným generačním kultem a jakékoli nové zpracování tudíž čelilo výzvě, jak se s touto tradicí popasovat. Tvůrci zaštítění produkční společností RatPack, která pro televizní stanici RTL projekt nových adaptací realizovala, se zaštítili heslem, že každá generace bude mít svého Vinnetoua a rozhodli se pro radikálně odlišné zpracování, které namísto plakátového hrdinství a dobrodružkové naivity upřednostní inspirace stylem moderních amerických westernů. Milovaným filmům minulého tisíciletí vzdali hold několika malými odkazy a poctami, především čestnými party pro některé z dosud žijících představitelů německých indiánek jako Gojka Mitiče, Mario Adorfa či Marii Versini. Poučit se také nechali v tehdejším řešení natáčecích lokací a celkovém tvůrčím přístupu. Nové filmy tedy také fingují krajinu Divokého západu chorvatskými exteriéry a po vzoru starých adaptací přistupují k původním knihám Karla Maye s velkou mírou scenáristické volnosti.

Třídílná televizní minisérie zpracovává nejikoničtější příběhy, přesněji řečeno ty, které patří mezi nejoblíbenější z původní filmové série. Konkrétně tak diváci znovu, ale nanovo uvidí první seznámení syna náčelníka Apačů Vinnetoua a greenhorna, jenž posléze vejde ve známost jako Old Shatterhand, v druhém filmu s nimi budou odhalovat tajemství bájného pokladu na Stříbrném jezeře a v posledním dílu zažijí poslední společný boj legendární dvojice hrdinů. Ačkoli k Mayovým knihám nové adaptace přistupují velmi volně, oproti oblíbené sérii filmů z šedesátých let zachovávají jeden zásadní rys knih, a sice, že ústředním hrdinou, který díky své síle posléze dostane od indiánů jméno Old Shatterhand, je sám Karel May... Do role Vinnetoua byl obsazen uznávaný mladý albánský herec Nik Xhelilaj, který musel před natáčením podstoupit důsledný fyzický trénink, aby roli statného bojovníka dostál. Old Shatterhanda ztvárnil německý herec charakterních rolí Wotan Wilke Möhring, jenž coby zanícený fanda mayovek byl nabídkou role unesen. Part Nšo-či připadl původem mexické herečce Iazue Lariosové a německý komediální herec Milan Peschel se ujal úkolu zosobnit Sama Hawkense. Stranu záporáků v hereckém ansámblu vedou výteční němečtí představitelé Jürgen Vogel coby zlovolný násilník Rattler, Fahri Yardim jako zlatem poblouzněný bandita El Mas Loco a Michael Maertens coby sadistický syn ropného magnáta Santer Jr. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (187)

VaHo 

všechny recenze uživatele

Nesmíte myslet na původní filmy z 60. let. Jen tak si to budete moci užít. Pravdou je, že to má sestupnou tendenci. První díl je nejlepší, vše dýchá něčím novým, nepoznaným. Krásná přírodní scenérie a příslib něčeho velkolepého v budoucnu. Zbylé dva díly ovšem podstatně ubírají na "dobrodružnu" a jsou čím dál víc ukecané. Nejvíc je tím poznamenám třetí díl. Jeho vrchol - závěrečná bitva, je tak nudná, že jsem se jen díval na hodiny, kdy to skončí. Nechápu, proč každý padouch - má nějakou charakterovou vlastnost, která ho dělá směšným. Chybí mi ty časy, kdy padouch budil repsekt a ne smích. Celkově je ale nový Vinnetou slušnou alternativou k Mayovkám, jak je znám s ohraných videokazet. Nicméně si novou verzi pravděpodobně už nikdy nepustím. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

3/3 Je fakt zajímavé sledovat, jak se z Mayovek 60. let stala modlička pro starší a pokročilé nostalgiky, přitom těch, kteří ty filmy znají dobře je pomálu, ještě méně je těch, kteří Maye pročítají pravidelně a nejméně je těch, kteří zavadili také o Mayovky ze 30. a 50. let. Přesto první reakce na tuhle mini sérii byly samozřejmě obranné. Tomu se musím zasmát. Naštěstí nové Mayovky nekopírují neduhy a konvence dobrodružství s Barkerem a Bricem, ale jdou vlastní cestou, svým postávám dávají realističtější background, zajímavým způsobem propojují samotného Maye s Old Shatterhandem. Cokoli, co pomáhá zmírnit nesmyslný kult, mi dělá radost. Nehledě na to, že i samostatně to funguje nad očekávání dobře. ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, ale některý věci je lepší nepřetáčet. Rozhodně v případě, když je něco natočeno dobře. A rozhodně ne tak s nízkým rozpočtem, že snad nic nemělo menší. Bohužel pro mě úplné zklamání, čekal jsem něco lepšího, akorát jsem roztrpčen. Na třetí díl radši nebudu koukat, nebudu se zbytečně mučit. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já měl Lexe Barkera jako Old Shatterhanda rád, ale moc dobře jsem věděl, že neodpovídá příliš předloze. Takže když jsem viděl New Old Shatterhanda Möhriga, tak jsem se docela těšil, že bude nové zpracování blíže knize, protože se evidentně snažili přiblížit jeho vzhled Karlu Mayovi. Bohužel, mé naděje se začaly rozplývat už během prvních minut filmu, který od předlohy velmi rychle výrazně odbočuje a to i víc než původní milované filmy. Ja bych změnu děje dokázal ještě pochopit, ale změnu postav už ne. *spoilery* Klekí Petra vyškrtnut, Sam Hawkins, který byl Oldův společník od samého začátku se zde náhodně mihne jen třikrát a to víceméně zbytečně, aby tam prostě jen byl. Na jeho kumpány Parkera a Stona (neplést s autory South Parku) samozřejmě můžeme zapomenout. Ještě hůř dopadl Rattler, ze kterého udělali naprosto plochého záporáka, který je v každé scéně tak zlý, aby to pochopil i ten největší blbec. To nejhorší ale udělali Vinnetouovi a Apačům obecně, které degradovali na primitivy s pár stany na úrovni křováků z Bohové musejí být šílení, ovšem s drsnými řečmi o cti, jako kdyby to byli Klingoni. Aby se Olda mohl kamarádit, tak si musel vymyslet blábol o smrti jeho otce při stávce. No a nejhůř dopadl Vinnetou, který na rozdíl od Briceho tu má charisma pornoherce. Někomu tu sice připadají indiáni realističtější, ale opak je pravdou. V původní knize chtěli Oldu vyléčit a pak umučit, což by odpovídalo jak se ve skutečnosti chovali, ale tady si volně běhá, ukazuje obrázky z budoucnosti, rozbalí tupému indiánovi čokoládu (to měl být vtip, haha) a pak ho víceméně pustí zpět. Tam řvě něco o genocidě, asi další vtip, protože tohle slovo vzniklo až během druhé světové. Blbost, tahle banda polonahých primitivů je ještě vzdálenější realitě než v původních filmech. A aby to nebylo všechno, film má jasné chyby, záchrana Vinnetoua z města plného ozbrojených obránců pomocí magického střihu bylo to nejstrašnější. K tomu si Old Shatterhand po MacGyverovsku dynamit, zřejmě provádí nitraci glycerolu. Co naplat, že dynamit byl vynalezen právě pro jeho jednoduchou přepravu a tak nemusel být vyráběn na místě. Jenže tahle scéna byla nutná, aby nemohli podminovat ten most v noci, a tak tu máme na závěr efektní přestřelku před explozí. A na závěr se vrací Sam Hawkins, kterému v databance skalpů najdou ten jeho. V originálu ho skalpoval jiný kmen, tady to měli být Apači a za ten vděk jim ještě pomáhá. Takže znovu, tenhle film je rozhodně MÉNĚ realističtější. Kdyby změnili jména a neodkazovali se na Karla Maye, tak bych hodnotil lépe, ale prznění klasiky si lepší hodnocení nezaslouží. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tady jsou. Legendární postavy našeho mládí.. Old Shatterhand a Vinnetou... Počkat, počkat. To jsem se asi spletl a zabloudil v čase. Legendární postavy našeho mládí bezpochyby jsou dva právě zmínění pokrevní bratři, avšak v podání Lexe Barkera a Pierra Brice. Nové zpracování? Inu, přiznám se, že jsem byl velice zvědav, jak se s tím tvůrci popasují. Doufal jsem, že nová adaptace Mayova díla bude více věrna knižní předloze (přiznávám, že Vinnetou 1-4 jsem nečetl, z knih znám pouze Syna lovce medvědů, Duch Llana Estacada a Old Surehanda). Docela mě zaujala nová vizáž Old Shatterhanda, která přislibovala spolu s jeho civilním jménem Karl May právě silnější pouto s literárním počinem. Bohužel, filmaři se dle slov všech fanoušků knih ještě více od nich vzdalují. Jakožto neznalec nemohu posoudit, nakolik tomu tak je, ale co mi vadilo? Že Vinnetou i Old Shatterhand jsou tu vylíčeni jako nějací nýmandi. Nesálá z nich tak silné charisma jako z Barkera a Brice. Nevadilo by mi, že v prvním díle bude Shatterhand pravým zelenáčem, ale chtěl jsem vidět jasný progres a pokroky v jeho cestě za ikonickou postavou zálesáka. S tím, jak se tu choval on, ale i Vinnetou, by se těžko stali tak uznávanými a obávanými napříč divokým západem. Zkritizovat musím také hudbu. Kdyby tu nezazníval kultovní motiv z filmů z 60. let, byla by absolutně nevýrazná, mdlá a bez jakékoliv kantilény, jež bych si zabroukal. Ve staré verzi měli bandité svoje téma, Old Shatterhand s Vinnetouem zase svoje. Motivy se prolínaly. Dobrodružství mělo spád a romantiku. Zde? Radost mi dělalo prostředí a zdařilé záběry kamery. Potěšilo mě několik scén, v nichž si oba pokrevní bratři (byť v daných scénách ještě bratry nebyli) jen tak povídají o běžných věcech. To více dokresluje jejich silné přátelství. V původní verzi nic takového není, ale tam na to nebyl čas. Akce střídala akci a muži tam hovořili tehdy, když to bylo třeba. O důležitých věcech. Přesto jim divák věřil sílu jejich pokrevního bratrství. Nšo-či mě v tomto zpracování nepřišla ani zdaleka tak okouzlující a šarmantní, byť herečka ji hrála dostatečně půvabná.. asi to bylo novým pojetím její postavy. Nová filmová série zodpovídá mnohé otázky, jež se ve snímcích z 60. let neřešily - jak se Old Shatterhand dostal k Hatátitlovi a koženému oblečení, jak Vinnetou, resp. Apačové získali stříbrnou pušku,... Něco z toho je dobré, to nelze popřít, ale jako celek zkrátka Vinnetou 2016 nefunguje a nemůže se stát takovou legendou, jakou známe z dob našeho mládí. Svůj podíl na tom jistě má také absolutní absence charismatických a silných nepřátel. Ani jeden tu nemá nic z nebezpečnosti a kouzla Cornella, Santera či Forrestera. Kdybych měl ještě na závěr shrnout, jak se mi líbily jednotlivé epizody, musel bych to rozebrat následovně. E 01, Nový svět, přislíbila zajímavé podání a dosti jsem se těšil na druhý díl. E 02, Tajemství Stříbrného jezera, totálně pohřbila potenciál, který první epizoda přinesla. E 03, Poslední bitva, pokažený dojem z druhé epizody lehce napravila, avšak jedno je nutné říct. Když Vinnetou (Brice) zemře, usedá srdce dnes stejně tak, jako v době, kdy mi bylo 4, 5 let. V případě umírání Vinnetoua (Xhelilaj) mi to bylo jedno. Ani stopa lítosti či nějakého dojetí nebo zamrazení v zádech. () (méně) (více)

Galerie (91)

Zajímavosti (7)

  • Jazyk Apačů použitý ve filmu je lakotština, nikoliv žádné nářečí příbuzné apačštině. (ČSFD)
  • Zobrazení původních obyvatel Ameriky z národa Apačů je zde pouze ilustrativní. Filmaři se inspirovali spíše indiány z plání (prerií), jako jsou Siouxové, Vraní indiáni atd. (ČSFD)
  • Súčasný typ vysúvacieho rúžu bol vynájdený vo Francúzsku až po 1. svetovej vojne, takže Neke Bah (Emilio Sakraya) ním nemohol krášliť Nscho Tschi (Iazua Larios). [Zdroj: extraplus.sk] (magu)

Reklama

Reklama