Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Po prvej sérii pre mňa 9,5/10 a absolútne zásadná seriálová záležitosť. Okrem psychologicky vymakaného scenára a perfekcionistickej réžie z iného sveta, musím vychváliť najmä unikátny spôsob zapájania samotného diváka do vyšetrovacích procesov. Spôsob, akým sú vedení herci, akoby bol zľahka "posunutý" či "asynchrónny" oproti príbehovej rovine, vďaka čomu divák samotný hľadá nezrovnalosti v gestikulácii, či mimike podozrivého, spája si súčasný prípad s predošlými, vidí nové súvislosti vďaka čomu sa začínajú nakláňať jeho "urobil to/neurobil to" váhy. Samozrejme, nie že by seriál z divákov vychovával reálnych detektívov, skôr to beriem ako veľmi inovatívny rozprávací postup, umožňujúci väčšie ponorenie do deja, sebavedomé vedenie diváckej pozornosti - ako i príjemné nepodceňovanie jeho inteligencie. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mindhunter je seriál přesně pro mě. Ještě když jsem chodil na základní školu, dostala se mi do ruky kniha Století detektivů, která posloužila jako základ pro seriál Dobrodružství kriminalistiky, a já jsem zjistil, že sice nemám vražedné sklony (až na výjimečné případy), ale převelice mě zajímá literatura faktu s podobnou tématikou. No, je pravda, že osudy kasařů a defraudantů mě nechávaly vcelku chladným, vrahové (zvláště ti sérioví) mě ale zaujali velice velmi. Kniha Lovec duší Johna Douglase a Marka Olshakera se ke mně dostala pochopitelně mnohem později, ale za tu dobu, co ji vlastním, už jsem si ji několikrát přečetl a na seriál vytvořený na jejím základě jsem se těšil. Můžu říct, že mě tvůrci nezklamali... No, trochu ano. Druhá polovina sezóny byla od té první pocitově dost odlišná, byla i zřetelně slabší, ale já doufám ve zlepšení. Pokud bude seriál popisovat i činy Dennise Radera, měli by mít tvůrci ke zlepšení dost času, vždyť by měli sledovat děj v letech 1974-91, takže jim věřím a těším se. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta vůbec nejslavnější Netflix kriminálka mi dost dlouho unikala, zkusili jsme ji už předloni, abychom se na ni na úkor jiných vykašlali a správný čas nadešel až nedávno. A po první řadě je třeba uznat, že měla být zkouknuta už v době svého uvedení. Neříkám, že mi netrvalo si zvyknout na občasnou nekonzistenci, přeskakování z případu do případu či matení v samotném prostoru a čase, stylisticky a přístupem bez servítek si mě ale Mindhunter rychle zaháčkoval. [viděno na Netflixu] ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dal jsem si načas, ale konečně mám další netflixovskou pecku za sebou. Produkci jsem příliš nesledoval, viděl jsem sice nějaký ten trailer a seriál mě vlastně začal pořádně zajímat až po prvních nadšených ohlasech. A David Fincher je samozřejmě pořád jeden z nejlepších režisérů současnosti, takže jako jeho velký fanoušek jsem si Mindhuntera logicky nemohl nechat ujít. A rozhodně jsem nelitoval. Atmosféra se nese přesně ve stylu mistrových starších kousků, tedy hlavně Zodiaca a je to jedna velká paráda, ovšem fanoušci něčeho vyhrocenějšího by mohli být zklamaní. Mindhunter je v podstatě jedna velká osmihodinová konverzačka, která se vyplatí dávkovat po dvou dílech (dle složení režisérů) a nepozorného diváka dokáže v klidu uspat. Ti ostatní si však budou užívat neuvěřitelnou chemii a respekt dvou hlavních postav ztvárněnými budoucí hvězdou Jonathanem Groffem a zkušeným harcovníkem Holtem McCallanym. Jejich špičkování patří vůbec mezi to nejlepší, na co lze v seriálové tvorbě koukat a v kombinaci s výborným tempem prakticky všech dílů, správně melancholickou hudbou a vynikajícím soundtrackem podkreslujícím konce jednotlivých dílů se vskutku jedná o strhující dílo, jež můžu s klidem doporučit všem, co to s kinematografií myslí alespoň trošku vážně. Možná mě jen malinko zklamal závěr, který je patrně záměrně zbytečně nevyhrocený a jasně vybaluje karty na další série, přecejen jsem ale čekal tu pomyslnou třešničku na jinak velice lahodném dortu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to hodně zvláštní případ. Je asi důležité nejdříve říci, že jsem si seriál představoval jinak. Myslel jsem si, že budeme zabrušovat lehce do sci-fi. Myslel jsem si, že pojedeme osmdesátkovou atmosféru v nějaké alternativní realitě kde detektivové se budou lidem dostávat nějak do hlavy nebo tak. Něco jako Minority Report. Ale místo toho se detektivové dostávali do hlavy jinak. Upřímně řečeno, psychologie je moje téma. Je to má vášeň a je to jedna z mých největších zálib. Seriál do toho skvěle uvede a neustále se v tom nimrá. Ten rozjezd je sice pomalý, ale něco se v tom najde. Někdo to kouzlo objeví, někdo taky ne. Nejde pro mě o něco dokonalého, ale je to obrovský potenciál, který mistr Fincher objevil, vytvořil a ostatní v tom snad budou skvěle pokračovat dál. Má to nakročeno dobře. Asi opravdu nepůjde o seriál, který se bude rozvíjet k naprosté dokonalosti a každá série bude mega lepší a mega lepší, ale spíše to bude něco na co se vždy rád podívám. Už vzhledem k tomu jak jsem se přistihl, že jsem se na poslední dva díly vyloženě těšil. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • V epizodě zazní při časové montáži píseň „Fly Like an Eagle“ od Steve Miller Band (verze z roku 1976). (J.F.B.)

Reklama

Reklama