Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

70%. Skvelý seriál z produkcie Davida Finchera a Charlize Theron (!). Hoci pojednáva o mimoriadne temných a nebezpečných veciach, vďaka chytľavým hláškam, svižným dialógom, sympatickým postavám, parádnym hercom a výbornému soundtracku je svojím spôsobom veľmi zábavný. Napriek vlažnej prvej epizóde, asi dvom slabším častiam uprostred a prekvapivo „nijakému“ koncu rozhodne jeden z najlepších seriálov roka. Zabudnite na akčné scény, zabudnite na Sedem, dokonca aj na Mlčanie jahniat (hoci to sa dosť inšpirovalo výskumom týchto pánov, ktorí sú ale pre účely seriálu premenovaní). Mrazivé, husté, atmosférické. Spočiatku to má intenzívne sexuálne scény, ktoré sa však s pribúdajúcimi dielmi začnú vytrácať. Veľkým plusom sú sympatické postavy (všetci sú dobrí, od vrahov cez agentov FBI, ale najlepšie je ústredné duo v čele s masívnym Holtom McCallanym, starším vekom, ale mladým duchom). Trocha ma mrzí nedoriešenie niektorých vecí (mačka, riaditeľ školy, Tenchov syn). Väčšina epizód je však skvelých, má parádne soundtracky, fajn retro atmosféru a plno parádnych momentov. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, čekal jsem seriál, který bude více akční a více thrillerový, ale ono se ve skutečnosti jedná o psychologické drama, kde se vrazi jen zpovídají. Ale přesto to není špatné, naopak, daří se rozhovory vést tak, aby seriál nenudil. Přesto jsem čekal, že to bude ještě intenzivnější zážitek, než jaký jsme dostali. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to hodně zvláštní případ. Je asi důležité nejdříve říci, že jsem si seriál představoval jinak. Myslel jsem si, že budeme zabrušovat lehce do sci-fi. Myslel jsem si, že pojedeme osmdesátkovou atmosféru v nějaké alternativní realitě kde detektivové se budou lidem dostávat nějak do hlavy nebo tak. Něco jako Minority Report. Ale místo toho se detektivové dostávali do hlavy jinak. Upřímně řečeno, psychologie je moje téma. Je to má vášeň a je to jedna z mých největších zálib. Seriál do toho skvěle uvede a neustále se v tom nimrá. Ten rozjezd je sice pomalý, ale něco se v tom najde. Někdo to kouzlo objeví, někdo taky ne. Nejde pro mě o něco dokonalého, ale je to obrovský potenciál, který mistr Fincher objevil, vytvořil a ostatní v tom snad budou skvěle pokračovat dál. Má to nakročeno dobře. Asi opravdu nepůjde o seriál, který se bude rozvíjet k naprosté dokonalosti a každá série bude mega lepší a mega lepší, ale spíše to bude něco na co se vždy rád podívám. Už vzhledem k tomu jak jsem se přistihl, že jsem se na poslední dva díly vyloženě těšil. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odosobněné lokace, chladné barvy, práce s detaily, tlumené emoce, perfekcionismus. Skeptický bůh David Fincher je cítit na sto honů. Co je potřeba k tomu někoho umlátit k smrti? Touha po kontrole, pocit vzrušení, pominutí mysli? Výslechy jednotlivých vrahů mají spád, dialogy odsýpají, napětí graduje. Jenže jednotlivé díly těšily v jednotlivostech, coby celek mi to tolik nechutnalo. Místy monotónní až rozpačité. Tak to prostě je. Ona nepřítomná forma a neosobní pojetí mi jednoduše pro tentokrát nesedly. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mindhunter je seriál přesně pro mě. Ještě když jsem chodil na základní školu, dostala se mi do ruky kniha Století detektivů, která posloužila jako základ pro seriál Dobrodružství kriminalistiky, a já jsem zjistil, že sice nemám vražedné sklony (až na výjimečné případy), ale převelice mě zajímá literatura faktu s podobnou tématikou. No, je pravda, že osudy kasařů a defraudantů mě nechávaly vcelku chladným, vrahové (zvláště ti sérioví) mě ale zaujali velice velmi. Kniha Lovec duší Johna Douglase a Marka Olshakera se ke mně dostala pochopitelně mnohem později, ale za tu dobu, co ji vlastním, už jsem si ji několikrát přečetl a na seriál vytvořený na jejím základě jsem se těšil. Můžu říct, že mě tvůrci nezklamali... No, trochu ano. Druhá polovina sezóny byla od té první pocitově dost odlišná, byla i zřetelně slabší, ale já doufám ve zlepšení. Pokud bude seriál popisovat i činy Dennise Radera, měli by mít tvůrci ke zlepšení dost času, vždyť by měli sledovat děj v letech 1974-91, takže jim věřím a těším se. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • V epizodě zazní při časové montáži píseň „Fly Like an Eagle“ od Steve Miller Band (verze z roku 1976). (J.F.B.)
  • Finále 1. série pojednává o případu Darrella Gena Deviera (Adam Zastrow), který Holden Ford (Jonathan Groff) a Bill Tench (Holt McCallany) řeší metodami vytvořenými na základě jejich rozhovorů se sériovými vrahy. Seriál byl inspirován knihou "Mindhunter: Lovci myšlenek" bývalého agenta FBI Johna E. Douglase. Devier ve skutečnosti žil v Georgii, ořezával stromy v sousedství, kde byla znásilněna a zabita 12letá Marie Francese Stonerová. Douglas během výslechu skutečně použil vyšetřovací taktiky jako detektivové v seriálu. Tedy falešnou složka papírů, která působí dojmem, že má hodně usvědčujících důkazů, naznačování, že oběť si o to říkala, a krvavý kus kamene položený před ní. (Macik1982)

Reklama

Reklama