Reklama

Reklama

MINDHUNTER: Lovci myšlenek - Série 1

(série)
USA, 2017, 8 h 19 min (Minutáž: 34–60 min)

Tvůrci:

Joe Penhall

Předloha:

Mark Olshaker (kniha), John Douglas (kniha)

Hudba:

Jason Hill

Hrají:

Jonathan Groff, Holt McCallany, Hannah Gross, Anna Torv, Cotter Smith, Cameron Britton, Alex Morf, Joe Tuttle, Peter Murnik, Joseph Cross, Jesse C. Boyd (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Dva agenti FBI se na konci 70. let ve snaze pomoci rozvoji kriminalistiky odhodlali ponořit do psychologie vraždy a přiblížit se znepokojivě blízko skutečným netvorům. (Netflix)

Recenze (97)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je v zásade zvláštne, že toto funguje. Strašne mi to pripomína Zodiaca, čo je asi jediný film of Finchera, ktorý naozaj nemusím. Nie sú tu žiadne násilné ani vypäté scény. Nie je tu žiadna akcia, vzťahy majú realistický podtón a tým, že sa jedná o inteligentných ľudí, tak aj vzájomná interakcia a komunikácia je podávaná sofistikovane a nedramaticky. Celé je to založené na konverzačkách, na riešení prípadov, neťahajú nás k tomu ani slávne mená hercov, ani scény, ktoré by v televízií nikto nikdy nevidel. Čo je ale to, vďaka čomu je seriál taký perfektný je odkrývanie ľudskej psyché v tom najlepšom scénaristickom móde.Nefunkčnosť spoločnosti produkuje vrahov. A tím z FBI sa snaží týchto vrahov klasifikovať. Objaviť príčinu toho, prečo sa správajú tak, ako sa správajú. Niektoré výpovede sú silné. Iné divácky uspokojivé. A hlavne je ponorenie sa do tohto sveta neuveriteľne pútavé. Kašľať teraz na Freuda. Fincher vytvoril seriál, ktorý je civilný, atmosférický, skutočný a nepríjemný. Celú sériu som zhltol na jedno pozretie a chcem viac a viac. Pretože som si hlavných hrdinov zamiloval. A tiež preto, lebo sofistikovaných seriálov, ktoré rezonujú máme naozaj strašne málo. 1.séria - 100% ()

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kriminální žánr je rozmáznuté odvětví v kinematografickém průmyslu, jenž přináší stovky a tisíce takto laděných projektů ročně, přičemž se od sebe odlišují minimálně a slouží jako výplach pro večerní pohodlí pracující obce společnosti. Samozřejmě, pár výjimek se najde a mezi ně se počítá i tato prácička. Projekt Joa Penhalla (scénárista vynikající The Road) vzal pod producentská i režisérská křídla David Fincher, čímž to dostalo nálepku jistoty v kvalitní dílko. A vskutku, tato nálepka nešíří žádnou dezinformaci. Kriminálka, zasazená do konce 70. let, průbojná ústřední dvojice agentů FBI. Zpočátku nic nového neříkající premisa. Jenže tady se na to jde jinak. Zde vyšetřovaní hraje vedlejší roli a dává přednost tomu aspektu, díky jemuž dostal tento projekt oprávněnou pozornost. Profilování sériových vrahů. V žánru nezvyklá věc, hodná k detailnímu prozkoumání. A přesně to seriál nabídne. Znázornění různých archetypů pološílených, psychopatických zabijáků a sociopatů je ohromující, sledovat jejich důvody, pohnutky, způsob myšlení s jejichž pomocí vysvětlují své více či méně hrůzné činy je zajímavé a neokoukané, tedy nenudící a pozornost strhující. Ale pozor, nejedná se o dokument, zde popsané atributy jsou vkusně zdramatizovány. Hlavní postavy jsou v úvodu dobře představeny a následující epizody jsou jejich charakterní rysy vymazlovány a podrobovány přirozenému vývoji. Časové období zasazení kupodivu není cpáno v každém záběru na odiv, naopak, pracuje se s ním jako se všední normálností, tudíž toho divák není hned po pár epizodách přejeden. Fincherova ruka je znát. Pod pozadí dostal režisérkou stoličku na první a poslední dvě epizody, tedy na stěžejní části seriálového média. V prvních dvou zodiacovským stylem vybuduje atmosféru a ukáže tvář, jenž toto dílo ponese. Tedy vážnou, lehce cynicky humornou náladu s příhodnými kapkami mrazivosti. Na to navázal s větší či menší (rozuměj kvalitním, ne špatným) přesností zbytek režisérského ansámblu, aby to na konci Davídek znovu uchopil a vydyndal zbytek svého umu k zhotovení skvělého finále a lákadla na další sérii. To vše je podbarveno vybranou dobovou hudbou, jíž nejvíce využívají a zneužívají právě Fincherovy epizody. Tento projekt není pro každého, na mainstream je to moc utahané a protkané ještě utahanějšími dialogy, pro vyspělejší konzumenty to jest žánrový bonbonek se záměrně nakyslou příchutí. 9/10. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

OK, avšak očekával bych větší rodeo. Jednička vyniká v až dokumentaristickém ztvárnění studie chování masových vrahů, tedy téma, které David Fincher opravdu umí. Tématicky je Mindhunter ohromně bohatý a zajímavý. Filmařsky však místy opakující se, ukecaný, přespříliš intelektuální i v momentech, kdy to není úplně potřeba. Nemá však žádné vyloženě slabé misto. Druhá polovina byla lepší ve chvíli, kdy se kromě výslechu vězňů začly řesit i osobní vazby a vzájemné konfrontace hlavních hrdinů. Stejně tak přerod hlavního hrdiny z nováčka na protřelého mazáka je impozantní, protože je tak nenásilná a přirozená. Pokud dvojka bude trochu svižnější, má tahle minisérie potenciál být skvělá. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Neskutočne zvláštnu atmosféru má tento čudný seriál, zaoberajúci sa charakterom osobností tých najväčších zločincov, podieľajúcich sa na tých najohavnejších trestných činoch - vraždách. Pre človeka, lákajúceho téma sériových vrahov, absolútna povinnosť. Nebudete však svedkom žiadnych ohavností. Iba podivných rozhovorov, ktoré Vás miestami vďaka hereckým výkonom doslova posadia do fotelky. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to hodně zvláštní případ. Je asi důležité nejdříve říci, že jsem si seriál představoval jinak. Myslel jsem si, že budeme zabrušovat lehce do sci-fi. Myslel jsem si, že pojedeme osmdesátkovou atmosféru v nějaké alternativní realitě kde detektivové se budou lidem dostávat nějak do hlavy nebo tak. Něco jako Minority Report. Ale místo toho se detektivové dostávali do hlavy jinak. Upřímně řečeno, psychologie je moje téma. Je to má vášeň a je to jedna z mých největších zálib. Seriál do toho skvěle uvede a neustále se v tom nimrá. Ten rozjezd je sice pomalý, ale něco se v tom najde. Někdo to kouzlo objeví, někdo taky ne. Nejde pro mě o něco dokonalého, ale je to obrovský potenciál, který mistr Fincher objevil, vytvořil a ostatní v tom snad budou skvěle pokračovat dál. Má to nakročeno dobře. Asi opravdu nepůjde o seriál, který se bude rozvíjet k naprosté dokonalosti a každá série bude mega lepší a mega lepší, ale spíše to bude něco na co se vždy rád podívám. Už vzhledem k tomu jak jsem se přistihl, že jsem se na poslední dva díly vyloženě těšil. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (9)

  • Píseň, která zazní v posledních záběrech a v závěrečných titulcích, je „In to the light“ od Led Zeppelin. (l3ricktop)
  • Finále 1. série pojednává o případu Darrella Gena Deviera (Adam Zastrow), který Holden Ford (Jonathan Groff) a Bill Tench (Holt McCallany) řeší metodami vytvořenými na základě jejich rozhovorů se sériovými vrahy. Seriál byl inspirován knihou "Mindhunter: Lovci myšlenek" bývalého agenta FBI Johna E. Douglase. Devier ve skutečnosti žil v Georgii, ořezával stromy v sousedství, kde byla znásilněna a zabita 12letá Marie Francese Stonerová. Douglas během výslechu skutečně použil vyšetřovací taktiky jako detektivové v seriálu. Tedy falešnou složka papírů, která působí dojmem, že má hodně usvědčujících důkazů, naznačování, že oběť si o to říkala, a krvavý kus kamene položený před ní. (Macik1982)

Reklama

Reklama