Reklama

Reklama

Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve  –náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat... je tohle ta pravá cesta? (Bontonfilm)

(více)

Videa (34)

Trailer 2

Recenze (1 159)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Trailer ma nelákal, ale H. Ford a Ben Kingsley sú dosť presvedčivý. Napokon film nasekaný trailer v mnohom prekonal, no ostal som trochu prekvapený koľko priestoru dostali detskí hrdinovia. Akoby bol film robený práve pre toto publikum. Pre mňa osobne, ale určite i pre mnoho ďalších bolo veľkým sklamaním, že sa v závere so žiadnymi mimozemšťanmi nestretneme. Toto som bral ako taký malý podvod na divákovi. Scény cvičenia a bojových hier v beztiažovom trenažéri však boli natoľko vydarené, že sa prikloním k slabším štyrom *. 70%. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naozaj som netušil, čo od filmu očakávať, naschvál som nevidel trailer, zrýchlene som prebehol zadný obal DVD a šiel do toho. Film sa spočiatku správa dosť povrchne a po polhodine som si myslel, že je to celé len zlý vtip. Partia tínedžerov, ktorí majú zachrániť svet, je vyslaná do vesmírnej výcvikovej stanice, aby sa s nich stali neľútostní velitelia (vo veku 8-10rokov? WTF?!) atď. Nezvyknem spoilerovať, ale takýmto pomerne lineárnym štýlom bude príbeh ešte nejakú tú dobu pokračovať. Postupom ale film naberá na obrátkach, pomerne svižne plynie hlavne vďaka akčným scénam. Veľa času sa ale stráca pomerne otrepanými motivačnými frázami a dialógy celkovo neoslnili. Navyše vodcovstvo a dominantnú pozíciu, ktorú mal Asa Butterfield stvárniť, som mu takmer vôbec neuveril, a keďže je pozornosť celého filmu upriamená práve naňho, tak tým je ovplyvnený aj môj celkový dojem. Na druhej strane záver filmu je úplne iná kapitola a prekvapujúco ma napriek predchádzajúcim dvom tretinám filmu celkom slušne zrazil do kolien. Tu sa nakoniec prejavila slabosť osobnosti Asu Butterfielda preukázala ako dobrou voľbou, pretože v závere dokázal skutočne precízne zahrať na city. Reputácia a chuť teda sčasti napravená. Samozrejme dalo sa na to pozerať aj kvôli Fordovej a Kingsleyho účasti, skvelej práci kamery a vyčančaným efektom. 60%. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Moje máma dycky říkávala: je to hra, dokud někomu nevypíchneš voko! Knihu sice jsem nečetl (fakt se to nedá stíhat s těma dalšíma cca třiceti úplněnejlepšímasci-fi, co mám v knihovničce) a film, který teď zmíním, jsem neviděl, ale tipuju, že filmová Enderova hra je minimálně ze třiceti procent takovým Hunger Games po vesmírňácku s tím, že asi bude i o dost drsnější, osudovější a hlavně hravější. Ale dost hádání. Má to úžasný spád od první až do poslední vteřiny, Hood si s režijí evidentně vyhrál, no a s odstupem času (ehm, šest hodin po zhlédnutí) se prostě jedná o zdaleka nejsympatičtější odpočinkové, PLNOKREVNÉ scífo, které jsem tento rok viděl. Moc tomu ani neubírá, že se Asa kdovíproč stále cítí před kamerou nesvůj (všimněte si těch radcliffeovských tiků a záškubů těla), tyhle anti-gravitační skopičiny Vás ve spojení s epesním Jablonskyho hudebním podkresem v sále přikovají do sedadel. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Asa Butterfield musí dokázat, že je nejchytřejší žák Bitevní školy, aby mohl spasit celé lidstvo. Gavid Hood natočil odměřený protipól Trona, ve kterém mysl poráží hrubou sílu a efektivita ušlapává efektnost. Nevím, jak budou spokojeni milovníci slavné předlohy a sci-fi blockbusterů. Se správnými požadavky si ale s Enderem zahrajete s velkou chutí, jelikož moc podobných partií není a do budoucna asi ani nebude. (7/10) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Uplácat ze zajímavé, poměrně drsné a psychologicky namakané předlohy Hostitelské Stmívání v Bradavicích může jen naprosté, nekulturní hovado. A povedlo se! Dvanáctiletí smradi zase mohou do kina bez dozoru, Majer s Metrem a Godvynem si namažou macatější vrstvu jeseteřích jiker na macesy, protože skvěle zacílili, já jen hodím kosu z Májky a už teď hrůzou nespím, až začnou restartovat a přizpůsobovat assbookové mentalitě třeba Vetřelce. Taková náctiletá Riplyjová, osudově zamilovaná do vetřelčí matky, co se množí tak, že rozsévá mezi lidmi Amorovy čípky a pak jim z pupíků vylétávají růžové bublinky s ňuňu mimozemskými štěňátky, to bude čtvrtý jezdec filmové apokalypsy, já se na to vyseru úplně a půjdu raději zamořit nějaký knižní web. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (30)

  • Několik měsíců před premiérou se rozhodla podstatná část fanoušků knihy kvůli bigotním homofobním výrokům autora předlohy Orsona Scotta Carda film bojkotovat. Studio Lionsgate se od jeho výroků okamžitě distancovalo. (Brousitch)
  • Název literární předlohy byl inspirací pro film Benderova hra (2008), příbuzný známému seriálu Futurama (od r. 1999), do jehož čtyř epizod byl také rozstříhán. S příběhem knihy ani filmu však neměl mnoho společného. (nopud)
  • Futuristicky vyhlížející automobil je koncept Audi Fleet Shuttle Quattro a designeři Audi ho navrhli přímo pro tento snímek. Ve scénách, kdy automobil řídí plukovník Graff (Harrison Ford), ve skutečnosti seděl v seriovém Audi A7 Sportback a konečný vzhled byl dotvořen pomocí CGI. (Saur.us)

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

Nej filmy roku 2013 dle ČSFD.cz

29.12.2013

Seznam nejlepších filmů roku 2013 dle ČSFD.cz si můžete nechat zobrazit ve specifičtějším výběru Žebříčků, a to i zvlášť pro jednotlivé žánry. V celkovém žebříčku divácké líbivosti vedou s úžasnými… (více)

Další nezletilá zabijácká holka?

Další nezletilá zabijácká holka?

29.08.2013

Je to tak, po Hanně a aktuálně řádící Hit-Girl v Kick-Ass 2 dorazí na plátna kin další dorostenka s povolením zabíjet. A hned ve dvou různých filmech! Tentokrát v podání Hailee Steinfeld, kterou po… (více)

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

Přidáte se k bojkotu Enderovy hry?

16.07.2013

Nákladná adaptace slavného a mnoha žánrovými cenami ověnčeného sci-fi románu, kterou pro studio Lionsgate natočil Gavin Hood, má problém. Jeho jméno je Orson Scott Card. Ten, kromě toho, že je… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno