Reklama

Reklama

Metro

Trailer 1
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (224)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TATI, TO DNES NEPŮJDU DO ŠKOLY?“...... /// Klasika katastrofickejch scénářů – seznamka s hlavníma postavama, do toho záběry tunelu, kterej pamatuje minimálně Druhou světovou. Pětadvacet minut a obdivovatelé vody v kolejišti spolu s milovníky rozmrdanejch vlakovejch souprav sice nepřehlídnou, že CGI je z toho slabšího soudku, ale tam dole to většinu času má solidní atmosféru. Vona totiž ta, co se chová jako píča není v kanále, ale ve městě. Lidskej druh bojuje o přežití v podzemním aquaparku (je tam prostě voda), všechno funguje jako v Rusku (jinej kraj….. no a co, Korejci maj taky svoje chybičky…), a přestože ty drsněji vyhrocený situace patřej spíš do rodinnýho dramatu, souhlasím s tím, že to zase taková trapárna nebyla. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potrpím si na podzemní romantiku. 2.) Odcházím do Moskvy jezdit metrem. 3.) Thx za titule ,,xpandelx a boriskotleba“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film o tom, jak do Moskevského metra natekla voda. Spoustu vody. A lidi začínali utíkat z tunelu na už tak přeplněnou zastávku, někteří štěstí měli, někteří ne. A v metru zbylo několik dementů - holčička (nejlepší scéna byla, když tam všude byla voda, všichni byli v nebezpečí a ona se s klidem zeptala: Tati, to dnes nepůjdu do školy?), její dva otci (nejsou to gayové, ale její maminka jede vztah se dvěma chlapi najednou), mladý pár (průvodce a astmatička - ruský Romeo a Julie, nejlepší scéna: Všude je spousta vody a jí spadne inhalátor do zatopeného tunelu, mladík tam samozřejmě doplave a když ho už najde tak uvidí mrtvolu, lekne se a upustí inhalátor... Tím to ale nekončí, pak ho asi 10 minut hledá ve vodě (aniž by se nadechl) a pak vyplave ven a zachrání tak tu astmatičku), tlustý řidič (SPOILER který umřel v pravý čas, protože těma dírama, kterými tam chodili, by se on neprotáhl KONEC SPOILERU), nějaká žena (která sem tam plácla nějakou hlášku a oživila to) a čivava, SPOILER která přežila asi tisíc zatopení, zaplavení a pro ni jistých smrtí... KONEC SPOILERU. Co se mi na tomhle filmu líbí je to, že zde přežijí i vedlejší postavy. Ale těch nelogičností, těch stupidních momentů... A ten konec, ty vole... Víc než 2* si to nezaslouží... ()

Reklama

KeithMaxwell 

všechny recenze uživatele

Tenhle film plný rozporů se mi celkem těžko hodnotí ale nakonec ty 3* dám. Efekty, soundtrack a hlavně scéna vykolejení vlaku při které mu slušně běžel mráz po zádech a je lepší než metro scéna v Knowing, to vše je super ale trapná romantická linie s nesympatickou blondýnou roztažená po celou stopáž nudí, trapné kliše s inhalátorem které bych čekal v německém katastrofickém filmu v neděli odpoledne na nově to strašně táhne dolů. Na jedno podívání neurazí ale po druhé projekci bych určitě šel s hodnocením dolů. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Katastrofický thriller ruské produkce, odehrávající se v prostředí zatopeného metra. Snímek má více jak dvě hodiny a trpí veškerými příznaky jiných katastrofických filmů, které jsou k vidění. Rozjezd dobrý, (zatopení metra je slušně zpracované a efektně natočené) ale po hodině filmu, jakoby stál příběh na místě a ploché charaktery (jediná výjimka manžel vs. milenec) výsledný -průměrný- dojem pouze utvrzují. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Skupina ľudí sa čvachtá a pľuští zatopenými chodbami moskovského metra. Nestačí im, že sa zachraňujú pred pohromou, to nie. Riešia zároveň neveru a tak. Nakoniec sa z metra vyčvachcú. Povznášajúci zážitok to veľmi nie je. Odporúčam pozrieť si film všetkým súčasným aj nádejným vodoinštalatérom. No a samozrejme tým, čo sa radi hodiny pohybujú v premočenom oblečení. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)
  • V knižné předloze se děj odehrával mezi stanicemi Tušinskaja a Ščukinskaja, kde se nachází v té době nedostavěná stanice Spartak (původně Volokolamská), avšak pro potřeby filmu se tento úsek nedal použít mimo jiné i proto, že s filmaři moskevské metro kategoricky odmítlo jakoukoliv spolupráci. (Jehova)

Reklama

Reklama