Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (223)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Takže takto si Rusáci predstavujú katastrofický boj o prežitie v zatopenom metre. Zbytočne dlhé a s dejovými odbočkami, ktoré boli nezmyselné. Práca s napätím a hudbou je pre nich tiež neznámy pojem. Natočené to ale bolo vierohodne. Len pri tých vyšších miestach mi chýbalo viac vodky. Davové scény ale super. 3 z 5 ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Kdyby jsi chodil do práce střízlivej, nemlel bys tu něco o vodě........... Ruští tvůrci se s tím nepářou. Proč do metra nenahnat rovnou několik stovek lidí, kteří dokáží udělat perfektní paniku. Davové scény jsou povedené, hudba trochu monotonní, křik, pláč, zmatek a krev. Dramatická stránka je perfektní a krásné jsou jak zpomalené tak i ty zrychlené záběry. CITÁT - Nenastupujte, vlak jede do depa......... Je vám divné, proč je v metru takový nával. Pak věřte, že Moskva měla v roce 2010 11,5 milionu obyvatel. Celé Čechy v jednom městě. Film má něco přes dvě hodiny, ale ani jednou jsem se nenudil. CITÁT - Budu mít alergii na metro. ()

Reklama

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Celkom slušný kúsok od ruských súdruhov, nebyť toho docela prefláknutého a naivného scenára. Avšak pekne sa snaží nám vykresliť psychologické rozpoloženie hlavných postáv, pričom ale tak trochu zanedbáva charakter tých vedľajších. Vizualizácia tiež nebola najhoršia. O niečo lepšie ako priemer (60%). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rusi týmto katastrofickým snímkom príjemne prekvapili. Nemôžeme tu síce čakať žiadne prevratné vizuálne efekty ako napr. u amerického mainstreamu, ale v rámci starej poctivej filmariny tu potešili aj tie. Pravda, možno až na pár fyzikálnych nejasností, ktoré mi akosi nešli logickou stránkou stráviť, našťastie si však toho bežný divák ani nemusí všimnúť. Páčilo sa mi aj prepojenie vedľajšej vzťahovej drámy hlavných hrdinov s nosným katastrofickým príbehom. Na záver sa dostavilo aj niečo málo emócií, takže u mňa celkom spokojnosť, za skúšku tento film určite stojí. 65/100 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Urobiť film o poruchách v Rusku je niekedy ľahšie než sa môže zdať a ešte je to aj uveriteľné, lebo tá krajina je obrovská a vydávala peniaze na megalomanské projekty, ale išlo sa tempom a spôsobom, ktorý na ľudí veľmi nehľadel. Film ako taký je napínavý, znesiteľný a hystéria nie je prehnaná. Avšak pri toľkých mŕtvych je tá hudba nevhodná a navyše aká je asi šanca, že zrovna najvzrušujúcejšiu časť udalostí obstarajú muži, ktorí sú si v niečom blízki? No, malá. To s tou dopravou celkom dobre vymysleli, no to s tým pádom vody v pravom okamihu pre záchranu tých ľudí, či vynorenie sa spod vody chlapca, keď si ostatní začínali myslieť, že sa utopil, senzáciechtiví novinári alebo inhalátor, to už je taký nevkus akoby prebratý z amerických filmov. Ono toho vo filme veľa nebolo napriek dĺžke, ale tiež to ako katastrofický film nebol trapas aj keď záver je taký trocha moralistický a jednoduchý, no pochopiteľný. Tiež dodám, že nenechajte sa oklamať súpravou metra vyrážajúcou spod zeme pri Kremli na plagáte k filmu. Čo chválim je istá priamočiarosť a rozmýšľanie v niektorých momentoch. Ešte keby tam boli nejaké prvky povahy Rusov, ktoré by boli originálne a nie iba negatívne, keď sa na to človek pozrie s nadhľadom, tak by som to možno hodnotil lepšie. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Celkově všechny Moskevské scény se natáčely v Samaře, kde filmování probíhalo po dobu 2 týdnů. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)

Reklama

Reklama