Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele hous.enka k tomuto seriálu (4)

Pět zrození (2015) (S03E01) 

Další z několika málo sond do českého porodnictví současné začátku 21. století. Někdy mám pocit, že se zas tolik za posledních dvě stě let nezměnilo, bohužel. Ano, vybavení máme špičkové, lékaři i sestry jsou na vysoké odborné úrovni, ale z porodnictví se stal stroj na děti. Postrádám tu jistou (alespoň minimální) míru osobního přístupu a empatie. Což dokazuje již zmíněný postoj MUDr. Svobody (Hlavně musíme mít trpělivost x Teď to trochu urychlíme). Pokud jde o medikamenty, lékařský personál by měl samozřejmě pacientku seznámit s účinky - včetně těch nežádoucích - medikamentu, který chtějí pacientce podat. Na druhou stranu si nejsem jista, do jaké míry je to v danou chvíli pro pacientku relevantní a do jaké míry to potřebuje vědět. Zpátky k Pěti zrozením. Dokument je to určitě zajímavý, poměrně jasně vystihl, co chtěl svým divákům říct a vzhledem k tomu, že Erika Hníková se v tématu českého porodnictví pohybuje už déle (je autorkou konceptu české dokusoup Čtyři v tom), jsem zvědavá, s čím dalším přijde. ()

Výchova k válce (2016) (S04E02) 

Opravdu si nemyslím, že hraní akčních her a střílení z pušky na pouti ponouká dětem vizi, aby narukovaly do armády. Výchova k válce mohla být zajímavá, ale sklouzla k lacinému zesměšňování armády a prezentaci extrémisticky laděných pánů, kteří usínají s pistolí v nočním stolku. Motiv branné výchovy mě ale zaujal a stálo by za to se k němu po pár letech vrátit. ()

Exekuce (2016) (S04E03) 

Andrea Culková začíná být fenoménem a její filmy jsou rozhodně něco, co musíte vidět. Takové lidi totiž nepotkáte denně. Nebaští cukr, dostane se do finančních trablů a vede sama se sebou vnitřní monology, u kterých se vám bude chtít plakat. Po zhlédnutí Exekucí jsem došla ale k názoru, že takových lidí je vlastně víc. Jaký tedy je dokument Exekuce? Rozhodně kontroverzí, ale asi ne tím způsobem, jakým byl zamýšlen. Klouže po povrchu, nejde k věci a místo, aby slečna Culková rýpala do exekutorů, snaží se diváka rozplakat příběhy obyčejných lidí, co si půjčili dvě stě tisíc na novou televizi... ()

Hranice práce (2017) (S05E04) 

Saša Uhlová odvádí perfektní práci investigativní žurnalistky. Ale měla zůstat u psaného slova, protože forma tohohle dokumentu je podle mě odstrašující. Nejde jen o to, v jakých podmínkách Saša žije a funguje, ale její mluvený projev je nedívatelný a neposlouchatelný. Píšete skvěle, Sašo, ale hranému dokumentu se radši vyhněte. I emotivní chvilky v tomhle dokumentu vyznívají směšně (setkání s bývalou kolegyní a její dcerou) - a to je špatně. ()

Reklama

Reklama