Reklama

Reklama

Divergence

  • USA Divergent (více)
Trailer 2

Ve světě budoucnosti jsou lidé rozděleni na pět frakcí podle svých dobrých vlastností. Každá vyznává jiné hodnoty, společně ale vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá a test ukáže, že je divergentní - nebo-li má předpoklady a talent pro více frakcí. Systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář a z Tris se stává lovná zvěř. Kdo se liší, znamená hrozbu. Hrozbu je třeba zlikvidovat. (Bontonfilm)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (1 127)

novoten 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je to tím, že Neil Burger očividně zraje pro režisérskou špičku, ale z velmi vydařené předlohy se mu na každý pád povedlo udělat nejpřekvapivější film roku. V přímém srovnání mi dokonce blednou i první díly žánrově podobných Hunger Games, které se sice mohou opřít o pevnější literární základ, ale v adaptaci jim chybělo větší sepětí a nenápadné vysvětlovačky. Ty umí Divergence dokonale, přerod hlavní hrdinky pointuje do poslední věty a ze Shailene Woodley tak dělá asi nejatraktivnější hollywoodské zboží 20+. Možná za to může sál plný dvanáctiletých dívenek, které si nadšeně skáčou do náruče radostí, že se na tolik očekávanou předpremiéru vážně dostaly, ale atmosféra pěti frakcí mě sežvýkala daleko drtivěji, než jsem mohl čekat. I don't want to be just one thing. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|83%| Nějak tyhle teenegerské záležitosti nevyhledávám, ale přesto jsem momentálně rozhodnut dát jim šanci. Holt, některé mi nesednou, další třeba jo. Jsem velký žánr akčního žánru, který už bohužel zaniká – alespoň tak to vidím já. Takže nyní k tomuhle. Divergence je rozhodně zajímavý a vydařený snímek, který mě zaujal a bavil po celý čas. Příběh a nápady to má dobrý – rozdělení lidí na 5 frakcí podle povah, to se jen tak nevidí. Akce, efekty – to vše je tu rozloženo tak nějak v rozumné a nepřehnané míře. Herci jsou v pohodě. Hlavní hrdinka Shailene Woodley byla taková svá, na nic si nehrála a tak to mám nejradši. Theo James jako hrdina hned po boku Shailene mi také celkem sednul. Ostatní – bez kritických připomínek. Líbilo se mi, jak film nenáročně plynul, mnoho zajímavých scén to obnášelo. Hudba byla docela vydařená. Abych mohl dát plný počet hvězd, tak bych ještě trochu obohatil scénář, zreálněl akci ve finále, která byla místy úsměvná. A celkově se v tomto žánru mladých začínám nově pohybovat, ale přesto jsem hodně spokojen, těším se na další díly. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Co se v posledních letech osvědčilo, po tom tvůrci milerádi sáhli. Nedívali se doprava, doleva, nepídili se po originalitě, jeli na půl plynu. Výsledek v podobě podívané pro dospívající dívky, á la zase žijeme ve společenstvích podle svých hodnot a ctností, je tak skrz naskrz průměrný. Hlavní hrdinka dosud pomáhala hlavně druhým, vyznávala pokoru. Teď musí bojovat o přežití, protože se stává pro nastavený systém nebezpečnou. Ještě, že je tu frakce, která jí naučila střílet, skákat z vlaku a svlékat instruktora, co má cool tetování na zádech. Snímek okatě parazituje na úspěchu svých předchůdců, stejně jako ty parazitovali na ještě starších brášcích. Třeba na nesmělém čaroději z Bradavic. Nějak výrazně znepokojivý svět jsem z plátna nevnímal, vyváženost i rytmizace akce bohužel letí oknem, Shailene Woodley je naštěstí poměrně slušná, Kate Winslet naopak zoufale bezkrevná, což je k neuvěření. Režisér Neil Burger se zřejmě nudil. Když si to shrnu: klišé v místy docela chytlavém kabátu!! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodně slušný film, který s Twillight ságou a dalšími zfilmovanými povídkami z časopisu Bravo a Cosmopolitan nedá srovnávat. Bližší mi přijde srovnání s Hunger games, kde jasně vystane zásadní problém Divernce a to je její nevýraznost. Nevidím jediný důvod, proč film vidět (jednou? dvakrát?) a prvek, který by ho odděloval od ostatních vizí budoucích světů bez špetky hlubšího zamyšlení. Ani hrdinov/postavy nejeví charizma. Film z pohledu tvůrčího týmu je kvalitně odvedenou prací zjednodušenou na základní potřeby filmového diváka. PS: využití zásadní a fantastické hudby od Woodkida Run Boy Run chválím, popravdě klidně tam mohlo být celé album a mohlo by to docela sedět;-). ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další z té řady teen hloupostí, jejichž předlohy měly komerční úspěch, takže je jasné, že se musí dočkat filmu. A nejen to, rovnou celé trilogie doufajíc, že se za ty tři roky najde novej bestseller, jinak by musel přijít prequel nebo tak něco. Každopádně i přes moje počáteční předsudky pramenící už z principu, jakým Hollywood nastavuje tvář převážně puberťačkám, neříkám, že se jedná o úplný paskvil. 130 minut je celkem dost, ale jinak to víceméně odsýpá v pohodě, Neil Burger zvládl svojí práci přesně tak, jak to studio chtělo, obsazení taky není úplně špatné (až na šíleného Courtneyho), ale je to prostě takové obyčejné, ničím nevyčnívající a vše sázící na svou cílovou skupinu. Nic víc, nic míň. Jedna z těch sérií, kterou za deset let nikdo nedokáže odlišit od těch ostatních...60% ()

Galerie (169)

Zajímavosti (39)

  • Herci museli před natáčením projít dvouměsíčním tréninkem ve výcvikovém táboře. (willy1)
  • Vyskakovanie z idúceho vlaku bola podľa režiséra najťažšia scéna: „Točili sme ju so skutočným vlakom, pretože som nechcel, aby herci skákali v štúdiu na zelenom pozadí.“ (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Sherlockova sestra míří do kin

Sherlockova sestra míří do kin

11.01.2018

Vlna young-adult sérií nám po Stmívání, Hunger Games a Divergenci trochu utichla (už nás čeká jen třetí Labyrint), ale nebojte se – další filmy jsou za dveřmi! Elizabeth Banks chystá Rudou královnu,… (více)

Nalaďte si novou fantasy

Nalaďte si novou fantasy

14.06.2015

Twilight sága je za námi a Hunger Games a Divergence také brzy dospějí ke svým filmovým koncům. Hollywood tak hledá nové dívčí látky, které by mohly lámat kasovní rekordy, a momentálně se zajímá o… (více)

Reklama

Reklama