Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komukoli prospěti můžeš, prospívej rád... Štědrý den roku 1843. Nesnášenlivý a lakomý obchodník, starý mládenec Scrooge právě pohřbil svého dlouholetého obchodního partnera a hned poté se opět vrátil do práce. Nemá totiž Vánoce rád a už vůbec nechápe co lidé na nich vidí. Všechny koledníky od svých dveří odhání, jen aby jim nemusel nic dát. Avšakpo sedmi letech se na Štědrý den stalo něco velmi zvláštního. U Scrooga se objevili duchové Vánoc…Charles Dickens patří k největším světovým spisovatelům. Své dílo vytvořil v období, kdy v jeho vlasti, v Anglii, vládla královna Viktorie. Proto se této době říká doba viktoriánská. Mezi jeho nejznámější knihy patří např. "David Cooperfield", "Oliver Twist", "Vánoční koleda", "Kronika Pickwickova klubu" a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější verze Vánoční koledy je ta kreslená, kde tvář hlavní roli propůjčil Jim Carrey. Asi i proto, že to je první verze tohoto příběhu, kterou jsem viděl. Nicméně už teď vím, odkud tato kreslená verze obšlehla plno gest a scén. Hraná verze s Patrickem Stewartem je totiž naprosto úžasná. ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Sice už je po Vánocích, ale při hledání něčeho úplně jiného jsem narazil na tuhle Hallmark verzi známého Dickensova příběhu, která je velmi působivá a Patrick Stewart, naší generaci známý hlavně jako kapitán lodi Enterprise Picard, mým dětem ovšem jako Charles Xavier alias Professor X z X-Menů, je, coby suchar a držgrešle Scrooge, výborný! ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jestliže bývá Dickens obviňován z přemíry sentimentality, tak Christmas Carol je toho nejkřiklavějším příkladem a rozhodně se nemůže řadit po boku většiny jeho ostatních děl. Nicméně právě proto se tu podařilo převést jeho povídku do filmové verze povedeně a nanejvýš věrně. Pak je již pouze na vás, zda vás "zmoudření" starého, zapšklého, bezcitného a vůbec odporného dědka, jež jest provedeno za pomoci vánočních duchů, naladí do té správné vánoční atmosféry, anebo úplně znechutí a odradí. Film by se však rozhodně neměl promítat jindy než o Vánocích, tehdy má pak naději, že možná dožene nějakého osamělého, starého a opuštěného člověka k sebelítosti a snad i k pláči. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dojemný a nádherný film přesně opisující Dickensův světonázor. Jak se kdo k této problematice postaví, je jeho věc. Já musím vyzvednout celou tu nádheru v čele s vynikajícím Patrickem Stewartem. Také Richard E. Grant hrál svou roli velmi přesvědčivě. Chce-li být někdo dojat, vřele doporučuji tento nádherný příběh. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších anglických romanopiscov Charles Dickens napísal v roku 1843 poviedku "Vianočná koleda". Je to príbeh o lakomom, nespoločenskom a zatrpknutom starom mužovi, ktorého počas štedrovečernej noci navštívia traja duchovia a zmenia jeho pohľad na svet. Toto literárne dielo bolo už mnoho krát sfilmované. Mne sa dostala do rúk verzia z roku 1999. Hlavnú úlohu v nej stvárnil herec Patrick Stewart. Nemal som doposiaľ možnosť si prečítať literárnu predlohu, ale s filmom som bol veľmi spokojný. Duchárčina na vianočný Dickensovský spôsob. **** ()

Galerie (182)

Reklama

Reklama