Reklama

Reklama

Když klavíristce Kate vstoupí do života tragická diagnóza nevyléčitelné nemoci ALS, najme si studentku Bec jako ošetřovatelku na plný úvazek. Mezi Kate a Bec se postupně vytvoří pouto, které jim změní život. Obě ženy ho začnou žít naplno. Kate (Hilary Swanková) je laskavá, úspěšná klavírní virtuózka, do jejíhož života právě vstoupila tragická diagnóza nevyléčitelné degenerativní nemoci ALS (Amyotrofická laterální skleróza). Bec (Emmy Rossumová) je drzá vysokoškolačka a rádoby rocková zpěvačka, která jen stěží dokáže udržet své chaotické vztahy - milostné i ty ostatní - pohromadě. Když však Bec přijme práci Kateiny ošetřovatelky - zrovna ve chvíli, kdy se vztah nemocné klavíristky s manželem Evanem (Josh Duhamel) ocitne v krizi - obě ženy se začnou spoléhat na neobvyklé, občas konfliktní a především nelítostně upřímné pouto, jež se mezi nimi postupně vytváří. Jak se puntičkářská, tvrdohlavá Kate začne promítat do bouřlivé, spontánní Bec a naopak, obě ženy zapomínají na své úzkosti, odhalují dosud nepoznaná území a přicházejí na to, kým skutečně chtějí být. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (102)

castor 

všechny recenze uživatele

Prvních několik minut je docela děsivých. Když se na scéně objeví Emmy Rossum, říkal jsem si, že nemůže být hůř. Nikdo by nepřijal takové tele, nikdo by se nechoval tak roztržitě jako ona. Klišé střídá klišé. Pak se to zlepší, ale i tak.. Eddie Redmayne se sakra snažil, aby jeho ztvárnění člověka s nevyléčitelnou chorobou nevyznělo prázdně, ba dokonce urážlivě. Tady je to jiné. O amyotrofické laterální skleróze (ano, onemocnění, které na okamžik pobláznilo smetánku a pak zbytek stáda v podobě polévání se ledovou vodou) se (podle očekávání) přestalo mluvit. Tenhle dva roky starý příspěvek k neurodegenerativní chorobě je (pardon, tvůrci) odfláknutý. Je to takové klouzání po povrchu, které víc myslí na vytahování kapesníků než na důstojné pojmenování dosud nevyléčitelné nemoci. S diagnózou se setkáme hned na úvod, pouto mezi dvěma odlišnými ženami, o které tu následně běží, netáhne. O naší hrdince se navíc hovoří jako o nejstatečnější ze statečných, nicméně to z plátna necítíme. Zvlášť když má zvládání svého údělu ulehčené o luxus, ve kterém žije. Hilary Swank se své role zhostila solidně, jenže když nemá oporu ve scénáři nebo v režii, tak to jde špatně. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečný výkon Hilarty Swank zdobí tenhle snímek. Nedaleko za ní zůstává i Emmy Rossum, ale Hilary je prostě úchvatná ve své tragické roli žena umírající na ALS. Tady alespoň vidíte, co má vlastně podpořit Ice Bucket Challenge. Film sám o sobě má jasný děj, který je nalajnovaný a snaží se diváka dostat tragickým osudem. Nebýt výborných hereček a upozornění na tuhle strašnou nemoc, asi to jako umělecké dílo nemá moc význam. ()

Reklama

Narya89 

všechny recenze uživatele

Zdravý člověk si jen těžko představí, jak se žije někomu s nemocí jako je ASL. Dokud jsme totiž mladí a fit, tak nám naše tělo přijde fajn - v ničem nás totiž neomezuje, naopak pomáhá realizovat naše vize, vynáší nás na hory, umožňuje nám se dotýkat druhých lidí, ale především být soběstační. V momentě, kdy se ovšem s tou tělesnou schránkou něco stane, se pro nás stává spíš vězením, znemožňujícím naší duši naplňovat své představy a přání a dokonce někdy i formulovat své myšlenky jako v pozdějším stádiu ASL u Kate. Nejhorší nemoci jsou podle mě ty, kdy si je člověk plně uvědomuje, ale není schopen s tím něco dělat, tj. kdy je mentálně v pořádku, ale fyzicky není. To musí být strašné utrpení. Dny proležené v posteli, kdy víte, že jste svým nejbližším na obtíž, že kvůli vám nemůžou nebo ani nechtějí prožít plnohodnotný život, že se vzdávají spousty věcí, že se i na vás začínají dívat jinak - se soucitem, lítostí, smutkem, což vám ještě více ubližuje. Jak když ten obraz sebe sama, který jste měli vytvořený a jak se vnímáte vy sami, najednou nevidí nikdo jiný, protože je uvězněný v tom ošklivém nepohyblivém těle. Musí to být neskutečně frustrující a to nejen pro stranu pacienta, ale i jeho okolí, které zase nemůže dělat nic jiného, než buď odejít od milovaného člověka nebo zůstat a sledovat jeho postupný úpadek a mizení (alespoň projevů) té osoby, kterou znali a měli rádi s tím, že prakticky jen čekají, než zemře a nemohou s tím absolutně nic udělat. Naprostá bezmoc. Asi nemusím dodávat, proč mě takový film zasáhl, podobně jako dříve Still Alice či Theory of everything. Navíc kdo může říct, že zrovna nás něco takového nepotká? O důvod navíc, proč si naplno vážit každého dne, kdy jsme zdraví a nebrat to samozřejmě. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Zaměnitelné a příšerně generické drama s vcelku obstojnou Hilary Swank v hlavní roli. V rámci žánru už jsem sice viděl horší filmy, ale tohle je ve své předvídatelnosti a sterilnosti podobně nezajímavé jako ty rádoby nejvypjatější slzopudné dojáky. Mírně potěší jen účast Emmy Rossum, která jinak válí ve skvělém seriálu Shameless. [40%] ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Jeden ze snímků zabývající se závažným onemocnění ALS (amyotrofická laterální skleróza) a také tím, jak dvě zcela odlišné ženy, našly to nejcennější na světě, opravdové přátelství. Popravdě jsem vůbec netušila, co od filmu očekávat. Předpokládala jsem, že to je jedno z dramat, které se zaručeně bude snažit hrát na city. Ale ne, tenhle snímek je narozdíl od jiných velice realistický, milý a netlačí na pilu. Průběh filmu je pomalejší a nechává diváky se seznámit s hlavními protagonisty a nahlédnout tak do jejich života. Rozhodně nehrozí, že by se vás tento snímek snažil citově vydírat už od samého začátku. Je to film plný emocí, naděje, smutku, náklonosti a skvělých hereckých výkonů. Emmy Rossum podala velmi silný herecký výkon a hned za ní skvělá Hilary Swank a její neuvěřitelně fantastický herecký výkon; ono zahrát někoho kdo trpí onou zmiňovanou nemocí, asi není uplně nejlehčí úkol ve scénáři. Všechno jsem jí věřila. Shrnuto podtrženo, tento film je příběhem o neobvyklém přátelství a o tom, že i uplně dva odlišné světy se nakonec mohou střetnout a svým způsobem se navzájem 'zachránit'. Tento film má prostě to, co se má od dramatu tohoto rázu očekávat a to ve větší než přiměřené míře. Jo, a abych nezapomněla, kapesník mějte u sebe, na konci ho budete potřebovat. - "Thanks for the manolos, and for teaching me how to cook. But the biggest thing that I have to thank you for is that you didn't let me fuck this up, cause no one in my life has ever done that for me." ()

Galerie (40)

Zajímavosti (4)

  • Ke konci filmu, když je Kate (Hilary Swank) v pokročilém stadiu ALS, je ukázána, jak sedí vzpřímeně na svém vozíku a mluví namáhavě. Pacienti v tomto stavu nejsou schopni sedět vzpřímeně, protože svaly v zádech již nedostávají signály z mozku. Totéž platí pro svaly v krku a čelisti, které znemožňují řeč. (sirjohn)
  • Když jsou v bazénu, Marilyn (Loretta Devine) se zeptá Kate (Hilary Swank), jestli nemá poranění míchy. ALS je onemocnění motorických neuronů, nikoli v důsledku poranění míchy. Lidé s ALS (PALS) i nadále pociťují všechny pocity, narozdíl od lidí s poraněním míchy. (sirjohn)
  • Emmy Rossum si před filmem nebyla moc blízká se svým otcem. Po filmu jí otec zavolal, aby jí řekl, že má rakovinu. (sirjohn)

Reklama

Reklama