Reklama

Reklama

Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Riggan doufá, že když uspěje jako režisér a herec nového ambiciózního představení, oživí svou upadající kariéru. V mnoha ohledech to je riskantní krok. Ale bývalý filmový superhrdina si dělá velké naděje, že díky tomuto konečně získá uznání jako umělec a všem včetně sebe dokáže, že ještě není odepsaný. Premiéra se pomalu blíží, když se představitel titulní role v jeho hře během zkoušky za podivných okolností zraní a je třeba ho rychle nahradit. Na základě doporučení hlavní herečky Lesley (Naomi Watts) a na naléhání Rigganova nejlepšího přítele a producenta Jakea (Zach Galifianakis), Riggan nakonec neochotně přijme Mikea Shinera (Edward Norton), který je naprostou neřízenou střelou. Mike je ale zárukou toho, že se představení vyprodá a sklidí chválu kritiků. Kromě samotných příprav na premiéru se musí Riggan vypořádat i se svou přítelkyní a herečkou ve vedlejší roli, Laurou (Andrea Riseborough), se svou dcerou Sam (Emma Stone), která právě prodělala odvykací léčbu a nyní pro něj pracuje jako osobní asistentka, a také s bývalou manželkou Sylvií (Amy Ryan), která se čas od času objeví v zákulisí. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 311)

FosaCZ 

všechny recenze uživatele

Tohle není umění. Umění je tvořit filmy, které mají příběh, vývoj a celou dobu udrží pozornost. Birdman jsou jen kecy, kecy a kecy občas proložené surrealistickým motivem a doprovázené otravnou hudbou. O filmovou událost roku rozhodně nejde. ()

a0001 odpad!

všechny recenze uživatele

Nudná, ukecaná sr.čka, ktorá sa snaží tváriť dôležito a rozumne. Šialene, demetno-otravný príbeh. Už len nápad sfilmovať taký zbytočný hnoj muselo vyjsť hodne peňazí za drogy. Takže herci hrajú hercov, žiaľ charakter ich postáv vo filme nemenný bez ohľadu či hrajú, alebo hrajú-hrajú, stále tie tupé keci o tom ako "je rektum hlboko v našich srdciach". Na pľaci divadelná hra štyroch tupých, hádavých schyzofrenických dementov, ktorí sa stále snažia herecky dosiahnuť vyšší level kvality výkonu prejavom, formou zvýšených emócií a agresivity, čím viac však tlačia na pilu tým viac vidno nedôveryhodnosť a kvalitu tohto nezmyselného braku. Mimo placu birdmanové superschopnosti ovládajú gravitáciu... (čo tým chcel básnik povedať...?! "Batman je teda Birdman.." ) Ten film by zachránil už len mega"bird" vykúzlený zeleným prsteňom Green Lanterna, ktorý by Birdmanovi prešiel cez rektum až do jeho šialeno-úbohej mysle. ()

Facerr 

všechny recenze uživatele

Občas na pomezí dobrý podívaný a rádoby intelektuálního umění, s hudebním doprovodem, ze kterýho málem hráblo i mně. S Keatonem, kterej byl výbornej, což je tak evidentní, že nemá cenu se o tom ani rozepisovat. Příběh i tím dokázal slušně vtáhnout. Přes svoje kvality a opravdovou emocionální hloubku to není nic, z čeho bych se posadil na zadek. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tak to se mi asi zrovna netrefilo do chvile. Pro me nuda, zadna radost, ani z toho, ze vidim Keatona. Edwart Norton, jako vzdy, zvalcoval uplne vsechny a vsichni jsou v jeho stinu. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Jsem stále na špičkách jak pták a nevím jestli vzlítnu.Film obsahově jako celek určitě není zrovna terno dne,ale člověk se musí dívat jinam.Jestli nás tvůrci neopíjí rohlíkama a scény jsou doopravdy tak dlouhé,což zde v zájímavostech na csfd se trochu vyvrací,tak je to podvod na diváka který nemůže poznat,přesto je to dokonalý tah.Vlastně film má tři superlativa.Má kameru,která stále chodí s herci kam se hnou a vzápětí se zoomuje na hlavy aktérů jak filmy od Sergio Leoneho.Za druhé Michael Keaton doopravdy mačká ze sebe naprosto všechno.Za třetí dialogy k dlouhým scénám,kde člověk nechápe,jak se může herec naučit až tak dlouhou scénu,kde dialogy bych přirovnal k mistru oboru,kde si libuje Tarantino.Od všeho kousek a přesto film se sune a vypráví příběh,který končí tak nějak na ptačím vajíčku.Je to divadelní one man show,kde dalších lokací najdete sakra málo a jenom na to koukáte díky zas tý kameře a Keatonovi.Hudba mě přišla už otravná,stejný motiv na stejný nájezd kamery nic extra po dvacáté a nejhorší je,že se vše hrozně moc okouká.Doopravdy je fajn,trochu sevřít otěže,ale jakoby mě přišlo,že není cesty zpět.Part Edwarda Nortona je příšerný,zbytečný a film neposune ale vůbec nikam,a to hraje Edward parádně,ale role naprosto do kopru.Je to hlavně o hlavní postavě,aby se konečně našel sám v sobě,dostal uznání,ale podle konce těžko říci,na druhou stranu má to v sobě nějaký zajímavý podtext.Nejhorší je,že mě ten film nakonec vůbec nezáhl,příběh vyšuměl hned,jak jsem vypnul film a šel jsem na další.Nemá v sobě něco předat,nějak diváka strhnou.Je to čisté vyprávění,kde jenom se zbytečně se komediálně vyskytují jména v dialozích známých celebrit,spíš už jde nad rámec a řekl bych,že je to až kýčovité do tak krásných dialogů,který ztrácí díky těmto momentům glanc.Protože tohle určitě není komedie!Slabší čtyři hvězdy. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Zistil som, ze najlepsie filmy sa najtazsie komentuju. Co sa o nich da napisat, co uz nenapisal niekto iny? Moj subjektivny pocit je, ze Birdman je to najlepsie co sa mohlo filmu stat v dobe "kulturnej genocidy" aka hollywood 21storocia. Masterpiece je piece, kde nie je nic navyse. Kde nic nechyba. Kde, divak sklana svoju hlavu v obdive a s nadsenim prijma a rozoznava zazitok, ktory mu serviruju majstri svojho remesla. Birdman je pocta pravemu i premarnenemu talentu v showbiznise. Zrkadlom dnesneho polo-mrtveho fastfoodoveho divaka a osviezujucim reminderom, ze pravy art este zije. Birdman je najlepsie zahrany, napisany, zrezirovany a natoceny film roka. Stoji za zmienku, ze mozno aj najlepsie ozvuceny. Je to jednoducho dar, milnik a bezkonkurencna filmova show. Film roka. ()

DaliborekD 

všechny recenze uživatele

Film má natolik výraznou formu, která divákovi učaruje a chce se v ní koupat a rochnit, aby se dařilo zastřít, že to pod ní není zas taková síla. Jednorozměrné postavy, jejichž životy jsou jako sto dílů Tak jde čas a každý díl odvypráví v jedné větě nebo monologu. Herci jako by nedělali rozdíl mezi tím, kdy stojí na prknech a kdy mimo ně, takže tu máme hru ve hře, což je sice dobrý nápad, ale každá další věta pronesená s nekonečnou osudovostí diváka od postav oddalaje až na celé to sureálno kouká bez špetky emociálního vkladu. ()

elanista1 odpad!

všechny recenze uživatele

Odpady nepoužívam, takže je to zvláštny pocit kliknúť na úplne posledný riadok v hodnotení, ale čo iné mi ostáva? Predstavme si dva druhy vedľa seba...ak by jeden kruh predstavoval všetko to, čo ma na filmoch baví a druhý kruh by predstavoval Birdmana, tak viem že tieto dva kruhy by sa určite nepreťali. Nezaujal ma ani jediný riadok zo scenára, hudba v pozadí bola na nevydržanie a chodiaca kamera bola už po 5 minútach neznesiteľná. Videl som postavy niečo rozprávať, ale všetko čo som počul bolo blá, blá, blá. Birdman je jedno veľké NIČ, v podstate som tento film ani nevidel. ()

LaPelicula 

všechny recenze uživatele

Dala jsem si den, abych si to nějak v hlavě rozebrala. Myslím, že den nestačí, s velkou pravděpodobností by mi nestačil ani týden. Film, který se zdá být extrémně zamotaný a na druhou stranu šíleně jednoduchý, naprosto nepochopitelný a za chvíli extrémně primitivní. Je to absolutní směs všeho. Je to film, na který upřímně nevím, jak mám pohlížet, co si z něj mám vzít a už vůbec nevím, čím že mě to má nadchnout. Konec pro mě nepochopitelný, čekala jsem jednoduše něco jiného, čekala jsem velkou gradaci toho absurdna. Možná to tak v divadle jednoduše chodí. ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Dá se to hodnotit, aby si člověk nepřišel jako kritička z toho filmu? Kdo jsem já, že to mám buď vychválit nebo zadupat do země? Koukněte se na to a udělejte si názor sami. A pokud vám to přijde jako pseudointelektuální nesmysl, tak si nečtěte komentáře k filmu tady. Mohlo by se vám udělat nevolno. A hlavně nic nepište. Radši jděte do divadla. ()

wocicko 

všechny recenze uživatele

Zajímavé jen pro lidi z divadelního prostředí, potom se v osudech a situacích najdou. Nicméně jinak je to podprůměrný film s celkem zajímavým ozvláštněním, které ovšem není dále propracováno a proto velmi brzo vyzní nudně. Je mi líto, ale Iňaritu dosáhl (skvělého) vrcholu s 21 gramy a dál už jen sestupuje :-/ ()

DExUS 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé scény ale odporné efekty, chcelo by to aspon snahu a by to nevypadalo ako doma spravené. Scény pred zrkadlom boli velmi neprirodzené, neviem či to spôsobil efekt alebo to bol zámer. Mne nepríjemná hudba v pozadí aspon priniesla aj nepríjemnú atmosféru. Bolo vidiet kvality no nebolo to nič pre mna. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Komedie to moc nebyla. Vnitřní dialogy poutavé a vystihující strach z vlastní malosti a nejistoty. Keatonovi bych přál Oscara za hlavní roli, ale to je tak vše. Pro mě nezajímavý, i když spíše dobrý film. Nemám potřebu ho vidět víckrát. Jediné, co stojí za zmínku, jsou scény z kritičkou. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Formou je Birdman nejen perfektní, ale především krutě originální. Ale ani jiné stránky filmu se neztratí. Zaujmou geniální dialogy, přednášené skvěle zahranými postavami (Keaton a Norton jsou jasní, ale konečně i moje milovaná Emma ukázala, že hraje jako o život - její scéna při hádce s otcem je pro mě jeden z highlighů filmu). Birdman zdaleka není pro každého, ale kdo chce vidět opravdu netradiční film a přežije neuvěřitelně otravné všudypřítomné bubnování, je Birdman jasná volba. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Nuž, tak neviem, ako film roka by som to určite nenálepkoval, hoci chápem, že Iňarritu má svojský štýl a jeho fanúšikovia sa aj napriek nulovej dynamike nabažili viac než dosť. Film sa zaskvel jedným až dvomi naozaj prekvapivými momentmi, kedy som si povedal, že "fajn, toto je asi spúšťač veľkolepej akcie", no nie, neprišli. Záver dodal celému značnú logiku, čo hodnotím kladne, no celkovo sa odvážim naozaj nedať viac než dve hviezdičky. Mimochodom, vedeli ste, že Emma Stone má také obrovské oči? Bod aj za ne! ()

muti 

všechny recenze uživatele

tento film vobec nebol dobry. mozno tak pre filmovu akademiu, alebo patrim k divakom, ktori by si pozreli radsej film Birdman 4. anyway, pokial mate depresivne nalady alebo sklony k migrene, tak tento film urcite vynechajte. nepridete o nic, az na zakulisie broadwaya. tak ako Riggan Thomson som skoro vyhorel aj ja ako divak a uz som pozeral na hodnky (asi od 20. minuty) kedy sa zacne ten pravy film. ked to porovnam s takym Artistom, tak Birman zaostava asi tak vo vsetkom (porovnavat s Chaplinovym Limelight ani nebudem, aj ked podla mna ide o cisty remake) ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Aj to neviem, či som najviac hviezdičiek nepridal pre Naomi... Tak neprehľadné stopáže a zdĺhavé vyjasňovanie postáv - a to o počte takisto nevravím... Výsluhový odpad holywoodu v kontraste so slniečkom a aj to je vulgárne??? Nie ďakujem :-) ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

César Awards - výsledky

César Awards - výsledky

27.02.2016

41. ročník vyhlášení Césarů, francouzských filmových cen, měl trio hlavních filmů, od kterých se očekávalo vítězství. S jedenácti nominacemi to byly filmy Trois souvenirs de ma jeunesse a Marguerite,… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama