Reklama

Reklama

Městečko prokletých

  • Česko Vesnice prokletých (více)
Trailer

Na anglické městečko Midwich zapůsobí tajemné silové pole, které způsobí, že všichni v dosahu jeho účinku usnou. Každá žena v produktivním věku poté otěhotní, včetně dospívajících dívek a žen, jejichž muži nebyli v té době přítomni. Všechny porodí blonďaté, mimořádně inteligentní děti, které ale trpí naprostým nedostatkem emocí. Když se pak vesničané ve strachu spojí, děti prokáží neobyčejnou schopnost kontrolovat jejich vědomí a semknou se proti všem, kdo by je chtěli ohrožovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (72)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

No, vrcholem propracovanosti tohle postarší scífko sice není, ale koukalo se mi na něj víc než dobře. Já zkrátka podobná střetnutí lidstva s vyspělejším "něčím" můžu v podstatě v jakékoli podobě a nutně od nich nepotřebuji žádnou zvláštní přidanou hodnotu (ale ne že bych se zlobil, kdyby nějaká byla). A když se do toho přimíchají děsiví haranti se svítícíma očkama ... brrr :-D. Horror movie of the Year ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $200,000║ Podmanivá atmosféra z neznámeho, napätie, len ku konečnej spokojnosti mi chýbal trošku pestrejší dej, skôr než sa to stihlo rozbehnúť to skončilo. /60%/ ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Devět měsíců po krátkém výpadku vědomí všech obyvatel britské obce Midwich všechny místní ženy porodí blonďaté andílky s vážnými obličeji a propojenou kolektivní myslí. Zírající děti jsou strašidelně inteligentní, podezřele netečné k divům světa a tiše zlověstné. Taková zápletka vyvolá zcela konkrétní otázky a film většinu z nich ignoruje. Nedozvíme se tedy naplno, KDO může za ta neposkvrněná početí, CO chtějí tyto "děti" získat, PROČ si k tomu vybraly zapadlou vesničku bez vlivu na zbytek světa a ne řekněme New York nebo Tokio. Možná je to dobře. Osobně si myslím, že pokud je sci-fi příliš čitelným podobenstvím nebo nedejbože satirou na nějaký problém své doby (např. obligátní obavy z atomové/studené války), nenávratně zestárne do pěti let. Na Městečko prokletých se dá dívat i dnes. Docela se liší od skupiny amerických sci-fi své doby, kam bývá přes britský původ zahrnováno. Film je věcnější, lépe odehraný, triky používá s cudnou střídmostí a řekl bych, že se ani nepokouší být horrorem, spíš se snaží poutavě podat sci-fi předpoklad "co by, kdyby" a ukázat spíše jeho dopady na životy konkrétních postav a jejich vzájemné vztahy než na celé lidstvo. ;-) Po amerických filmech tohoto druhu, kde se z každého bafnutí dělá aféra, mě tento rozdíl potěšil a má svůj podíl na poměrně dobrém celkovém dojmu. 70% ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Možná je to zubem času, ale tenhle film mi vůbec nepřipadal napínavý, poutavý nebo dokonce působivý. Ale rozhodně lepší než remake z 90. let. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Námět dalece převyšuje provedení, které je poněkud toporné a neozvláštněné. Poplach, který ve mně vzbudil naprosto nezvládnutý začátek, se naštěstí časem uklidnil a ke konci už to bylo jen lepší a lepší. A vyšplhalo se to až k velmi slabým čtyřem hvězdám, protože ta myšlenka je zkrátka strašně chytlavá a starším filmům na to dokážu naletět. Po zhlédnutí Carpenterovy zpackané verze jsem tuto ještě o něco víc docenil. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Wyndhamova kniha je myšlenkově zajímavá, i když ne úplně nejčtivější, ale ani Rillův film ani Carpenterův remake mě neuspokojily. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Zajímavej filmeček, hned jak jsem to viděl, tak jsem si vzpomněl na to, jaká narážka se na to objevila v jednom z dílů Simpsonových. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.....jako dítě školou povinné jsem tento horor zhlédl s velkým napětím a krve by se ve mě tehdy nikdo nedořezal. Celý týden se mnou nic nebylo. Dnes mohu tvrdit s naprostou jistotou, že žádná jiná "Village" Wolfa Rilla zatím nepřekonala a jeho hypnotizující blonďáčky vidím po 35 letech ještě teď...... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1957 napísal spisovateľ John Wyndham sci-fi román "Midwichské kukučky". Pojednáva o tom ako sa v malom pokojnom anglickom meste Midwich jedného dňa stane niečo veľmi podivné. Všetko živé razom stratí vedomie. Tento jav trvá len niekoľko hodín. Potom sa opäť všetci preberú. O deväť mesiacov po tejto udalosti sa miestnym ženám narodia velice zvláštne deti, ktoré majú desivé schopnosti. Dokážu vstúpiť do ľudskej mysle. Tieto deti nemajú žiadne city. Vypadajú ako ľudia, ale vo vnútri nimi nie sú. Tri roky po vydaní knihy tento horrorový príbeh sfilmoval režisér Wolf Rilla a o tridsaťpäť rokov po ňom natočil remake John Carpenter. Carpenterova zmodernizovaná verzia a aj starý čiernobiely anglický originál sa mi páčili, takže teraz sa budem musieť poobzerať už len po literárnej predlohe. *** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na rok výroby a krajinu pôvodu sa tento vynikajúci kúsok nedostal do tohto nášho výberu. Tématicky však na tieto počiny naväzuje a v mnohom ich aj prekonáva, takže by ste o jeho existencii mali vedieť. Mrazivé komorné sci-fi o netypickej mimozemskej invázii má remake z dielne Johna Carpentera, no pôsobivosti originálu sa mu nepodarilo dosiahnúť. 9/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivé sci-fi slavilo ve své době úspěch a dokáže oslovit i dnes, byť více se bude líbit fanouškům žánru. Tísnivá atmosféra je podtržena černobílou kamerou. Nepozemské děti vypadají spíše jako roboti, a když se jim rozsvítí oči, nemají lidé proti nim šanci. Zdánlivé nehody jsou jen v náznaku, a tak nevidíme řidiče svíjejícího se v plamenech auta ani ustřelenou hlavu, což vůbec nevadí. Jejich síla tkví právě v tom, že se jedná o vraždy, kdy oběti neměli možnost nijak se bránit. Ještě když padne zmínka o Sovětském svazu, kde celé místo s dětmi i lidmi zničili atomovou bombou, stojí doktor Zellaby na straně dětí s tím, že je dokáže správně vychovat. Divák ale, stejně jako zástupci vlády a armády, tuší, že půjde o nadlidský úkol. Hrůza je způsobena tím, že lidé nemají proti vetřelcům žádnou naději. Po letech jsem zvedl hodnocení, jelikož mne překvapilo, že účinek filmu nevyprchal. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Ani bych nevěřil, že mě dokáže takto starý horor nějak víc zaujmout. Ale musím uznat, že tohle byla parádní sci-fi podívaná. Co se atmosféry a příběhu týče, tak můžu jen chválit. Pro tento film se skvěle hodí přívlastek tajemný! Po sci-fi stránce se jedná o velmi zajímavý nápad, který mě velmi zaujal. Ke konci mi tam sice úplně neseděly některé události, ale jinak jsem si film užil a hlavně ty děcka byly vážně velký psycho. 80% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci námet i vizuál. V čiernobielom prevedení azda vynikajú žiarivosvetlé deti ešte lepšie ako vo farbe. Starosvetské šokujúce pohľady i zlovestná hudba - to všetko sú znaky kvalitného čiernobieleho hororu. Bohužiaľ film nemá ucelené dávkovanie napätia a "storytelling" je strašne zastaralý. Film budí dojem akoby ani strašiť nechcel a i počas tej kratučkej minutáže neraz upadne do nudy. Carpenterov remake je záživnejší. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Film dle ne zrovna arcigeniální knihy Johna Wyndhama mne skutečně nepotěšil. Román Midwichské kukačky má sice zajímavý námět, leč rozhodně to není vrchol propracovanosti a většinu otázek nechává nezodpovězených. Tady se přímo pod nos nabízí spousta možností, jak to rozvést dále a obohatit, ale to by nesměli být autoři líné muly. Městečko prokletých není nic víc než otrocký převod se všemi jeho výše zmíněnými nedostatky a pár neřestmi navíc. Např. kulisy byly nejspíš narychlo vypůjčeny z krajského vysílání BBC a dost divní herci taktéž. Aby toho nebylo málo, ještě mi pila krev příliš hlasitá hudba, která se marně snažila občasnými skřeky navodit alespoň zdání atmosféry. Samotné děti vypadaly ze všeho nejvíc jako družstvo chovanců z ústavu pro mentálně retardovanou mládež s hroznými účesy. Resumé - velmi špatná adaptace průměrného románu. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Oldschool sci-fi horor, ve kterém hlavní úlohu hrají děti s hypnotickýma očima, mi na hodinku a čtvrt zabil nudu. To je tak všechno. Triky na svojí dobu kvalitní, Sanders perfektní, děti děsivé, ale nemá to tu správnou atmosféru, jakou bych u podobného filmu očekával. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Podmanivá a děsivá adaptace Wyndhamova románu, který jsem bohužel zatím nečetl, ale po zhlédnutí filmu mě začíná lákat. Film je místy dost děsivý, když se zamyslíte nad lidskými vyhlídkami do budoucna, které se kvůli ,,zvláštním" dětem dost zhoršily. No, dej bůh, aby se takový super smradi nikde neobjevili, byla by to pěkná polízanice. PS. Carpenterův remake nesahá tomuto filmu bohužel ani po kotníky. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Village of the damned je dôkazom, že skvelé scifíčka nevznikali v onom silnom žánrovom desaťročí ovplyvneného paranojou zo studenej vojny iba v USA. Zmena prostredia je osviežujúca, atmosféra anglického zastrčeného mestečka dusná a zlovestná. Po rokoch si už z toho veľa nepamätám, iba to, že som bol celý čas v napätí a dočkal sa na konci skvelého vypointovania tohto vydareného hororu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Městečko prokletých je jeden z mála klasických filmů které mi dlouhá léta unikaly a to jen díky tomu že Carpanterova verze byla tak průměrné že jsem nevěřil že tahle původní verze může být lepší. Nicméně jsem se spletl. Tahle verze je naprosto boží, a hned řeknu že mám neuvěřitelnou chuť dát 5* a možná že i na konci komentáře dám, ale i tak bych chtěl říct několik menších neduhů. První je hlavní herec který mi je poměrně nesympatickej což je samozřejmě osobní. Druhá o něco větší potíž je sem tam klesající tempo. Ze začátku jsem byl neuvěřitelně napnutý jak všichni upadnou do komatu a je tu hranice mezi městečkem. Ale po tom je tu tak trochu až moc velký klid a film se rozjede za dalších 15 minut. Nicméně to je asi všechno protože zbytek filmu je majsterštyk. Ty děcka jsou dost děsivé, daleko více než remake kde byly spíše úsměvné. Atmosféra je hustá a už jen samotný nápad je na danou dobu bezvadný. A víte co? Chtěl jsem dát 4* ale kašlu na to a dám po dlouhé době 5*. ()

Reklama

Reklama