Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh krále Artuše z Camelotu má mnoho podob a tento příběh je jednou z nich. Vše začalo uprostřed divoké války, kdy do země rozdělené svárem stoupenců bohyně Avalonu a přívrženců křesťanství vtrhli sasští barbaři a bez milosti zabíjeli jedny i druhé. Bylo nutno najít silného vladaře, kterého by uznali jak stoupenci Avalonu, tak stoupenci Krista, krále, který by dokázal sjednotit zemi dřív, než ji ovládnou barbaři. To je důvod, proč se spojí Vivian, nejvyšší kněžka pohanské bohyně vládnoucí odnepaměti ostrovu, s kouzelníkem Merlinem a obrátí se na Igraine, vévodkyni z Cornwallu, která, jak bylo zjeveno, se má stát matkou vyvoleného krále. Jeho otcem však nemá být její manžel Gorlois, ale muž se znamením draka, rytíř Uther, kterého jí Gorlois představí na zasedání rady a ten se také nakonec opravdu s pomocí intrik a kouzel stane otcem malého Artuše. Chlapec se i se svou starší nevlastní sestrou Morginou stane nejdůležitější postavou ve hře Vivian a Merlina. Ještě jako děti jsou odvedeni od rodičů a zatímco Vivian vychovává Morgiane jako svou nástupkyni, Merlin připravuje Artuše pro roli budoucího krále. Když je Morgiana o několik let později přijata mezi kněžky Bohyně, seznámí se se synem nejvyšší kněžky, rytířem Lancelotem, jenž přijel matku požádat o pomoc v boji proti Sasům, kteří opět vtrhli na ostrov, a později také s Guinever, dcerou krále Loedegranse, která byla předurčena stát se Artušovou ženou. Po Utherově smrti se Artuš stane králem, když přísahá věrnost bohyni Avalonu a získá nejen podporu bohyně, ale i magický meč Excalibur, s jehož pomocí rozhodujícím způsobem zasáhne do bitvy proti Sasům a zvrátí její výsledek na stranu Britů. Při korunovaci slíbí věrnost Avalonu i Bohu a vezme si za ženu křesťanskou princeznu Guinever. Lid je nadšen a zdá se, že nastává nová éra. Do té však osudově zasáhne lidská zloba, když žárlivá Morgausa použije kouzla a prokleje Guinever, láska, když se do sebe zamilují Lancelot a Guinever a také intriky mocné Vivien. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film, který mě dojímá. Asi nejlepší zpracování artušovské legendy. Atmosféra doby je zachycena výborně, zejména napětí mezi novým a starým náboženstvím je dramaticky vykresleno a na konci filmu ukápla nejedna slza. To, co na filmu cením, a co si z něj pamatuji, jsou myšlenky a jeho duch, který zastiňuje i možné chybky po dějové stránce. Ženské charaktery jsou opravdu silné a výborně zahrané. Ve filmu se také objeví česká krajina, čeští šermíři, kteří hrají nepřátelské Sasy. Např. hrad Točník, který je obklopen mořem, mě docela pobavil. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Artušovská legenda zcela z jiného pohledu. Milovníci Excalibru asi skřípou zubama, ale jelikož o historických faktech Artuše a spol toho mnoho s naprostou jistotou nevíme, beru tento příběh jako další hezkou pohádku. Hlavní představitelky jsou velice charismatické herečky a jejich výkony se mi zdály výborné. 4,5. ()

Reklama

panfilmu 

všechny recenze uživatele

Tak tento snímek jsem viděl opravdu před mnoha lety a stále jsem ho nevytěsnil z hlavy, vždy, když ho dávají, tak promptně přepínám tv, tak asi takto na mě zapůsobil. Příběh z ŽENSKÉHO pohledu na legendu kolem Artuše, konkrétně z pohledu jeho sestry MORGANY. Ano, to je ta, která porodí svému bratrovi MORDREDA a udělá z něj parchanta incestního a následně jde vše do kopru. Jenž tady né, tady je Morgana hodná, krásná, milá, přející a hlavně super ženská do nepohody, prostě úplnej opak původní DOBRÉ předlohy. Měl jsem u tohoto skvostu podobné pocity, jako u XENY, kde se každá hystorická událost, buď bez Xeny neobešla, nebo byla Xena právě tou hybnou silou událostí dějin. Tady historie, dějiny a i báje a pověsti dostali pořádně na prdel !!!! Mlhy avalonu, byl snímek natočený velmi VAGINÁLNÍM způsobem. Jakoby celý štáb a produkce zrovna ovulovaly, nebo měli periodu. Zbytečné dílo. ()

verlit 

všechny recenze uživatele

Není to špatný nápad - obrátit legendu a vyprávět ji z ženského pohledu. Ale někde se něco nepovedlo. Hrdinky jsou unylé (kromě skvělé Anjelicy, která ale jako obvykle hraje stejnou postavu, jako v 90% svých filmů), dialogy jsou rozvláčné a filozofující, atomosféra nijaká. Druhou hvězdičku přidávám jen za Kláru Issovou, křičící v opuštěném kamenném kruhu. ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Každá legenda má mnoho vyprávění a toto zpracování, které je postaveno na kultu ženství, který kdysi dávno vládlo není vůbec špatné. Na Samothráce se tento kult uctíval snad nejdéle. Originální pojetí a dobře natočený film, podepřený podmanivou hudbou. Jen se obávám, že všechny obřady, rituály i samotný kult bohyně matky zanikly ještě před Artušem, ale kdoví... ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Snímek je zfilmován podle novely "The Mists Of Avalon" spisovatelky Marion Zimmer Bradley. (Lynette)
  • Film byl natočen pro britskou televizní stanici TNT. (Lynette)
  • Tento televizní počin byl mimo jiné nominován na Zlatý globus či Saturn Award, v roce 2001 získal cenu Certificate of Merit a roku 2002 cenu Emmy. (Lynette)

Reklama

Reklama