Reklama

Reklama

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (637)

Prokop23 

všechny recenze uživatele

Možná je to k neuvěření, ale když jste si ve středověku zlomili ruku nebo vás bolel zub, šli jste k holiči/bradýři – ranhojiči. Tyto potulné existence prodávaly zázračné masti (samozřejmě placebo) jejichž hlavní přísadou byla bradýřova...ehm...přečtěte si román, ale také právě s elementárními anatomickými vlastnostmi napravovaly zpřelámané údy a ošetřovaly rány. Hlavní postavou románu je sirotek, který právě do učení k jednomu takovému ranhojiči nastupuje. Záhy zjistí, že jej řemeslo „léčit“ lidi naplňuje, ale zároveň si uvědomuje, že nezná zdaleka tolik, co by mohl. Doslechne se o věhlasném lékaři, jehož jméno jsme tak krásně zkomolili na Avicena. Přestože není možné, aby se jako křesťan dostal tak daleko na východ živ, a aby vůbec byl přijat k studiu na madrase v Isfahánu, bez váhání vyrazí. Takže když tento křesťan, předstírající, že je žid, dorazí mezi samé muslimy, začíná to pravé rošambo. Příběh je zajímavý a příjemný. Zároveň je také osvěžujícím vykročením směrem od holý údských velkovýpravných sraček, nicméně není úplně tím, čím by mohl být. Toho nenaplněného potenciálu je škoda. Každopádně mnoho a mnoho bonusových bodů za neuvěřitelného Bena Kingsleyho v roli Abú Alího al-Husajna ibn Abdulláha ibn Síny. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Epický příběh epicky podaný.Vše je na svém místě,herci přijatelní.Zasazení do doby dokonalé,atmosféra středověku pěkně navozená. ()

Chillik 

všechny recenze uživatele

Historický film par excellence. Se vším, co patří k věci - adekvátně nechutný, s milou romantickou linií, krásnými výhledy do krajiny, několika boji, pravými přáteli, patřičně odpornými zrádci, solidní řádkou mrtvol i dojemnými momenty. Na film se podívejte, pokud vás fascinuje lidské tělo, máte rádi arabskou kulturu a chcete si připomenout, že dnes to se zdravotnictvím opravdu není tak zlé. Na film se nedívejte, jestliže nesnášíte pohled na krev, rozebraná střeva a pilky na kosti v akci. ()

Ahas_ver 

všechny recenze uživatele

V každém případě zajímavý a neotřelý námět s dobrým hereckým výkonem Stellana S. a Bena Kingsleye. Ostatní herci předvedli spíše průměrné "kreace", které ničím neoslnily. Vytkl bych překlad, v dabingu zazní slova jako "akutní" nebo "infekce", která ve středověkém 11. století žádný jazyk ve slovníku neměl. Detail, který v případě historického filmu působí trapně. ()

Karlito74 

všechny recenze uživatele

Výborný kousek, ani jsem nemohl uvěřit že původu německého. Ben Kingsley je King. Jeho Avicena skutečně působí jako osvícený člověk. Až mě to přimnělo zeptat se strejdy Googla, jak to s ním bylo doopravdy, aspoň podle toho co víme. Jako film velice koukatelné a příjemné. Jen houšť a větší kapky. Na rozdíl od historických filmů amerických, kde postavy mluví dnešním jazykem a používají stejná slovní spojení a výrazy a řeší tytéž problémy jako v kterémkoliv seriálu na Nově, jsou postavy v tomhle dílku uvěřitelné a vše plyne dobrým tempem do příjemného závěru. Jen scénu se sebeobřezáním jsem doslova přetrpěl, držíc se za nádobíčko - inu jak praví klasik : vzdělání znamená zruinovat se. Ještě že dnes stačí zaplatit školné. Otázka víry a tolerance ve filmu ukazuje, že v principu se zas tak nic moc nezměnilo. Ještě že Turci už nemají ty dobyvačné chuti a Židé u nás nevykonávají trestné právo. Za nevěru kamenovat, bylo by nás asi pomálu nebo by došly kameny. ()

k.rakonos 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně nejlepší německý výpravný historický film, kterých navíc mnoho nenatočili. Všeobecně jeden z nejlepších historických filmů u mě vůbec. Kdo by dnes řekl, že v minulosti se na běžícím pásu umíralo na zánět slepého střeva, kdy katolická církev bránila vědeckému poznání a tím lékařům - ranhojičům ve vzdělání a pokroku léčby. ()

LarisaDavid 

všechny recenze uživatele

Videné v TV na STV - a prvý krát som chcela, aby išla reklama, až sa môžem ísť umyť, lebo som nechcela premeškať ani minútu filmu. Upútal ma už od prvej chvíle a nepustil dokonca. Len by tam mohli dať aspoň dve sekundy obrazu, akože sa drví jazyk (napr. na lodi), lebo prísť z Anglicka do Ázie a rozumejú si....trochu mi to tam chýbalo. ()

tennis.rules 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z tych filmov, pri ktorych som chcel, aby sa mi velmi pacil, sam som sa o tom snazil presvedcit. Ale podla mna tomu nieco chybalo, nejaka iskra alebo co. Zaujimavy filmarsky pocin, trocha viac stavy a mohlo to byt nie len dobre, ale velmi dobre a nezabudnutelne. Taky lepsi priemer, davam 3/5. ()

paja78 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný historický film německé produkce, s kvalitním hereckým obsazením. I když se jedná spíše o pohádku pro dospělé, je zde celkem reálně zobrazený život v raném středověku. Poutavý příběh, který hlavního hrdinu používá k poměrně trefnému vykreslení doby temna v Evropě a tenkrát o poznání nábožensky tolerantnějšímu a vzdělanějšímu prostředí Blízkého východu (pokud tedy zrovna nenarazíte na hordu fanatických Seldžuků) . Sympatické na příběhu je, že hlavní hrdina není rytíř bez bázně a hany, ale mladík toužící po poznání a vzdělání, za kterým je ochotný se vydat, až na druhý konec tehdy známého světa. Výběr hlavních rolí se povedl naprosto na jedničku. Scénáři, hudbě a kameře se nedá nic vytknout.Škoda jen, že nevzniká více takto výpravných historických filmů, které kromě zábavy poskytnou i krapet toho vzdělání. ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Možná jen příliš dlouhý a místy zase zbytečně zjednodušený, ale zato poutavý příběh o tmářství středověku a touze jedince po poznání; skvělé zpracování (kamera, výprava). ()

Gragen 

všechny recenze uživatele

Velkolepé nádherné dílo. Byl jsem uchvácen. Historické "výpravné" filmy mám opravdu rád a tohle se přiblížilo i ke Království nebeskému, které miluji. Naučné, zvídavé, akční i milostné. Tohle by se mělo pouštět v hodinách dějepisu na školách, možná by pak děti trochu víc chápaly, jak vše fungovalo a zároveň je to i bavilo. Mám radost, že se takové filmy točí a Ben Kingsley je bezvadný a perfektně se do filmu hodí. ()

zubodravec 

všechny recenze uživatele

Ranhojice doporucuji shlednout jako az Druhy na rade a to ihned po filmu Agora. Myslim ze nebudu daleko od pravdy kdyz tyto dva filmy priradim k jakemusi tematickemu Diptychu. ()

DavidAAAA 

všechny recenze uživatele

Bože, nádherný a výpravný epos z dob tak dávných, že je nepamatuje už žádný z žijících lidí. Film plný krásy, s veskrze současným posláním, které ale rozepisovat nehodlám, ale který si ponechal a rozvinul nádherný příběh plný lidskosti. Excellentní Kingsley a Payne, krásná hudba a výborné kulisy. Němci natřeli Hollywoodu řiť s plnou parádou. ()

Horn 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase krásný výpravný historický velkofilm. Jako obvykle spousta historických nepřesností a ohýbání skutečné historie za účelem zajímavé dějové linky. Celou dobu jsem přemýšlel o tom jak vidlák z nějaké díry v Anglii před příchodem normanů perfektně šprechtí a čte arabsky a jidiš, ale jako pěknou podívanou film musím jedině doporučit ()

Tempter 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná pohádka tisíce a jedné noci. Velmi koukatelné, ideální na sledování během vánočních svátků, kdy člověk v teple s plným bříškem se může aspoň na chvíli zamyslet nad tím, jak se má dobře, jak je všechno relativní a historicky propojené a že i lidé islámu mohou být přínosem a chytřejší než leckterý z nás. Bohužel universálně to neplatí... ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Každý film, který rozšiřuje mé obzory, má u mě dveře otevřené. Teď už například vím, kdo to byl bradýř a co přesně dělal. S ohledem na znalost filmu prostřednictvím krátké anotace v televizním programu mě poměrně zklamalo, že se děj filmu rychle přesunul ze středověké Anglie kamsi na blízký Východ. Mimo jiné proto, že ze scény zmizel vynikající Stellan Skarsgard. Ovšem zklamání bylo předčasné a zbytečné. Stellana za chvíli nahradil neméně famózní Ben Kingsley a míra rozšiřování obzorů se výrazně prohloubila, protože o Avicennovi a Seldžucích vím v podstatě jen to, že existovali. Výjimečně tak hlavička filmu nelže - jedná se o historické dobrodružné drama (s vedlejší a naštěstí značně potlačenou milostnou zápletkou - bravo!), které až překvapí jak formou, tak obsahem. Naštěstí nedokážu posoudit míru historické reálnosti děje, a tak se nemusím stresovat případným ohýbáním skutečnosti ve filmu, a mohu si v klidu vychutnat tento opus v jeho plné kráse, včetně některých opravdu extrémních scén (auto-obřízka kdesi v poušti...). PS: asi to nebylo cílem, ale podprahově film pracuje i se zajímavou filozofickou otázkou dogmatického výkladu víry, a to jak v první části filmu v křesťanském podání, tak v druhé části filmu v muslimském podání. Nelze se ubránit dojmu, že kdyby světu dodnes vládl fanatický výklad víry, stále bychom byli někde v jedenáctém století a operace slepého střeva by se prováděly potajnu někde ve sklepích. Velmi podnětný příspěvek do současné (anti)imigrantské diskuze. Rozvoj společnosti musí vždy vycházet z racionality, nikoliv emocionality a dogmat... ()

Reklama

Reklama