Reklama

Reklama

Síla slov a fantazie je ukrytá v knihách. Ale jen pro toho, kdo je umí a chce přečíst. Film Zlodějka knih vypráví příběh Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hanse Hubermanna (Geoffrey Rush) a jeho ženy Rosy (Emily Watsonová), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. A získá k tomu pomoc svého dobrosrdečného nového tatínka. Hans se s Liesel učí dny i noci, během nichž se Liesel snaží podrobně prostudovat svoji první knihu, Hrobníkovu příručku, kterou si tajně „odnesla" z pohřbu svého bratra. Liesel se také spřátelí s jejich novým hostem, židovským uprchlíkem Maxem (Ben Schnetzer), kterého před nacisty skrývají ve sklepě. A právě Max je dalším, kdo ji povzbuzuje ve čtení a v touze po vzdělání. Postupně se mění i její přátelství s mladým sousedem Rudym (Nico Liersch), který Liesel sice škádlí, ale přitom se do ní zamiluje. Dobu plnou utrpení a strádání pak všichni společně překonávají pomocí knih, které nejen pro sebe Liesel krade v knihovně místního starosty. A postupně se naučí vážit si nejen síly slov, ale i moci nad nimi. (CinemArt)

(více)

Recenze (657)

Prochy38 

všechny recenze uživatele

G. Rush a E. Watson byli jako rodiče parádní. S. Nélisse ve svém věku moc šikovná a myslím, že máme na trase další šikovnou herečku. Přesvědčivý výkon. Hezký skoro pohádkový příběh o mladé lásce a dospívání na scéně druhé světové války. Ta válka mi to ale trochu pokazila. Krásně se povedlo vyobrazit takřka nevinnou dětskou duši, ale tím, že tam strčíme tu válku a její hrůzy budou každým okamžikem na spadnutí, beru to jako lehké citové vydírání. A když to vypadá, že by to mohlo i pohádkově skončit, nezapomene nám to připomenout, že je vlastně válka a všechno krásné zase vezme... Nevím, zklamání určitě ne, ale rozporuplné pocity. ()

Petullka.66 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, že bych o zhlédnutém filmu přemýšlela týden. Možná déle. A ještě nikdy se mi nestalo, abych si pak koupila knižní předlohu. Silný příběh, který zanechá emoce, o to tady právě jde. A já si to nesmírně užívala. Na konci jsem mohla kapesník ždímat... Stane se. :) /Dávám 5 hvězd z 5!/ A už se těším na druhé zhlédnutí - asi po přečtení knihy. No nebo možná dříve... ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Začátek Zlodějky byl celkem slibný, jenže pak se z toho stala taková ta nepravděpodobná dojárna, která mě vždycky spíš rozčiluje, než opravdově dojímá. Závěr střídá jedno klišé za druhým a tak tohle dílko sráží na slabé 3*. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Dal som to síce až na tretí pokus, ale oplatilo sa a musím povedať, že na Zlodejku kníh budem spomínať len v dobrom. Režisér vytvoril až magický film, plný emócií. Na to využil mladé a už tak charizmatické dievča (k tomu jej český dabing pridelil priam anjelský hlások), ale aj Geoffrey Rush tu bol veľmi sympatický a celkovo nenájdem vlastne nič, čo by som tomu mohol vytknúť. Aj nacistická atmosféra bola ako živá. 79%. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Na počiatku bolo Slovo... a potom slová, slová, slová. A na konci ticho. Pretože, "naše náboženstvo hovorí, že každý má v sebe nejaké slovo pre život", a teda, že "slovo je život". Slová sú silné. A hoci som sa obávala, že silný príbeh malej zlodejky kníh (a slov) nebude možné hodnoverne pretaviť do filmového jazyka (nakoľko Zusakov rukopis sám o sebe je skvostom a jeho sila spočíva v celkovom sujete a fabule, nielen v samotnom deji) tvorcovia ma milo prekvapili, no a hoci film mal pár slabých momentov, tie silné ich prevážili a u mňa tento príbeh povýšili na jeden z najkrajších, aké som v poslednom období (a možno aj vôbec, ktovie) videla. Množstvo podnetov k zamysleniu, prekrásne kamerové sekvencie, výborne zvolené exteriéry i herci v hlavných aj vedľajších úlohách, odkazy na iné (poväčšinou knižné) diela a (skôr naznačené) pohrávanie sa so zmyslom slov (v tom zmysle, že aký zmysel majú slová - a príbehy - vo všeobecnosti)... A hoci celkovo vnímam tento film skôr ako takú temnejšiu rozprávku s filozofickým podtónom než ako "vojnovú drámu", nemožno mu zaprieť autentickosť - ak už nie faktografickú, tak tú psychologickú, pocitovú, určite. Jednoducho sa mi zlodejka kníh (postava) i Zlodejka kníh (film) páči. ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Někdy spočívá síla filmu právě v jeho schématičnosti a tohle je další z nich. Avšak i přes předvídatelná vypravěčská klišé (hodní a utlačovaní židé a komunisti s hezkými obličeji vs. zlí nacisti s ošklivými obličeji, USA osvoboditelé s odhodlanými výrazy žvýkají žvýkačku...) a zkratky (křišťálová noc během několika sekund; mimochodem - asi poprvé jsem ve filmu viděl, že se před kamerou mlátí a kope i do žen) tento film neuráží a naopak člověka potěší pomalost a přímočarost vyprávění. Místy děj odlehčuje komentář Smrti, aby ho na konci naopak uzavřela proslovem, který by jednoho rozbulel. Velmi povedená je nevtíravá a přitom přesně dokreslující hudba a též vyrovnanost hereckých výkonů starců a dětí, kdy je zjevné (a nejspíš záměrné), že staří své role poněkud přehrávají, aby jim děcka stačila. Jako celek to tedy funguje výborně, pokud od toho ovšem nečekáte existenciální drama. Wir müssen zusammenlesen. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Vynikající film - skvělá hudba - famózní výkon Rushe a Watsonové a taky Sophie Nélisse - krásná výprava - nezpochybnitelný vypravěč - zajímavý příběh - několik kulervoucích scén = prostě zkurvená válka. ()

chessbeer 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, jak se film popere s knižní předlohou, která nastavila laťku ku*revsky (momentálně mě nenapadá slušné synonymum) vysoko. Bude to ve stylu Kmotra (film totožný jako kniha), či ve stylu Motýlka (film dobrý, ale oproti knize totálně dojebaný)? Kmotr-style zvítězil, naštěstí. A tak je stejně jako kniha i tento film skvělým dílem. Rozhodně doporučuji, především všem negramotům, co neumějí číst, ať si alespoň pustí film. Jediné co bych vytknul, jsou němci mluvící německo-anglicky. Přeci jen: "Rudy nein! Rudy wake up! Rudy nein!" zní poněkud divně. Ale i přes tuto drobnost (nebylo to nijak extra časté) si film zaslouží five sterne. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Můj šálek kávy jako fandy filmů s tematikou období II. světové to moc není, ale je pro lidi, co mají rádi dětskou poetiku vidění nevidění zla, tak jako Chlapec v pruhovaném pyžamu. Řemeslně solidně natočené, dobré herecké výkony , výprava fajn, ale pro ty co hledají něco jiného, tak můžou zkusit v tom filmu najít Simira z Kobry 11 , já tam zahlédl jen Andreu. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Válečný film pro děti a mládež, tak bych to asi charakterizoval. Nic nového pod sluncem, ale je to (v rámci námětu) milé, stojící na výborných hercích - Geoffrey Rush, Emily Watson, ale i Sophie samotná. Co sráží tenhle film dolů je ta němčongličtina. Kdo tohle vymýšlí, to by mě teda zajímalo. To to jinak Američani nepochopí nebo o co tam vlastně jde? Abych vysvětlil - občas se zažvatlá nějaké německé slovíčko (Nein, Mein Gott, apod., abychom pochopili, že se jako mluví německy) a jinak se žvatlá anglicky s německým přízvukem. Jenže jediný výsledek takového přízvuku jsou hlavně retardovaní herci, celé město je retardované, celé Německo je retardované, prostě pakárna. To nemůžou mluvit normálně? To by nikdo nepochopil, že je to v Německu? Tohle snad musí být lepší s dabingem :-) Navíc jak se to na začátku prolíná, dokud jsem neviděl všude vlajky s hákovým křížem, divil jsem se, proč tu holku kurňa převezli z Německa do Anglie. Konec výlevu. ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Dokonalá symfonie obrazu, hudby a slov. Film je stejně krásný, čistý a dojemný jako kniha. Tentokrát ani nebylo na škodu, že pár věcí se lišilo a něco se vypustilo. Tvůrci to hladce zvládli a vytvořili jedinečnou emocionální ždímačku. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Ano, podobných filmů už tu bylo a jistě ještě bude, ovšem Zlodějka knih se mi určitě nezdá být zbytečná. Pravděpodobně je to díky dokonale vytvořené atmosféře a opravdu vhodně zvolenému místu natáčení. To vše podkopávala snad jen zde zmíněná německo/angličtina. Kdyby byl film v němčině, je to všechno ještě reálnější, ale to je jen drobné mínus. Naopak velké plus jsou herecké výkony, především Sophie Nélisse mě velice překvapila, zvládla svoji roli dokonale. Hereckou ikonu jakou je Geoffrey Rush snad netřeba komentovat a ani Emily Watson rozhodně nezaostává. Vše je navíc dokonale podbarveno hudbou Johna Williamse. Ale, postupem času film v některých momentech přece jen trochu ztrácí, je škoda, že se tvůrci nerozhodli pro kratší stopáž, možná by pomohla. I přesto je tu několik scén co si budu pamatovat, jako třeba jedna z mála veselejších, rozhovor o Hitlerově matce. 60% ()

simply 

všechny recenze uživatele

Zlodějka knih není špatný film, spíš takový čistý průměr. Nicméně od filmu s takovým hereckým obsazením jsem čekala mnohem víc (Geoffrey byl skvělý), navíc konec byl až zbytečně sentimentální...3,5 * ()

Terezinka198 odpad!

všechny recenze uživatele

Měním své hodnocení z 1* na Odpad!. Tento film byl pro mě opětovně ztráta času. Kniha mě už předtím nezaujala. Tomuto filmu jsem dala před 1* zřejmě z "pokusu ve mně probudit city při jedné ze smrtí". Ale nyní s odstupem času, když jsem to viděla podruhé, dávám Odpad! s čistým svědomím. Film mi nic nedal, jen mi knihu naprosto znechutil. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Film som viackrát začal pozerať a nedopozeral. Až keď som si konečne dovolil ostať až do konca, zistil som aký je to pekný príbeh. Na konci to bolo dosť emotívne a poriadne som s Liesel súcítil. Smrť ako je prezentovaná v tomto filme je presne taká, aká dúfam aj v skutočnosti je. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Adaptácia Zusakovej predlohy môže byť síce adaptáciou celkom vernou, no je natočená tak nejak sterilne, bez srdca a umelo, čo sa o knihe povedať nedá. ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Mám rád silné příběhy, o to víc silné příběhy z války, navíc dětské... Herecky top výkony, ale celé mi to tak trochu kazil ukecaný vypravěč Smrt, který tam vůbec být nemusel, stejně jako zbytečný závěr. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Válečný příběh, který zaujal stylem vyprávění a samotným koncem. Určité prvky originality se tak upřít nedají, ale pořád se nemohu zbavit dojmu, že podobných filmů jsem viděl už nespočet. A to bohužel včetně opakujících se žánrových klišé. Přesto se na to kouká dobře - prostředí působí věrohodně, herci v čele s Rushem jsou výteční, jenom tomu pořád něco chybí. Co jsem za celé dvě hodiny nepřekousl je obzvláště iritující mix angličtiny s němčinou, který mě (navzdory docela příjemnému pocitu, který ve mě film zanechal) nutí nechat hodnocení ,,jen" na lepších třech. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

71. Zlaté glóby - výsledky

71. Zlaté glóby - výsledky

13.01.2014

71. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton skončilo. Moderátorská dvojice Tina Fey a Amy Poehler dala rychle zapomenout na nepříjemnost, kdy prasklý vodovod kolem poledne zatopil červený… (více)

71. Zlaté glóby - nominace

71. Zlaté glóby - nominace

12.12.2013

V odpoledních hodinách našeho času vyhlásila Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu nominace na 71. Zlaté glóby. Největšími favority se staly se sedmi nominacemi filmy 12 let v řetězech a… (více)

Reklama

Reklama