Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (290)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, který se rychle rozplynul. Vlastně to nemá až tak špatnou zápletku a popravdě mě překvapilo i finální odhalení vraha, takže Jarchovského scénář na vinně stoprocentně není. Obrovský problém je však Hřebejkovo provedení. Je vidět, že detektivku nikdy netočil, protože dát k ní tak bytostně špatnou hudbu je snad trestné. Ta by se nehodila ani do Četnických humoresek, natož do temné detektivky. Achjo, za mě to aspoň zachraňuje Melíšková s Majerem. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Vcelku slabá kriminálka se zajímavým nápadem, ale s naprosto tragickou interpretací. Výkony herců, zvláště v řadách kriminalistů, bych hodnotil jako podprůměrné. Terezka Voříšků byla obzvláště tupou a nudnou postavou, jejíž účel byl zřejmě jen jako potěcha pro oko pánského publika - nedostatečná. Chvílemi jsem musel souhlasit s výroky hlavních protagonistů, protože na otázku "To si z nás snad dělá prdel?", která tu padla nejméně tucet krát, jsem pohotově odpovídal "Scénáristé a režisér určitě ano!". Pokud bude televizní obrazovku plnit kvantum těchto nemastných a neslaných blbin, které nedokáží zaujmout, nemá cenu českou scénu vůbec sledovat. 40% ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak se mi to po dvou letech rozleželo v hlavě. Mezitím jsem čel jednu z předloh Nejsvětější trojice, Ještě není konec, která se chystá ke zfilmování tento rok a byl jsem naprosto unesen. Hřebejk v Exorcistovi dělá Taušovi se Stíny takový předvoj, je odvázaný, kdežto Tauš se rovnou utrhl ze řetězu. Vše, co zdejší mí oblíbení uživatelé i ti, co jsou nahoře, považují za zápor, já vnímám jako klad - emancipovanou Výrovou, sarkastického a hloupého Vitouše, chlapáka Majera. Nevěděl jsem, že Kyšperský zazářil ještě před Trpaslíkem. Dlouhé záběry zvyšují napětí. Březinova hudba, hozená trošku do folklóru, evokuje Moravu a s ní tradičně spojované veselí a pohodu v kontrastu se všemi těmi sobeckými podezřelými. Co není pro hlavní příběhovou linku důležité, je drze opuštěno (ne, opravdu nepotřebujeme dovysvětlovat, jak dopadne vyšetřování Fořtova zabití). Humor funguje, vymítání ďábla a nadpřirozeno je jen klamání tělem. No a proč ne?? ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Z PŘÍBĚHŮ "DETEKTIVOVÉ NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE". DÍL PRVNÍ - CITÁT - Ty nevypadáš jako vrah............. Viktor (Miroslav Krobot) je boží. Jeho pestrobarevné, skoro "gestapácké" kecy a hlášky se mi líbí. Bohužel, je to snad asi jediná postava, které věřím. Ostatní snad ani nehrají a nevím, zda jejich chování je uměle vytvořené, nebo to prostě neumí. CITÁT - Buzny se předemnou třesou.......... DÍL DRUHÝ - CITÁT - Za tohle půjdeš do Pekla, víš to?............ Celkem svižný první díl teď ve dvojce hodně zpomalil a stagnoval. Jen ke konci se trochu něco přihodí, ale jen proto, aby se to ještě víc zamotalo. Do příběhu se dostanou další skutečnosti, ale nic nevyřeší, jen více zahalí do mlhy. CITÁT - Hele, volá kněz. Určitě se chce přiznat............. Hudba je povedené a kamera je ve druhém díle stejná jako v prvním, to znamená, nic moc. CITÁT - Není to lesba?.............. DÍL TŘETÍ - CITÁT - To jsou vitamíny............. Ve třetím příběhu se předvedl kameraman, jeho kroužení okolo ve výslechové místnosti je nádherné. Tyhle záběry mám rád. Příběh se naopak ještě trochu zkomplikoval a množná se lehce stává nepřehledným. Klišé konec se tedy moc nepovedl. Ale na televizní tvorbu je to povedené 60%. Citáty použité při tomto komentáři jsou všechny z úst Miroslava Krobota. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řeknu to jemně: tohle nebyl příjemný zážitek. Abych řekl pravdu, měl jsem celou dobu dojem, že se tvůrci snaží dostat do kriminální mini série dost násilným způsobem humor, což mělo za následek, že se jim nepodařilo natočit kvalitní kriminálku o humoru ani nemluvě. Policejní vyšetřování probíhalo krajně idiotským způsobem, finální výslech s kapačkou byl absolutním vrcholem celé té mizérie, dialogy byly zoufalé, herecké výkony chabé a celá tahle záležitost asi nestála ani za tu jednu hvězdičku. No, ale hlavně, že jsem zase viděl dostatek leteckých záběrů na tu naši krajinu. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Vyšetřovatelka Horová (Tereza Ramba) se ptá Jiřího Pánka (Marek Taclík): „Kolik stál ten váš barák?“ Pánek bydlí v domě na silu v Olomouci, přestavba sila na dům stála 45 milionů Kč.
    (sator)
  • Když komisařka Výrová (Klára Melíšková) zamyká a odemyká svůj služební automobil Škoda Yeti, ozve se mňoukavý zvukový signál. Ve skutečnosti ale automobily Škoda nikdy žádné zvuky nevydávají. (Martin_L)
  • Žádost Jana Pánka (Kryštof Hádek), aby zhlédl svůj záznam z kamer před objektem, kde došlo k mordu, a řekl vyšetřovatelům, zda tam je něco zajímavého, je nesmysl. Standardní postup je, že si policie vyžádá originál záznamu a specialisté prověří, zda s ním nebylo manipulováno a poté je analyzován vyšetřovateli. (sator)

Reklama

Reklama