Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Autogram k tomuto seriálu (3)

Epizoda 1 (2015) (E01) 

Obával som sa „kvalít“ seriálu Modré stíny, ale nie, ide, aspoň pri prvej časti, o celkom normálnu spomalenú kriminálku. Spomalenú preto, lebo materiál na celovečerný film sa roztiahne na tri hodiny. S odretými ušami slabé tri hviezdy, Maruška tu má niekoľko slušných replík, čo sa nedá povedať o ostatných postavách. ()

Epizoda 2 (2015) (E02) 

Seriál sa vyvíja celkom primerane, vyšetrovanie dáva zmysel, pribúdajú nové poznatky, ale neprezrádzajú veľa. Dokonca sa pripojil už aj ten dvojmetrový divný týpek. Najstrašnejšou scénou epizódy nebol nezvládnutý akčný záver (nezvládnutý filmársky aj policajne), ale prehliadka internátneho bývania. To miesto pôsobilo fakt odpudzujúco po všetkých stránkach. –––– Chlupatej chlupatýho nechá. –––– Když si kolega Pánek chce dělat kachny, tak ať si je dělá, když se mu to líbí, protože díky tomu může kolega hydrobiolog dělat vodní plže skutečně na mezinárodní úrovni. ()

Epizoda 3 (2015) (E03) 

Skoro celú epizódu prebieha vypočúvanie, a nie je to celkom márne. Určite niektorí povedia, že je nudné alebo pomalé, no pri zahĺbení do deja ma normálne zaujalo. A tiež ma zaujal ten nákupný košík odparkovaný z neznámeho dôvodu práve vo vypočúvacej miestnosti, okolo ktorého neustále krúžila kamera. Aj to sa vyrieši, súčasne s celým prípadom, k čomu prispeje najmä dôsledná nespavá dôchodkyňa. Záverečné objasnenie prebieha už trochu komickým štýlom a aj napriek banálnemu motívu celkom bez mysterióznej podstaty sa zvláštne udržiava napätá atmosféra až do titulkov. –––– Mně jenom straší, že zárodek takového násilí dřímá v každém z nás. ()

Reklama

Reklama