Reklama

Reklama

Případ pro exorcistu

(seriál)
  • Česko Detektivové od Nejsvětější Trojice (neoficiální název) (více)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Komisařka Výrová s kolegy vyšetřuje vraždu spojenou s rituálem vymítání ďábla... Série se pokouší o naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí. Režie první série se ujal Jan Hřebejk. Autoři přivádějí na televizní obrazovky neschematické a plastické postavy hlavních detektivů: majorky Výrové, nadporučíka Mráze a jejich kontroverzního šéfa plukovníka Vitouše... Případ pro exorcistu je nápaditě vyprávěný detektivní příběh se záhadou, rámovaný autentickým a realistickým vykreslením práce kriminalistů a okořeněný jemným humorem a ironií. „Případ pro Exorcistu mě zajímal hlavně proto, že jsem dosud žádnou detektivku nerežíroval. V současné době se jich točí opravdu hodně a laťka je nastavená vysoko, primárně zahraničními vzory. Jsem zvědavý, co se nám s tímto tématem podaří udělat, protože s výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským něčeho podobného ještě nedotkli," říká režisér Jan Hřebejk. (Česká televize)

(více)

Recenze (289)

zette 

všechny recenze uživatele

Skoda posledniho dilu, ktery me trochu zklamal, at uz rozuzlenim ci absence (z velke casti) Klary Meliskove (ta byla prvni dve epizody vyborna) a Jana Budare. Jinak me to bavilo a vzdy jsem se tesil na dalsi dil. Krobotovy policejni vyslechy byly super:-). Zajimave herecke obsazeni a dobre natoceny film, aneb kriminalek neni nikdy dost. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Český seriál žije, a může za to Česká televize. Sic se nemůže měřit s produkcí BBC nebo HBO (a kdo jo?), ale buďme rádi, že se na našich jinak žumpovitých programech najde takovýto materiál. Skvělé herecké obsazení (Krobot- ten chlap je zabiják), zajímavý příběh a výtečná hudba. A těch 55 %? Na zdejším popcornově-blockbusterově-komiksovém webu mě to vůbec nepřekvapuje. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Málokomu se podaří sehnat do jednoho vyšetřovacího houfu tolik nesympatických postav. I když tak moc jako Klára Melíšková, nejsou tragičtí všichni zbylí dohromady. Slovník při výslechu odpozorovali páni filmaři kde? A proč ti debilové jezdí žigulem? Natahovačka klasicky v prvním díle vystaví dojem, že přesně víte, kdo to mohl být, abyste se ve druhém díle od výsledku pořádně vzdálili a ve třetím ještě před usnutím (anebo po něm) spokojeně zamrkali, jak to bylo promyšlené. Nebylo, stejně jako chabrusová majorka, chrčící Krobot a santusák Majer, jehož filmová zrůdička/dcera se maskérkám opravdu nepovedla. Díky aspoň za ňadra filmové Zdeny Králové (znáte jí někdo? Je na téhle fotce), ty se celkem sledovat daly. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Slibný začátek, který se rychle rozplynul. Vlastně to nemá až tak špatnou zápletku a popravdě mě překvapilo i finální odhalení vraha, takže Jarchovského scénář na vinně stoprocentně není. Obrovský problém je však Hřebejkovo provedení. Je vidět, že detektivku nikdy netočil, protože dát k ní tak bytostně špatnou hudbu je snad trestné. Ta by se nehodila ani do Četnických humoresek, natož do temné detektivky. Achjo, za mě to aspoň zachraňuje Melíšková s Majerem. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak se mi to po dvou letech rozleželo v hlavě. Mezitím jsem čel jednu z předloh Nejsvětější trojice, Ještě není konec, která se chystá ke zfilmování tento rok a byl jsem naprosto unesen. Hřebejk v Exorcistovi dělá Taušovi se Stíny takový předvoj, je odvázaný, kdežto Tauš se rovnou utrhl ze řetězu. Vše, co zdejší mí oblíbení uživatelé i ti, co jsou nahoře, považují za zápor, já vnímám jako klad - emancipovanou Výrovou, sarkastického a hloupého Vitouše, chlapáka Majera. Nevěděl jsem, že Kyšperský zazářil ještě před Trpaslíkem. Dlouhé záběry zvyšují napětí. Březinova hudba, hozená trošku do folklóru, evokuje Moravu a s ní tradičně spojované veselí a pohodu v kontrastu se všemi těmi sobeckými podezřelými. Co není pro hlavní příběhovou linku důležité, je drze opuštěno (ne, opravdu nepotřebujeme dovysvětlovat, jak dopadne vyšetřování Fořtova zabití). Humor funguje, vymítání ďábla a nadpřirozeno je jen klamání tělem. No a proč ne?? ()

Galerie (100)

Zajímavosti (14)

  • Žádost Jana Pánka (Kryštof Hádek), aby zhlédl svůj záznam z kamer před objektem, kde došlo k mordu, a řekl vyšetřovatelům, zda tam je něco zajímavého, je nesmysl. Standardní postup je, že si policie vyžádá originál záznamu a specialisté prověří, zda s ním nebylo manipulováno a poté je analyzován vyšetřovateli. (sator)
  • Škoda Yeti komisařky Výrové (Klára Melíšková) má registrační značku 1M2 3514 bez modrého pruhu. To ale není ve skutečnosti možné, neboť model Yeti se začal vyrábět až v době, kdy už se vydávaly pouze RZ s modrým pruhem s písmeny CZ a symbolem EU. (Martin_L)
  • Dům, ve kterém bydlí manželé Pánkovi (Marek Taclík a Kateřina Winterová), stojí nedaleko centra Olomouce na staré silážní věži. Majitelem je olomoucký podnikatel Radim Králík - toto atypické bydlení s rodinou celoročně využívají. Dům, který Olomoučané nazývají Orlí hnízdo, získal několik architektonických ocenění. (Charlizee)

Reklama

Reklama