Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Užovka (Matěj Hádek) je ztracen ve svém vlastním životě. Je mu už skoro čtyřicet a nemá holku ani práci, přičemž cítí, že má poslední šanci sám se sebou něco udělat. Naskytne se mu šance, kterou nehodlá promarnit. Jeho bratr Kobra (Kryštof Hádek) je magor, nezodpověděné dítě a feťák, bydlící s věčně opilou matkou (Jana Šulcová). Staví vzdušné zámky a vykrádá chatky. Ve chvíli, kdy se ukáže, že by Užovka mohl být už konečně šťastný, se objeví Kobra. Užovka se mu rozhodne dát pořádnou lekci, situace se ale vymkne kontrole. (Falcon)

(více)

Recenze (815)

koog 

všechny recenze uživatele

Dokonalost ve všech ohledech. Hadi Hádkové jsou strhující, Kryštof je ve své roli naprosto odzbrojující a opět mě utvrdil v tom, že je to pan herec s obrovským rozsahem a citem pro každičký detail. Matěj za ním nezůstává ani o krok pozadu, doufám, že oba promění svoje hady ve lvy :) Ostatní herecké výkony jsou také výborné, neokoukaní talenti (třikrát hurá). Film jsem naprosto hltala, nádherná kamera, střih, scénář a geniálně (!!!) vybraná hudba. Víc takových českých filmů, prosím! ()

milancecil 

všechny recenze uživatele

267. Naprosto skvělé, jen zahrnout potleskem a opakovanými výkřiky nadšeného uznání, bravo, bravo, bravo, už z filmové upoutávky bylo možné vytušit, jak silné, výrazné, nad ostatní tvorbu vyčnívající dílo tento film bude, ano, život je právě taková přisprostlá, obhroublá, umolousaná velká komedie, parodující s úšklebkem a potěšením sebe sama, jen se uvolnit, vzdát se společenské přetvářky, falešné uhlazenosti, toho strojeného řádu, úplně odbrzdit své jednání, proměnit spořádanost v nekončící cirkusový výstup, ukřičený, plný vylomenin a krkolomností, obrazně, odstřihnout se od toho všeho, osvobodit se od okovů ujařmujících naši každodennost, bez pravidel, bez zvyklostí, jen si tak divoce poletovat, strmě vzhůru a ještě strměji zpět dolů, prudké pády, tvrdé dopady, jen z té nejprostší radostné rozpustilosti, žít, být volný, naprosto, být nespoutaný, alespoň na čas, užívat si, být neovladatelný kazisvět, ničit, bořit, rozbíjet, lhát, krást, fetovat, opíjet se, žít a umřít mlád!!! (9/10) ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Kryštof Hádek by zasloužil za svou roli oscara. Po delší době, kdy se mě líbil český film, spíš než drama bych tento snímek zařadil do kategorie komedie. 80% ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

I přes moji averzi k českému filmu musím uznat , že se zřejmě jedná o nejlepší domácí film za poslední dobu. Byl jsem příjemně překvapen , že po typicky české tvorbě , plné " černých hořkosladkých komedií , plných člověčiny " se jedná o skutečně dospělý film s až neuvěřitelně reálně a normálně působícími dialogy. Absence pitvoření či nereálně působících postav a zápletek coby moru české scény , je opravdu úlevná. Výborná psychologie postav a uvěřitelný scénář je hlavní deviza tohoto filmu. Chování hlavních postav je důvěrně povědomé a známé a atmosféra venkovských hospod a diskoték je reálně podána. Herecky je také vše v pořádku. Bohužel mi příliš nesedla atmosféra snímku , zápletka je v podstatě tak banální , že se toho příliš neděje. Děj skoro negraduje a k postávám si nelze vytvořit téměř žádný vztah. ()

DeathTheKid 

všechny recenze uživatele

Už jsem dávno zanevřel nad myšlenkou, že bych někomu, komukoli, i zvířeti, měl doporučit český film. Ale tady jsem řval nadšením, to byla kurva radost! Hlavně u herců jsem plakal radostí, protože když barman hraje lépe jak celá parodie na herce v Ulici a Růžovky dohromady, tak to je finito. Z filmového hlediska... hm, moc nevím jak to hodnotit, jsem popiči kritik a všem aspektům nerozumím, ale vše působilo sehraně, "moderně", žádná typická česká sračka. Ve výsledku mi film nahodil úsměv a když se řekne kvalitní český film, vyskočí mi ke klasikám i Kobry a Užovky. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Na film jsem měl pochvalné recenze a vyhlašování Českých lvů tomu jen přidalo. Ale za mě to byla slabota, která ve finále neměla nijak zajímavý děj a ač Hádkové hráli kvalitně, tak vlastně neměli co hrát. Jako vztah bratrů, kdy jeden seká problém za problémem a druhý je "slušňák" co si otevře obchod s oblečeím + neustále jezdí tahat bráchu z problémů a vesměs nic víc tak co to jako je? Na skoro 2 hodiny tu je fakt málo děje. Na závěr bych kladně hodnotil výkon Jana Hájeka, který nemusel mluvit a jen pohled na něj byl prostě maze,, z toho pohledu šlo poznat přesně co chce říci. Suma sumárum slabší průměr a pouhé 2z5 . ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Omg, já myslel, že to bude komedie. Ale když už jsem se smířil s tim, že neni, tak musim uznat, že na český poměry - vynikající film. Tyhlecty příběhy o pohádkovym vzestupu poctivýho pracovitýho člověka, co má svoje zásady, nejde přes mrtvoly a rodina a přátelství jsou pro něj svatý, mam rád. Ne vážně, dobrý =). (80%) ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tohle je velká paráda. Po dlouhý době vkině na českým filmu a hnedka takovádle super záležitost. Na film sem se těšil už od prvního traileru, kterej mě parádně navnadil. Základním kamenem filmu jsou herecký výkony. To se jen tak nevidí na českým trhu. Oba bratři dokazují, že umí! U mě to samozřejmě vyhrál ten mladší průserář, kterej roli fetky a závisláka na čemkoli zahrál tak věrohodně, že sem přesvědčenej o tom, že při natáčení v něčem frčel... Dějově taky perfektní. Co bychtrochu vytknul, tak hudbu. Páč tady hrají jen celý písničky a né jen takový ladný podreslení, který by vyhrocený momenty ještě víc vyhrotilo :o). Na tohle půjdu pravděpodobně ještě jednou, páč o tom příběhu pořád přemejšlím. Byl sem na tom s bratrem u pifka pofilmu předvedl podobnou scénu jako starší Hádek. Takže asi taky brzo natočíme nějakej film :o) ()

netahlo 

všechny recenze uživatele

Jo Kobra byl "obcas pekny trdlo", jak pravila filmova babicka :-) Hadkove i ostatni herci vyborni, mozna jen ten konec mi prisel takovej moc narychlo. Ale jinak velka spokojenost. Min Hrebejku, vic Prusinovskych bych prosil! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Tak je to tam - konečně můžu v klidu po dlouhé době (naposledy Hřebejkova Nevinnost) udělit plný počet hvězd českému filmu, a to naprosto zaslouženě, herecké galapředstavení dua Hádek a Hádek, v jejichž stínu museli zákonitě zůstat i další herci, kteří tu ale odvádějí profesionální a čistý výkon - například Věra Kubánková, kterou jsem naposledy viděl v hudebním klipu skupiny Tatabojs....Jana Šulcová, jež zde představuje lidskou trosku více než s grácií........Jan Hájek, kterému bych z fleku udělil lva za vedlejší, pro film existenciálně důležitou roli. Všechno je zde vystiženo elegantně a reálně a trošku mi ty depresívní lokace připomínaly Divoké včely - režisér filmu je mistrem právě ve chvíli, kdy dokáže udělat film autentickým a filmovému diváku vnukne představu, že se vlastně ani o film nejedná...paráda..............moje hodnocení = 9 z 10. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Můj vztah k české kinematografii není určitě dvakrát pozitivní a právě tuzemské filmové tvorbě se prakticky vyhýbám, jak je to jen možné. A když už náhodou něco vyzkouším, nedopadne to většinou zrovna valně. Kobry a užovky mě ale lákali tak nějak od začátku, neboť zrovna sociální dramata naši tvůrci prostě umí a ústřední herecké duo bratrů Hádkových mě lákalo, jak už dlouho nic. A světe div, nemýlil jsem se, po dlouhé, hodně dlouhé době mohu konstatovat, že se v naši malé zemičce zrodil opravdu parádní film, který asi sice za našemi hranicemi jen těžko kdo dokáže vnímat a docenit tak, jak by měl, ale pro mě osobně se jedná o skutečně strhujicí a emočně velice silný snímek, kterému nemám prakticky co vytknout. Jak už jsem tedy zmiňoval, film disponuje silnými a uvěřitelnými emocemi, velmi reálnou a až mrazivě pravdivou zápletkou, uvěřitelnými, zajímavými a vážně výraznými postavami, o působivě navozené atmosféře ani nemluvě, to je fakt syrová a depresivní paráda, která ovšem, třeba na rozdíl od Slámových dramat, je zde i velmi působivá a fungující, no a nakonec si ale samozřejmě musím nechat již též zmiňované Hádky, kdy s radostí oznamuji, že jsem v českém filmu snad poprvé zaznamenal herecké výkony, které mohu označit za skutečně strhující a doslova elektrujízící, oba kluci mi v tomto ohledu totiž přinesli vážně perfektní zážitek a k tomu nelze prostě už co dodat, jen kvůli nim by měl tento film vidět každý našinec. A tak ikdyž nejde o zrovna jednoduchou, pohodovou a oddychovou podívanou, které jinak české „troškovské“ publikum tak miluje, za pozornost stojí stoprocentně, protože takovýchto silných, působivých a zároveň i filmařsky vážně skvěle zvládnutých filmů se rodí jen velmi málo, natož pak zde u nás. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Vysoké očekávání mě tentokrát nezklamalo. Kobry a užovky jsou jedním z nejlepších porevolučních filmů ze zdejších luhů a hájů. Má to sice jednoduchý, ale velmi dobře napsaný scénář se spoustou silných momentů, výborného Matěje Hádka v hlavní roli, a hlavně naprosto fantastického Kryštofa Hádka, který ztvárnil roli feťáka dokonale jako nikdo před ním. A tím nikdo mám na mysli i Ewana McGregora nebo Jareda Leta. Jediná škoda je příliš ukvapeného závěru, nebyl prostor pro nějakou katarzi. Ale i tak velká spokojenost a pěkné 4 hvězdy. (Netflix HD) ()

crass.48 

všechny recenze uživatele

Aneb zrození maloměstského mafiána. Už několik dní se tenhle film čas od času objeví v nějaké úrovni mé hlavy. Asi hlavně díky Matěji Hádkovi a poslední scéně. Ta končí v ten nejlepší moment. Nepamatuji, že by v tomto ohledu Kobrám a užovkám nějaký český film konkuroval. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Konečně kvalitní český film co neřeší minulost, ale zabývá se současností. Realitu zobrazuje věrohodně a oba Hádci hrají perfektně. V celém tom marném smutném lidském snažení a hledání místa v životě se najdou i vtipné situace. Myslím si, že film měl být tak o dvacet minut kratší. Ve třetí čtvrtině už mu trochu dochází šťáva a začíná lehce nudit. Jinak ale měli Prušinovský se Žváčkem dobrý plán, který pořešili naprosto parádně. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si říkal, že Kobra přivede Užovku do nějakýho strašnýho průseru, a tohoto vývoje jsem se bál. Nebyl jsem v rozpoložení, že bych chtěl koukat na (další) film o outsiderech, ze kterých budou ve finále outsideři na druhou. Byl jsem proto rád, že se to ubíralo trochu jiným směrem, že k nám byli tvůrci ohleduplní a milosrdní a za každou cenu mě neždímali nějakým bezvýchodným sociálním bahnem. Byť by se to nakonec realitě možná podobalo i víc. Každopádně na tom byli přeživší hrdinové na konci výrazně líp, než na začátku, a to mě, přiznávám, vážně potěšilo, protože té negace je všude kolem dost a dost a ve filmu se bez ní rád obejdu. Ta jedna chybějící pecka je za ta několikerá zjednodušení- kšeft s hadrama, kterej se rozjel jak po másle, křivá výpověď číšnice bez dotvrzení kohokoliv dalšího, smrt Kobry bez dopadu na Užovku a jeho rodinu... Jinak to bylo svěží, zajímavý, záživný, oba Hádkové vážně vynikající, muzika, jako kdybych ji vybíral sám. Pověsti nelhaly, tohle se povedlo! ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Od Jana Prušinovského veľmi príjemné prekvapenie. Nie, že by som pochyboval o jeho kvalite, ale o žánrovej rozmanitosti. Kobry a užovky sú reálnym obrazom dnešného sveta, sociálnej výpovede a o začarovanom kruhu, kde despota je hlavný geroj a naopak. Surová atmosféra a vyzrála kvalita. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Česká tvrďácká pecka, jakou jsem už dlouho neviděl. Mimo slušnýho scénáře je to hlavně o hereckých, naprosto autentických výkonech. To, co předvedl K. Hádek, bylo natolik přesvědčivý, že bych mu toho feťáka věřil, i kdyby mě mučili. Herecky naprosto dominoval, i když byl spíš vedlejší postavou vedle svýho bratra. Je to drsný, černý, smutný, o nepoučitelných lidech, kteří si žijou to svoje a je jim to vlastně úplně jedno. Aneb příběh o štěstí v neštěstí, kde se kozel stal zahradníkem a ještě k tomu přišel jako slepej k houslím. ()

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Nový seriál televize Mall.tv

Nový seriál televize Mall.tv

28.03.2019

Ústřední trio mediální agentury VJJ je mladé, nadějné a odhodlané přicházet s unikátními kreativními koncepty, kterými zasáhnou srdce koncového spotřebitele a přepíšou dějiny marketingové komunikace.… (více)

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama